Nog even over flowfriend

Nog even over flowfriend

Beide motoren zijn nu geïnstalleerd. Het was weer een serieuze investering, maar het is niet anders, en bovendien ben ik er heel gelukkig mee.

Mijn vijvers zijn nog nooit zo goed geweest als ze momenteel zijn, wat wil je nog meer. Ik heb een overzichtsfilmpje gemaakt van mijn biologische filterinstallatie zoals ze nu werkt om je een indruk te geven van de werking, en ik heb een kleine test gedaan om de functie van de pomp uit te leggen in mijn situatie, want die zal voor iedereen anders zijn.

Op het filmpje kan je duidelijk zien, dat je een balans moet vinden tussen de aanvoer van het water en de toevoer naar de vijvers. In dit geval heb ik 3 retouren voorzien van 63, waarvan ik er slechts 2 gebruik omdat de wateraanvoer het anders niet helemaal aankan in deze opstelling en ook, omdat het eigenlijk niet nodig is.

De rechtse pomp van vijver 5 draait nu op 1200 toeren met een verbruik van 130 watt, en de linkerpomp draait nu op 1000 toeren met een verbruik van 110 watt. Dit komt omdat Ben geluisterd heeft naar de commentaren in het nieuwsitem, en aan de linkerzijde enkele aanpassingen heeft gedaan met enkel Y stukken en minder haakse bochten voor zover dit mogelijk was. Zo leer je nog eens wat, en is iedere commentaar nuttig...

Wat ik nadien gedaan heb ik vooral een berekening gemaakt en ik kom tot onthutsende resultaten, tenminste als ik geen fouten maak in mijn berekeningen. Die gaan als volgt.

De vorige pompen waren 2 pompen Speck Badu 8. Volgens de gegevens hebben die een verbruik van 0.6 Kw. en dan hou ik geen rekening met de extra kracht die ze moeten ontwikkelen om het water terug naar de vijver te duwen, wat volgens de ingewijden een extra wattage ontwikkeld. Als ik dan de berekening correct doe kom ik tot het volgend verbruik:

2 pompen per vijver met een verbruik van 0.6 watt = 1.2 Kw per uur. Per dag geteld komt dit op 1.2 Kw x 24 uur = 28.8 Kw. De prijs heb ik eenvoudig genomen op 0.25 eurocent per Kw, zodat ik op een verbruik kom van 7.20 euro per dag. Op jaarbasis (365 dagen) zou ik op een bedrag komen van 2628 euro per vijver. Op beide vijvers is dit in totaal 5256 euro. Zeg het me als ik fout berekend heb.

Als ik dit nu projecteer op de nieuwe installatie dan kom ik tot de volgende onthutsende ontdekking. Ik heb nu 1 pomp staan die 130 watt/uur verbruikt of 0.130 Kw. Dit komt neer op 0.13 x 24 uur = 3.12 watt per dag. Dit ook aan 0.25 eurocent per uur zou neerkomen op 0.78 euro/dag x 365 dagen is 284.70 euro/jaar. Voor de 2 vijvers is dit dan 569.40 euro/jaar.

Als ik de uitkomsten van beide berekeningen vergelijk, dan is mijn verbruik gereduceerd van 5256 euro naar 569.40 euro/jaar wat een winst zou betekenen van 4686.60 euro/jaar of 390.55 euro/maand. Zou dit waar zijn ?

Ik kan het nog altijd niet geloven en hoop dat ik geen fouten in de berekeningen heb gemaakt, maar als het zo is, ga ik alle motoren overal vervangen door flowfriends, geloof me...Tussen haakjes, ik heb vijver 5 ook nog eens uitgerust met een bitron 180 watt van Oase die ik voorlopig op 75% heb geplaatst.

Nu ga ik het niet hebben over de resultaten van het aantal kuub dat een flowfriend verzet, maar één ding kan ik je op een briefje garanderen. Ik heb met de flowfriend meer resultaat dan ik met de 2 speck badu magic 8 heb gehad, en de koi hebben nog nooit zo goed gezwommen.

Ik heb er even met mijn PVC boer over gepraat, en die heeft me verteld dat het debiet van een 63 mm. ongeveer rond de 20-25 kuub/uur kan bedragen per 63 mm. Ik heb nu geen debietmeter, maar als ik zie wat er uit die 2 pijpen van 63 stroomt, dan denk ik toch wel dat het gewenste resultaat is bereikt, en dit op slechts 1200 toeren.

Eén ding staat als een paal boven water....mijn koi gaan er zienderogen op voorruit...

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137