Rood voert de hoofdtoon

Rood voert de hoofdtoon

Hoe het komt weet ik niet, het is er ingeslopen zonder dat ik het besef, maar kohaku voert op dit moment de hoofdtoon.

Was het vroeger al showa wat de klok sloeg, de weegschaal is op dit moment overgeheld naar het wit-rode geweld, met name kohaku, en iets meer sanke. Bewust ? Neen hoor, maar je moet wel de showa vinden die je graag hebt, en dat is niet altijd evident.

De lat wordt telkens hoger en hoger gelegd, en dat zorgt voor de nodige problemen. Ondertussen weet ik dat showa door de meeste mensen als de ultieme koi wordt aanzien. Ik zeg bewust de meeste mensen, want natuurlijk zijn er ook een groot aantal mensen die kohaku en sanke prefereren.

In principe heb ik geen voorkeur meer, als het maar mooi is. Zo heb ik gisteren de overwinteraars even gebowld om een koi uit het hogere segment te presenteren, en zeg nu zelf als je deze bowl ziet ? Moet ik daar nog een tekening bij maken ?

Persoonlijk kan ik ontzettend genieten als ik 4 van deze schoonheden in een bowl van 130 cm zet. De grootste is ondertussen 80 cm, de kleine showa om en bij de 60 cm, maar wat is ze mooi geworden....De keuze is uiteindelijk gevallen op de yondai kohaku van ± 72 cm, een kohaku van de veiling 2011.

Hier zie je ze nog eens even afzonderlijk in een filmpje van eind vorig jaar. Deze koi werd door ons gekozen juist vòòr de veiling toen Maeda San zijn veilingkoi aan het voorselecteren was. We hadden haar toen gespot, en nadien op de veiling aan de haak geslagen. Nu zijn we 2 jaar verder, en eindelijk heeft ze een thuis gevonden, ik ben er blij mee, en twijfel er geen moment aan dat deze de kwaliteiten bezit om naar de 85 cm door te stoten. Alles daarboven is meegenomen, maar ik weet hoe weinig koi er zijn van boven de 85 cm.

Gisteren kreeg ik trouwens een ongerust mailtje aan van Danny met de angstige bemerking dat zijn koi er niet bij was...oeps, dat was toch wel even slikken. Dat moest ik gauw eens controleren en jawel hoor, ze was er wel ben. Even op film gezet en hij kan weer op zijn 2 oren slapen.

Een showa van Yamatoya met de naam "kuro chocho" heeft 5 maanden geen eten gehad, en zijn winterperiode in het koude water doorgebracht. Gisteren werd ze gebowld omdat er iemand interesse in had getoond, en tegelijkertijd kon ik even de koi bekijken. Zeg nu zelf, ziet ze er niet beeldig uit ? Ik weet zeker dat ik er na 5 maanden zonder eten ook beter uit zou zien, maar ik ga het lekker niet doen...

Weet er trouwens iemand wat kuro chocho betekent ? Mensen die de site regelmatig opvolgen zouden het moeten weten, want deze koi verblijft al 3 jaar bij mij. Dan ga je je afvragen of het een lelijke koi is, of te duur ? Het antwoord moet je zelf maar geven, want de vraagprijs was in mijn ogen echt niet te veel, en ze verbeterd met het jaar. Wordt dit een jumbo ? Neen, dit wordt geen jumbo, daar heeft ze de bouw niet voor. Dit is een koi die mits goede begeleiding misschien nog 10 cm kan groeien, maar dan is het zeker op. Maar op schoonheid staat geen maat...dat moet je gewoon bewonderen...

Wat heb ik gisteren nog uit mijn hoed moeten toveren ?

enkele kohaku van Taniguchi

een jumbo kohaku van Yamamatsu

en tenslotte een Tancho Sanke die op 18 april richting Sicilië vertrekt. Ziet die er even fantastisch uit of niet ? Het was niet druk gisteren, maar wel gezellig. De nieuw aangekomen kohaku van Taniguchi zien er picobello uit, en hebben de reis goed doorstaan, evenals de monsters van Momotaro. Wat een beren...iedereen trekt er zijn mond van open, en terecht...

Tenslotte verhuisde de mannelijke tancho van Momotaro naar zijn nieuwe verblijfplaats. Deze werd op de veiling van februari 2013 aangekocht, heeft volgens mij een perfecte stip, tenminste zo zie ik er niet veel, is 43 cm als tosai, en gaat naar een verwarmde vijver van 15/16°. Kan je je nog meer wensen ? Wetende waar hij naartoe gaat, weet ik ook dat deze einde van het jaar over de 55 cm zal zijn. Het zal plezierig zijn om daar een update van te ontvangen. Man of geen man, bij dit soort koi geld de uitdrukking...."manpower".

De nieuw aangekomen vissen doen het goed, houden zo...Volgende week zaterdag beloven ze iets beter weer. Dan wordt de opensales gehouden. Ik zal hier in de loop van de week nog een nieuwsitem over geven. Wel wil ik even vermelden dat normaal de koi onmiddellijk moeten worden meegenomen, maar met het barre weer, wil ik ze, voor de mensen die het wensen, de koi nog een tijdje hier houden totdat het in de vijvers om en bij de 15° is. Ik kan het toch niet maken dat er een probleem zou geschapen worden om deze koi in gevaarlijke omstandigheden over te zetten.

Vergeet ook niet het aanbod voor het voer van probites te lezen. Er zijn al meerdere bestellingen binnengekomen, maar de sluitingsdatum is nu woensdag 8 uur, hou daar aub rekening mee.

Aantal unieke bezoekers op 30 maart: 686

Meer afbeeldingen

Rood voert de hoofdtoon: afbeelding 1
Rood voert de hoofdtoon: afbeelding 2
Rood voert de hoofdtoon: afbeelding 3
Rood voert de hoofdtoon: afbeelding 4
Rood voert de hoofdtoon: afbeelding 5

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240