Sint Katrina in Arendonk

Sint Katrina in Arendonk

Vandaag eens iets anders dan koi, want in Arendonk was het gisteren het jaarlijks terugkomend feest van Sint Katrina.

Ter ere van het feest van Sint Katrina, gaan kinderen met een "lampionneke" de deuren langs en zingen het lied van Sint Katrina. De deur wordt geopend, en de bewoners delen dan snoep uit, zodat de kinderen na hun tocht door het dorp een ganse zak met snoep mee naar huis nemen.

Sint Katrina op 25 november, is een uniek gebeuren, dat voor zover ik weet enkel en Arendonk voorkomt. Uiteraard heb ik zelf ook nog "Sint Katrina" gezongen. Alhoewel het toen veel folkloristischer was, en je over de koppen van de kinderen kon lopen, die met hun brandende lampionnekes de deuren afschuimden op de markt in Arendonk, is het feest van Sint Katrina toch nog steeds levendig en actueel. Bij deze gelegenheid zijn ook de handelaars en de Burgemeester van de partij.

Vroeger was het de mode om bepaalde snoepjes weg te geven, maar ondertussen is het geevolueerd naar "snoep" van alle categoriën, wat op zichzelf toch wel spijtig is. Het marktplein en de straten zijn verlicht door de papieren lampionnekes waarin een kleine zaklamp in gebouwd. Vroeger waren dit kleine kaarsjes die natuurlijk regelmatig een lampionneke in brand stoken, wat dan weer voor de nodige hilariteit, maar ook voor de nodige tranen zorgde.

Het zou mooi zijn moest er een verantwoordelijke ingesteld worden om dit folkloristisch gebeuren terug naar het originele feest terug te schroeven. Zo zouden ze enkel de markt en de hoofdstraat moeten activeren voor het gebeuren, een tent neerzetten waar de kinderen iets warm zouden kunnen drinken, de auto's weren uit de dorpskern, en het bezoek aan het gemeentehuis zou het sluitstuk van de avond moeten worden.

Ik heb enkele filmpjes op de website geactiveerd, zodat je toch een kleine sfeerimpressie krijgt van het gebeuren. De kinderen in beeld zijn natuurlijk de kleinkinderen van een heel trotse Bompa: Lisse, Sofia, Sander en Helena. Ik dacht dat het mooi was om dit met jullie te delen.

Sint Katrina_01

Sint Katrina_02

Sint Katrina_03

Sint Katrina_04

Sint Katrina_05

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240