Patronen evalueren

Patronen evalueren

Wat valt je op als je de tweede foto ziet van de kohaku die we onlangs hebben aangeschaft ? (Bekijk eerst foto 2)

Weinigen zullen het zien, en nog meer zullen niet weten wat wij bedoelen. De foto links is een foto van de tosai bij aankoop, 44 cm. De tweede foto is van de koi als nisai en 62 cm. Het meest belangrijke aspect van deze vergelijkenisfoto is het feit dat het patroon meegroeit.

Je hebt patronen die hetzelfde blijven, dus als de koi groeit, groet het patroon niet mee, en wordt als het ware kleiner ten opzichte van de koi, en je hebt patronen die meegroeien. Het patroon wordt in evenredigheid groter.

Dit patroon groeit mee, en zal als het ware niet verkleinen tijdens het groeiproces. Zoals reeds voorheen vermeld is dit een patroon dat sommigen mooi vinden, maar anderen helemaal niet. De kwaliteit van de koi in onze ogen doet het patroon minder belangrijk worden. Wij houden wel van dit speciale patroon, maar laten we dit even in het midden.

De foto van de eerste koi is een foto van een koi die Mature Champion is geworden, 75 bu op de 45ste All Japan koi show. De reden om deze koi te laten zien, is om een vergelijk te maken tussen beide koi, waarbij de onevenwichtigheid van het patroon en de grote witte zone van deze koi vergelijkbaar is met onze koi, met uitzondering van het feit dan onze koi zelfs een evenwichtiger patroon heeft dan de MC. Laat ons creatief zijn bij het kijken en de koi alleen ter vergelijk gebruiken om ons standpunt duidelijk te maken.

De winnaar is ondertussen 80 cm, en zoals je kan zien is het patroon op een koi met deze body in principe ondergeschikt aan de koi. Dit in tegenstelling tot onze jonge koi, die op dit ogenblik nog niet deze body heeft, en waar het patroon dan ook nog belangrijker is.

Kan je je voorstellen hoe onze koi er binnen enkele jaren zal uitzien ? Ik heb eens wat gefotoshopped, een chirurgie die vele Japanse koi ondergaan. Ik heb er niet zoveel tijd voor, en ben er ook niet zo goed in als de Japanners die de foto’s van de GC zo perfect kunnen manipuleren, maar toch zie je al hoe onze koi zou kunnen worden. (laatste foto)

De reden van dit verhaal ? Het is moeilijk om in de toekomst te kijken bij de evolutie van tosai naar gosai of ouder, maar alle details helpen. Ondanks het feit dat de Europeanen meer naar patronen kijken dan Japanners, en dat patronen minder belangrijk worden bij het evolueren naar Jumbo koi, blijft het een belangrijk gegeven waar af en toe rekening mee moet worden gehouden.

Wij hebben dit ook besproken bij aankoop, maar waren ervan overtuigd dat de kwaliteiten van de bouw, de beenderstructuur en de klasse van deze koi, ondergeschikt waren aan het patroon. Wij weten dat het patroon een negatieve faktor zou kunnen zijn in de verkoop en de beoordeling, maar ondergeschikt naarmate ze ouder wordt.

Of je dit bij aankoop van de koi reeds kan zien ? Geen idee, dat zou ik aan Rini of andere grootheden moeten vragen, want daar ben ik niet van op de hoogte. Ik denk aan mensen zoals Rini, Joop, Jack, willy of anderen die hier misschien wel iets meer over kunnen vertellen.

Bij deze een lang verhaal om iets eenvoudig proberen duidelijk te maken en nu nog maar hopen dat we gelijk hebben….

Om alle gehakketak en gespeculeer voor te zijn, nogmaals mijn openhartige verklaring: deze koi is niet door ons aangekocht, maar is op de veiling van Sakai aangekocht door onze "concullega's" om het met dit mooie woord te zeggen. En deze concullega's zijn Hans en Joachim. We hebben trouwens meerdere kohaku van onze concullega's aangekocht omdat ze gewoon hele goede vissen kunnen aankopen met kennis van zaken, en dat is door iedereen goed genoeg bekend. Hier moet je alleen maar respect voor hebben.

Trouwens fungeren zij in dit geval gewoon als agent, net zoals Brian of Ornafish of Koi Ichi Ban ook fungeren als agent. Waarom dan niet samen werken in plaats van elkaar het licht in de ogen niet te gunnen ? Het woord concullega verklaart het helemaal: je bent collega's totdat je moet verkopen en dan wordt je concurrenten....prachtig woord dat alles zegt....

Meer afbeeldingen

Patronen evalueren: afbeelding 1
Patronen evalueren: afbeelding 2
Patronen evalueren: afbeelding 3
Patronen evalueren: afbeelding 4
Patronen evalueren: afbeelding 5
Patronen evalueren: afbeelding 6
Patronen evalueren: afbeelding 7

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137