Op afspraak

Op afspraak

Het lijkt wel of de klanten hebben afgesproken om op afspraak even langs te komen. Niet dat ik dit erg vind hoor...

Dan heb je niet veel volk tegelijkertijd, maar dan kan je wel veel tijd besteden aan je klanten. Er moest nog een vijvervisje uitgekozen worden om in de vijver bij te plaatsen. Je zet dan een aantal koi in de bowl die beantwoorden aan datgene wat men in gedachten heeft, en laat de keuze geheel over aan de mensen die "hun juweeltje" komen ophalen.

De regen gooide wat roet in het eten, maar tussen de regenbuien door, was het toch aangenaam koikijken. Roland kwam ook eens poolshoogte nemen. Hij staat op het punt over te stappen naar wat hogere kwaliteitskoi, wil een bepaald budget hiervoor uitgeven, en zou graag beginnen met tosai. Waar hebben we dit nog gehoord. Het is een moeilijke stap, en het probleem is, dat je je niet veel fouten kunt veroorloven, want dan kom je in conflict met je portemonnee.

De doelstelling is eigenlijk heel duidelijk: een beperkt aantal koi, afgestemd op de grootte van de vijver, die de mogelijkheden hebben om Jumbo te worden, opgegroeid vanaf tosai, en die dan nog moeten beantwoorden aan de strikte shownormen. Geen onbekende, maar wel een hele moeilijke faktor die eigenlijk bijna niet te verwezenlijken is.

Ik geef hier alleen mijn visie over, gebaseerd op mijn ervaring. Dit wil niet zeggen dat ik de wijsheid in pacht heb, maar dat ik een boel ervaring heb, daar mag je zeker van zijn. Eerst en vooral is het aankopen van tosai veel moeilijker dan de aankoop van een goede nisai. Als je met bovenstaande intenties zit, probeer ik de mensen te vertellen dat het verstandiger is om een degelijke nisai aan te kopen. Je hebt meer kans dat je doelstellingen bereikt worden.

Ik zeg niet dat het mogelijk is, maar om een tosai uit te laten groeien naar een jumbo van 80 cm, is niet evident. Je zult meer slaagkansen hebben als je een nisai aankoopt met de nodige papieren zoals bijvoorbeeld deze kohaku van Momotaro. Ze is reeds een eindje over de 60 cm, goede body, aangenaam patroon en je kan zien dat ze groot zal worden. Mits goede begeleiding, goede vijver en een behoorlijke dosis kennis, is 80-85 cm haalbaar in dit geval. Hier durf ik dan ook achter gaan staan.

Veel moeilijker is het als je begint met tosai, hoe goed ze ook mogen zijn. Ik heb enkele betaalbare kohaku gebowld en een bijzonder mooie showa, die ik ocharme niet verkocht krijg. Als je prijs/kwaliteit van deze kohaku bekijkt, dan zou ik durven gokken op een goede koi die rond de 70 cm kan worden. En ik vermijd bewust het cijfer van 80 cm, want ik weet dat dit bijna onmogelijk is.

Roland had niet de intentie om op dit ogenblik een koi te kopen, maar hij was zich aan het orienteren. Nu heb ik bewust niet de azukari gebowld, waar hij wel degelijk door aangetrokken was, maar als er geen verkoopsmogelijkheid inzit, bowl ik ze op dit ogenblik liever niet, dan wel.

Een tijdje later kwam echter Dirk op de proppen die wel de intentie had om een azukari aan te kopen, en het was eigenlijk spijtig dat Roland al weg was toen, anders had hij ze wel kunnen zien. Dirk koos er enkele showa uit, waarvan hij een goede indruk had.

Is er echter nog uitleg nodig als je een bowl showa van Dainichi bekijkt ? Ik denk dat ik er zelfs meer van geniet dan iemand anders...Ze zitten op schema, je ziet stilaan dat de veranderingen van tosai naar nisai plaatsvinden. Ik kan hier echt van genieten hoor...

Vergelijk ze eventjes met de filmpjes van bij aankoop, en beoordeel zelf:

de vierstapper 1305012

het specialleke 1305013

mijn favorietje 1305014

Het feit dat ze sumi verliezen in de zomer in warm water, is geen reden tot ongerustheid. Dit komt zonder problemen terug, eens het kouder wordt. Ik zie ook, en ik wist ook bij aankoop, dat het roze patroontje bij de showa een algemeen obstakel zou vormen. Nogmaals, ik vergeef het haar...en ik hoop dat velen onder U leren om fouten van koi te vergeven, en niet om deze te benadrukken...

De vraag of deze koi 80 cm worden, wil ik eigenlijk niet beantwoorden, want ik weet het gewoon niet. Mensen die beweren dat deze makkelijk 80 cm worden weten niet waarover ze praten. Wat ik gewoonlijk zeg, is dat deze koi rond de 70-75 cm kunnen worden, en alles wat meer is, is meegenomen. Wat deze koi wel hebben zijn de genen en de kwaliteiten om groot te worden, maar wat je er tenslotte zelf van maakt heb je in eigen hand, en dat vraagt kennis en volharding.

Ik heb in mijn bestaan als interkoi al duizenden koi door mijn handen zien gaan, en maar weinigen heb ik naar de 80 cm weten doorgroeien. Zelfs met een groeivijver, een systeem dat ik al jaren toepas, zijn geweldige resultaten bereikt. Hier moet wel bij gezegd worden dat, als je de koi een doorgroeimogelijkheid geeft van tosai naar nisai, zoals ik nu gewoonlijk doe, en je laat de koi het jaar daarop in een gewone vijver, dat de groei over het algemeen stagneert. Ik ben er hoe langer hoe meer dan ook voorstander van om niet te veel groeivijver toe te passen.

Je kan dan wel uitpakken met het feit dat ze bij aankoop 34 cm was, en na de groeivijver 57 cm, maar wat het jaar nadien, als ze in je vijver van 57 naar 59,5 cm doorgroeit ? Is dan je verwachtingspatroon bevestigt, of voel je je dan te kort gedaan ? Een mooie curve voor mij, als men op dit ogenblik over jumbo koi praat, is van tosai 35-40 cm naar nisai 55-60 cm, sansai 65-70 cm, en brei er het vervolg zelf maar aan. De grootte bij aankoop zal zich, uitzonderingen daargelaten, altijd doormanifesteren naargelang ze ouder worden. Met andere woorden. Een tosai van 32 cm, zal doorgaans altijd kleiner blijven dan een tosai van 36 cm., dat staat als een paal boven water.

Eén van mijn talrijke successen, een koi die ik gekocht heb van toen ze 18 cm was, is deze geweldige, superdeluxe senior tategoi. Ze heeft de vermoeienissen van de show goed doorstaan, en begint stilaan terug op haar plooi te komen, evenals de anderen. Buiten enkele andere tosai waar ik succes mee heb gehad, zoals de bekende masami, hier gemeten op de show die ook senior tategoi is geworden, of was het major champion, ik weet het niet meer, zijn de successen van tosai naar 80 cm zeer beperkt.

Hiermee wil ik ook een afspraak maken met mensen die wel een tosai hebben aangekocht en deze zelf naar 80 cm hebben laten doorgroeien, mij even op de hoogte stellen van hun verwezenlijkingen. Ik verlang wel dat ik dan filmpjes zie van tosai, en doorgegroeid naar Jumbo. Ze mogen dan ook geen verblijf in Japan hebben gehad, maar moeten hier doorgegroeid zijn. Ik wil het ook enkel hebben over de gosanke groep, dus geen karashigoi of chagoi want dat is andere materie. Ik ben zeker dat ik zo goed als geen antwoord ga krijgen op mijn verzoek....

Bedankt J.S voor de prachtige bloemen. Mijn vrouw was er blij mee. Ik had gezegd dat ik ze voor haar had gekocht, maar ze geloofde me niet, en vroeg wie ze meegebracht had...

Meer afbeeldingen

Op afspraak: afbeelding 1
Op afspraak: afbeelding 2
Op afspraak: afbeelding 3
Op afspraak: afbeelding 4

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137