Tosai onder de loupe

Tosai onder de loupe

Normaal zou ik gisteren een selectie hebben gemaakt voor de groeivijver, maar doordat er interesse was om enkele goede tosai aan te kopen, heb ik dit moeten verplaatsen.

Peter was er al op tijd bij om zich te vermaken met het kijken naar de koi. Hij had al enkele jaren geen koi meer gekocht, en hij had zich nu getrakteerd op een showa van Dainishi en twee shiro utsuri van Omosako. Dit zijn dan ook meteen de eerste koi die uit deze selectie naar hun nieuwe verblijf gaan.

Hij had er duidelijk plezier in om zich opnieuw te storten op de koi ontwikkeling, en ik denk dat hij zowel met de showa als met de shiro een plezierige tijd tegemoet gaat. Peter heeft me beloofd om op het einde van het jaar een update te geven.

Nadien werden de anderen nauwkeurig onder de loupe genomen om uit de resterende selectie de beste tosai te spotten. Dit doe je door alle deelnemers in een bowl te zetten, en alle voor en nadelen tegen elkaar af te wegen. In het filmpje zie je hoe "de beste tosai" tenslotte gescheiden worden van de minder goede.

Het is en blijft trouwens altijd een persoonlijke zienswijze, maar de 2 beste tosai die overblijven, en welke je op het einde van het filmpje kan zien, zou ook mijn persoonlijke keuze zijn geweest. Ik liet de showa van Dainishi niet graag los, want dat zijn van die koi die ik eigenlijk liever zelf hou.

Ik wil nog wel één ding kwijt over de kohaku die uiteindelijk gekozen werd. Deze stond voor een habbekrats te koop, en ik begrijp tot op de dag van heden niet, dat deze kohaku voor dat geld door niemand van de koikenners is gespot. Ik wist dat deze moeilijk zou verkocht worden, maar dat vond ik niet zo erg. Een kohaku zoals deze met die body en dit arsenaal aan mogelijkheden laat het patroon naar de toekomst volledig vergeten. Onbegrijpelijk dat hier nooit iemand naar gevraagd heeft.

De showa die uiteindelijk verkocht werd en tot mijn lievelingsshowa behoorde, had geen woorden van lof nodig. Zij bezat alles wat een showa ook maar een showa kan maken. Je kan zeggen dat ze teveel sumi had of dit of dat, maar body, teri, huidkwaliteit en uitstraling van deze topshowa kom je zelden tegen en deze heeft nog een grote toekomst voor zich. De prijs was om begrijpelijke redenen het struikelelement voor deze showa, en daar heb ik alle begrip voor.

Het keuren nam bijna 3 uur in beslag, maar je kan in het verhaal nogmaals enkele zeer hoge kwaliteits showa zien, die in de loop van volgende week hun opwachting zullen gaan maken in de groeivijver afdeling. Zoals reeds gezegd ga ik 2 groeivijvers voorzien, en dit ook met een bepaalde doelstelling. Koi in een groene vijver kan je bijna niet verkopen. Daarom heb ik besloten om de koi maandelijks over te zetten van de groeivijver binnen, naar de groeivijver buiten. Buiten worden ze niet gebowld. Binnen kan je ze dan weer wel zien, en kan ik ze mogelijk nog verkopen. Dat is één van de redenen waarom ik dit zo ga doen.

Omdat er ook interesse was voor de duurdere dieren, heb ik nog enkele grootheden gebowld. Het enige wat ik kan doen is jullie laten meegenieten via de filmpjes. De 3 koi in deze bowl stralen van gezondheid. Ik bekijk het filmpje niet eenmaal, maar regelmatig, en ik wordt het niet moe om naar te kijken. Zet dit trio maar in je vijver, dan weet je wat je hebt rondzwemmen.

En wat zeg je van dit bakbeest. Deze kohaku heeft voor mij nog enkele geheimen in petto, en de vraag is of ze deze geheimen op een positieve manier zal prijsgeven. Wie de kunst beschikt om deze te laten ontwikkelen heeft goede troeven in handen. Ik heb ze gisteren in de buitenvijver gezet, want ik blijf een tegenzin ontwikkelen voor koi die binnen blijven. Voor mij moeten ze buiten zitten...

Een filmpje van een sanke en een filmpje van een showa vervolledigen het plaatje. Hou er rekening mee dat ik dus volgende week het hele weekend gesloten ben. Als er nog mensen zijn die hun koi wensen op te halen, kunnen dit altijd op afspraak door de week.

Meer afbeeldingen

Tosai onder de loupe: afbeelding 1
Tosai onder de loupe: afbeelding 2
Tosai onder de loupe: afbeelding 3
Tosai onder de loupe: afbeelding 4
Tosai onder de loupe: afbeelding 5
Tosai onder de loupe: afbeelding 6
Tosai onder de loupe: afbeelding 7
Tosai onder de loupe: afbeelding 8
Tosai onder de loupe: afbeelding 9
Tosai onder de loupe: afbeelding 10

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137