Op bezoek bij Ben

Op bezoek bij Ben

Het is niet de eerste keer dat ik een update doe van de koi van Ben,maar nu is het weer een paar jaar geleden, dus interessant om nog eens te doen.

Ik moest wel tussen de regen en de regen ernaartoe rijden, maar het geluk lachte me toe. Misschien toch even vermelden dat de vijver slechts 15 kuub is, dus een vrij algemene maat van vijver.

Ik ga eerst even een update geven over de koi waar we het in de betreffende filmpjes over hebben, zodat je de koi kan inprenten bij aankoop, en nadien beter na opgroei.

De volledige film die 15 minuten duurt kan je hier zien. Hieronder bepreek ik de koi stuk per stuk.

Wat misschien wel belangrijk is te vermelden, is dat het hier niet over hele dure koi gaat, maar over koi die prijstechnisch menselijk waren, behalve 1 sanke, en dat is deze van Torazo. Ik vertel het verhaal telkens bij de koi, zodat je weet over welke koi we het hebben.

De eerste sanke is deze van Momotaro. Bekijk eerst het filmpje bij aankoop. Normaal zou ik deze nooit gekocht hebben, maar Ben was toen ook juist mee in Japan en ondanks het feit dat deze sanke een lichte vergroeiïng had, was dit de perfecte uitdaging voor Ben. En daar houdt hij van.

Ze werd aangekocht in december 2009, en was toen jonge nisai. Ze is nu dus juist 7 jaar geworden, en Ben kocht deze speciaal om te bewijzen dat ze in enkele jaren in zijn kleine vijver boven de 80 cm zou kunnen worden.

Hij heeft dus woord gehouden, want momenteel meet ze 83 cm. Het hi is van een bijzondere goede kwaliteit, en de lichte vergroeiïng is ten gunste veranderd. Volgens Ben zal ze nu pas de breedte gaan maken, wat de koi nog ten goede zal komen, en vermoedelijk kunnen er nog een paar centimeters bij.

Is ze nu te groot voor een 15 kuubs vijver ? Als ik het filmpje rustig bekijk en ik zie de rust in de vijver en de manier waarop ze rondzwemt, kan ik zeggen dat de sanke zich heel natuurlijk en ontspannen gedraagt.

Bekijk de sanke nu eventjes zoals ze er nu uitziet, en je moet je niet inhouden om te reageren. Omdat namen af en toe belangrijk zijn, herinner ik me nog dat ik ze toendertijd de naam "Hope" heb gegeven...of hopen dat alles uitkomt zoals het gepland is. Zo noemt ze nu nog.

De 2de koi die je ziet is een Taniguchi kohaku. Bekijk eerst het filmpje bij aankoop.

Deze koi werd niet gekocht voor de grootte, maar vooral voor de huidkwaliteit waar (in onze ogen) Taniguchi San toch een streepje voorheeft. Ik hou nu eenmaal van de kwaliteit van het shiroji en het hi, en ondanks het feit dat hij misschien niet de monsters van Momotaro of Sakai produceert, zitten er bijzonder dankbare koi bij.

De kohaku heeft geen enkel shimi vlekje, en is in principe zo wit als een pas gewassen laken, was het niet dat ze juist uit de groene soep is gekomen, zodat er nog een lichte tint geel op zit. Als ik Ben mag geloven is ze binnen enkele weken spier- en spierwit.

Ze werd aangekocht in februari 2011 als tosai, en is nu dus 5 jaar. Qua grootte zal de verwachting niet meer zo hoog zijn, maar een aantal centimeter zal je toch zeker nog mogen verwachten. Bekijk de kohaku zoals ze er nu uitziet.

De bloedlijn van deze kohaku was een Rose Queen van Sakai FF x een Rose Symbol Male van Sakai FF waarvan je nog een foto ziet

Nummer 3 is een Dainichi showa die ik aankocht in mei van 2013 als tosai. Ik kreeg ze aan de straatstenen niet verkocht, en ik geloof dat het een jaar later was dat Ben ze meenam naar zijn vijver.

Bekijk even het filmpje bij aankoop. Dit was ook een uitdaging voor Ben, en ik dacht dat dit filmpje is genomen toen Ben ze kwam ophalen. Dit was in april 2014, dus zit ze nu anderhalf jaar bij Ben.

In dit filmpje kan je zien hoe ze er nu uitziet. Ze is juist 3 jaar geworden en het einde is nog lang niet in zicht. Misschien twijfelen jullie nog aan de verdere ontwikkeling, maar ik weet precies hoe ze er binnen 2-3 jaar uit zal zien.

Last but not least komt de beste sanke aan de beurt, en tevens de duurste koi uit de serie die in deze vijver vertoeft. Ze was tosai toen ze in Arendonk aankwam. Het was ditmaal een sanke van Torazo en let in het filmpje bij aankoop vooral op het dikke staartstuk en de sumi partijen.

De vraag die je je nu zou stellen is de volgende ! Zou je deze sanke aankopen als tosai voor 2500 euro, want dat was de gevraagde verkoopprijs toendertijd. De meesten zullen negatief antwoorden, maar bekijk dan even het fimpje zoals ze er nu uitziet !

Bovendien is deze nog niet aan het einde van haar latijn. Als ik het goed bekijk is ze nu nog maar pas 5 jaar jong, en ik geloof dat ik niets verkeerd zeg als deze nog veel toekomst in het verschiet heeft ! Laat ze de volgende jaren nog gemiddeld 2-3 cm groeien en dan weet je wat er binnen 5 jaar in je vijver rondzwemt.

Tenslotte laat ik je nog 2 koi zien, waar ik verder geen informatie van kan geven, vermits deze niet van bij mij komen. Ze zijn de moeite waard om toch even te bekijken, maar ik kan er uiteraard geen filmpjes van aankoop bij laten zien.

Showa Momotaro

Showa Isa

In totaal zwemmen er dus 6 koi in een 15 kuubs vijver. De filterinstallatie is vrij rudimentair, maar is wel het systeem waar zowel Ben als Interkoi heeft meest achter staan.

Wij hebben totaal niets tegen de moderne systemen, maar we zijn een beetje eigenwijs en geven toch de voorkeur aan dit systeem. In dit kort filmpje legt Ben even uit hoe hij dagelijks zijn filter onderhoud.

Dit vijvertje is van zijn zoon, en zo begint het koihouden gewoonlijk ! En waarom niet !

Tenslotte voor mensen die het hele filmpje willen zien ? klik dan hier. Het duurt in totaal om en bij de 15 minuten, maar ik dacht dat het een goede leerschool is !

Misschien zijn er mensen die wat vragen willen stellen, en misschien wil Ben deze ook wel beantwoorden. Feel free to ask…

Meer afbeeldingen

Op bezoek bij Ben: afbeelding 1
Op bezoek bij Ben: afbeelding 2
Op bezoek bij Ben: afbeelding 3
Op bezoek bij Ben: afbeelding 4
Op bezoek bij Ben: afbeelding 5
Op bezoek bij Ben: afbeelding 6
Op bezoek bij Ben: afbeelding 7
Op bezoek bij Ben: afbeelding 8

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240