Showa Tosai aanbod 2012-2013

Showa Tosai aanbod 2012-2013

Zoals ik steeds doe, probeer ik een specialleke te doen voor de klanten die graag komen om tosai koi te kiezen voor een betaalbare prijs.

Dit jaar heb ik iets anders uitgeprobeerd. Ik heb Daisuke gevraagd of er nog interessante tosai waren, en er waren juist showa geselecteerd. Om je een idee te geven van de moeite die er moet gedaan worden om goede tosai te kweken moet je even luisteren. Bij de eerste selectie halen ze alle zwarte koitjes uit de hele kweek. Deze kweek waar ik het vandaag over heb heeft een 35% zwarte visjes opgeleverd, de rest wordt niet gebruikt. Dit was schijnbaar een hoge score.

Dan volgt er een tweede selectie, en dan volgt er een derde selectie, tot je aan het punt bent waar we nu zijn aanbeland zijn, namelijk koitjes tussen de 10-15 cm. Van de ganse groep waren er nog 800 tosai overgebleven, en hieruit heb ik er nu 42 geselecteerd.

Het mooiste is dat ik Daisuke gevraagd heb om voor mij de selectie te doen, zodat ik niet teveel fouten maak bij het selecteren. Nu is dat niet zo gewoon als je denkt dat een kweker zomaar eventjes zijn beste tosai selecteert uit deze reeks om aan mij te verkopen, en ik hoor je al denken...hahahaha, hij zal er de minst goede uit selecteren, maar niets is minder waar, dat garandeer ik je.

Ik ken ook wel iets van tosai selecteren, ondanks het feit dat ik het ontzettend moeilijk vind, maar als ik je vertel dat ik er eentje zelf heb geselecteerd zonder dat hij het zag (wegens telefoon), en dat ik nadien vroeg om er de 11 beste uit te halen, toen was ik verschrikkelijk trots dat mijn koitje er ook nog bij zat. Goe bezig zou Jack zeggen...

Op de vraag hoe ze verder zouden behandeld worden om verder uit te groeien tot jumbo tosai begin volgend jaar, kreeg ik een antwoord dat ik niet helemaal verwachtte, tenminste, ik verschoot hier toch even van. Uit deze 800 worden er nog 2 of 3 selecties doorgevoerd. Eerst worden ze in een 100 ton vijver gedaan op 5 tot 10% voedercapaciteit. Dan wordt het aantal verminderd totdat je nog 100 tosai op 100 000 liter water hebt, of zeg maar 1 kuub per tosai. Denk er nog maar eens goed over na, en besef hoe intens de selectie is om een simpele goede koi te maken, want zo kunnen we het stilaan noemen.

Het voederen gebeurd wel met kleurvoer, maar van eigen produktie. Meer kreeg ik hierover niet te weten. Ik zal Mike van Nedkoi dus moeten vragen om speciaal voor mij kleurvoer te maken voor tosai. Ik zal voldoende publiciteit voor hem maken, dan doet hij het misschien wel gratis, en ik weet dat hij ook mijn nieuwsitems volgt.

Wat betreft het selecteren van de tosai. De hele selectieprocedure duurde 3 volle uren. Er wordt niet gekeken naar de grootte van de koi, dat heeft volgens Daisuke op dit ogenblik geen belang. Het hi is het belangrijkste van de tosai showa, het hi moet zo goed mogelijk zijn. Het sumi is heel veranderlijk en is dus altijd een wispelturig element. De body wordt naar gekeken, maar dan of deze goed is, en geen mankementen vertoont. Alle andere mogelijke minpuntjes wordt in acht genomen zoals motoguru, menkaburi, zwak hi op het uiteinde etc...

Zoals vermeld ga ik deze 42 tosai ook laten opgroeien tijdens de winter in een verwarmde vijver, maar helaas kan ik geen kuub per tosai geven, ik zal het dus met een kleinere vijver moeten doen. Uit deze 40 heb ik de elf beste door Daisuke laten selecteren. Ik zal zeker niet dezelfde resultaten boeken als de Momotaro koi farm, dus verwacht je daar niet aan, maar mijn best zal ik zeker doen. Je mag er van uitgaan dat het de best geselecteerde koi zijn door een professionel tosaikenner uit 800 tosai die reeds 3 maal uitgeselecteerd werden.

Je kan je inschrijven om een koi te selecteren voor de prijs van 225 euro voor de 31 koi of voor 275 euro voor de 11 speciaal door Daisuke geselecteerde koi. Indien er een tosai dood gaat, kan je voor hetzelfde bedrag een andere koi kiezen, of een andere tosai uitkiezen. Dit moet ik helaas zeggen, want het kan gebeuren. De koi moeten opgehaald worden voor 15 april 2013, tenzij anders afgesproken. De koi moeten betaald worden bij activering deelname. Het is trouwens een mooi eindejaarsgeschenk om aan je vrouw te geven....

Een selectiedag kan nog uitgekozen worden, maar vermits dit toch niet ineens kan gecombineerd worden is het mogelijk een afspraak te maken. Ik zal hier echter een speciaal weekend voor openhouden, zodat er een gezellige selectie van kan worden gemaakt. Normaal zal dit medio december zijn.

Wie interesse heeft om een tosai voor volgend jaar aan te kopen, moet me even een mail sturen, die ik zal retourneren. Je krijgt een inschrijvingsbewijs terug, en als de koi aangekomen zijn hou ik je op de hoogte via het dagelijkse nieuwsitem. Ook zal ik dan foto's en filmpjes maken per 5. Het inschrijven kan vanaf vandaag gebeuren, en als de koi op zijn is het natuurlijk gedaan. Er op tijd bijzijn is dan de boodschap. Beslis je om er 5 of meer aan te kopen, dan krijg je een korting van 5%.

Alle showa zijn potentiële jumbo tosai uit de Mako bloedlijn. Het enige dat me nog rest is je het 8 minuten durend filmpje te laten zien van de tosai showa selectie van vandaag.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137