Ouderwetse gezellige drukte

Ouderwetse gezellige drukte

Het was onvoorspelbaar wat het zou worden gisteren en even zag het er belabberd uit, maar plots kwam de zon figuurlijk op en konden we nog eens echt een ouderwetse gezellige drukte ondergaan.

Het werd tijd, want ik begon al te wanhopen. Het zijn vervelende en moeilijke tijden, en ik weet uit ervaring dat in de zomer voor Interkoi eigenlijk het licht uitgaat, want dan ligt de verkoop op zijn gat.

Gelukkig is er een kentering opgetreden en kwamen er zoals het past in een goede koikichi wereld nog eens mensen naar koi kijken om ze aan te kopen. Het herbronnen van het koikopen is op deze manier weer in ere hersteld, en ik hoop dat het zo nog even blijft.

Tijd heelt alle wonden. Het is nu tijd om te genieten van de glorie. Daar hangt een verhaaltje aan dat ik graag even op een rijtje zet en verklaar. We worden wel eens voor gek versleten als we een koi presenteren, maar dit tart elke verbeelding.

Ik ga eerst het filmpje bovenhalen van de aankoop van deze sanke. 24 cm en peperduur ! Iedereen lacht ons uit om een dure tosai zoals deze aan te kopen, en geloof me, wij hebben ook onze twijfels hoor ! Denk maar niet dat wij altijd 100% zeker zijn, want zoals ik dikwijls zeg: zekerheid kunnen wij niet verkopen !

Ando San gaf ons wel de hint dat dit de beste sanke van de veiling was die in november 2019 plaatsvond. Tosai en 24 cm, waar begin je toch aan, want de normale verkoopprijs zou om en bij de 4000 euro moeten zijn, op een normale manier berekend.

We hadden gehoopt dat het een vrouwelijke koi zou zijn, maar dat was dus niet het geval. Wij balen, want normaal gezien brengen mannelijke koi minder op dan vrouwelijke koi, alhoewel een kentering zich aandient, en de heropvoeding stilaan is begonnen.

Ik was bijzonder in mijn nopjes toen ik de sanke eindelijk nog eens bowlde. Het was al lang geleden en wat ik zag deed me met verstomming verbazen. Ik zag een tosai stilaan groeien in onze vijver, en eerlijk is eerlijk, ik was een beetje teleurgesteld, want ik zag een lange smalle sanke die geen waarde had in mijn ogen.

De bitterheid verbijten en de koi gewoon laten zwemmen totdat er zich een gelegenheid aandient om hem te verkopen met een bal verlies. Zo gaat dat in de koiwereld, maar niemand begrijpt dat. Ondertussen zijn we 2 jaar verder, nog was er geen verbetering begin dit jaar, en ik had de sanke al afgeschreven in mijn hoofd als een dikke verliespost.

Geloof me, het doet pijn als je dit zo ziet gebeuren, want iedereen kijkt alleen maar naar de zware verkopen en houdt geen rekening met de rest van het verhaal dat soms erger is dan je denkt. Tot plots de zon opgaat.

Ik was stomverbaasd toen ik de laatste weken  in de vijver keek  en een metamorfose waarnam van deze sanke. Ze, sorry....hij is is nog niet zoals het moet zijn, maar de weg is gebakend naar succes. De verandering is in de maak en het is een plezier om de sanke  nu in de bowl te zien, want ik weet nu pas wat het gaat worden.

De body is in de maak, dit wordt een mega klepper. De huidkwaliteit, de opkomende fukurin die eerst niet aanwezig was, het samentrekkende sumi, ik kan niet genoeg vertellen hoe mooi deze sanke wordt. Ik moet wel toegeven dat de sanke niet beantwoord aan de voorgeprogrammeerde wensen, waar ik stilaan kotsmisselijk van wordt, want het sumi is te druk aanwezig. Maar dat maakt deze sanke juist mooi, en wordt bijzonder naar waarde geschat in Japan.

Ja, ik ken het voorgekauwde gezever. Wij zien graag sanke met weinig sumi en op de strategische plaatsen op het shiroji tegen het beni aangekleefd....bullshit. Geniet van deze sumi patronen van klasse die in de toekomst  nog meer en meer zullen samenklitten.

Wij zijn wie we zijn, en wij kijken met onze ogen naar een pracht van een sanke in wording. Ik heb trouwens de prijs weggehaald. Er zijn genoeg kansen geweest om een toekomstige klassebak te kopen, nu is het mijn beurt. 

Tja, het is een ware lofrede en niet iedereen zal het met mij eens zijn, daar veeg  ik mijn botten aan,  maar kijk in ieder geval naar dit filmpje dat ik met plezier laat zien, en ja...dit is een mannelijke koi !

Op het einde van het filmpje zie je ook de dankbare showa van Momotaro 2010016. Hier moet ik vandaag afscheid van nemen, want die gaat naar Den Helder. Ik wist dat dit een bijzonder goede showa was, maar wist ook dat ze verkooptechnisch moelijk zou zijn door het speciale patroon. 

Maar bewonder deze kwaliteit en bewonder de intensiteit van het sumi, het shiroji en het beni. Ja, er zijn nog kenners die waardering hebben voor dit soort koi...proficiat aan de nieuwe eigenaar.

De dag begon echter met mijn vriend Jan. Ja, ik noem hem mijn vriend, want ik heb er waardering voor. Waardering van de hoogste plank en niet omdat hij meerdere koi koopt. Het is een voorbeeld van iemand die positief in het leven staat en op zijn 78 jaar nog volop van het leven geniet. Ik hik ook tegen die leeftijd, sta nog wel wat achter, maar ik hoop dat ik op die leeftijd nog evenveel kan genieten van alles om mij heen als Jan. Ik hou van die man....

Samen met Ben vormen ze ook een fantastisch paar en hij laat zich niet ompraten door Ben, hoezeer dat Ben ook zijn best doet ! Hij heeft zijn eigen visie en kijk op koi, en daar kan ik alleen maar met waardering naar kijken en luisteren. 

Hij neemt een stoel, zet zich neer en geniet van de tosai die nu in de opgroei in Arendonk gaan. De vijver is gesetteld en het water zal ik stilaan groen laten worden indien dat kan. De tosai zullen er tot in oktober van kunnen profiteren en normaal niet meer gebowld worden. We hebben er trouwens een speciale filter bij opgezet en de temperatuur op een constante van 22° gebracht. Geniet van het kijkplezier van Jan en Ben. Zakelijk stelt het niets voor, maar emotioneel is het genieten van kleine visjes door grote mensen.

We zijn nog lang niet aan het einde vandaag. Er komt nog wel wat aan, want op speciaal verzoek van een klant, zou ik even een koi laten zien die nog moet opgehaald worden. Sanke SA-V20-10199 eist onze bewondering, en ja Roy, ze is nog volop in ontwikkeling. Ik laat Ben het even uitleggen,want dat kan hij beter dan ik....

De laatste showa van de veiling werd uiteindelijk ook opgehaald door Peter. Hij moest wel een dikke 3 uur rijden om naar Arendonk te komen. Het was een succesvolle reeks showa die ik aankocht op de veiling van november. 3 Zusters, waarvan er eentje naar Amerika werd verkocht, eentje dus aan Peter en die naar het Noorden van Nederland verhuisd, en eentje waar ik  nog geen koper voor heb.

Niet erg hoor, want ze zit nu nog in Japan, en zal er eind dit jaar als 70 cm grote Sansai grote furore maken, daar ben ik zeker van. Maar hier kan je de showa van Peter al bewonderen. Van 53 naar 60 cm. Een pracht van een showa, kijk zelf maar ! Alle omstaanders waren het erover eens. Dit was pure klasse, en ja Peter was tevreden.

Cindy en Cois waren nieuwe klanten die ook eens een bezoekje wilden brengen. Ze waren op zoek naar een doitsu, maar dat is niet dadelijk mijn specialiteit. Opgelet, ik zie ze zelf bijzonder graag, maar ik kan de verkoop niet verdedigen, want het blijven moeilijk verkoopbare koi.

Ik had er 3 aangekocht op een event van Narita, en ik heb er nog maar eentje over. Helaas heeft dit ook zijn prijskaartje, maar deze mag toch zeker gezien worden, en is volgens mij iedere euro waard. De verkoop ging helaas niet door...spijtig....

Omdat we het nu toch over doitsu hebben, laat  ik als laatst in de reeks vandaag nog even een filmpje zien van een doitsu die ik ook aankocht op een event van Narita en waarvan ik op voorhand al wist, dat ik deze persé wou hebben.

De eigenaar is hem nog niet komen ophalen, maar het blijft een klassebak, en dat bevestig ik nog even via dit filmpje. Kunnen ze nog mooier zijn ? Het wordt wel tijd dat ie opgehaald wordt.

 

Meer afbeeldingen

Ouderwetse gezellige drukte: afbeelding 1
Ouderwetse gezellige drukte: afbeelding 2

Laat Een Reactie Achter

2 reacties

Kristof_d

555


Roy

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml