Update 21 maart 08 Chrisal

Update 21 maart 08 Chrisal

Testanalyse PIP.

Vorige week werd beslist om de waterverversing sterk terug te draaien en dagelijks product te doseren i.p.v. een grotere hoeveelheid wekelijks. Op woensdag 19 maart werden nieuwe stalen genomen van water en filters; extra stalen werden genomen van de kiezeltjes in de bovenfilters van de binnenbassins.

Algemene waarnemingen:

In bijna alle bakken is een troebelheid van het water waarneembaar. Dit is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van de combinatie van verminderde waterverversing en inwerking van de Chrisal bacteriën. Deze bacteriën zullen in het hele watersysteem en de filter overbodig vuil losweken wat in het water terecht komt. Dit zorgt voor troebelheid die nu in een volgende fase moet verdwijnen.

De vissen zelf vertonen nog steeds een overwegend rustig en gezond gedrag. In 1 bassin werden twee vissen opgemerkt met beginnende tekenen van een aeromonas infectie; daar dient de nodige aandacht aan besteed te worden en toont tevens aan dat eventuele problemen met aeromonas goed dienen opgevolgd te worden.

Microbiologie van de stalen:

Voor nagenoeg alle stalen is een duidelijke beterschap waarneembaar op vlak van microbiologie, met de Chrisal bacterie die dominant begint te worden en een daling van de ziektekiemen met zich meebrengt. Vooral de coliformen zijn spectaculair gedaald, hetgeen aantoont dat de vervuiling van het water met slechte bacteriën sterk daalt omdat de goede Chrisal bacterie dominant wordt. Op de bijgevoegde foto's kan je het resultaat zien van de metingen in de verschillende vijvers.

* Bij het totaal kiemgetal van de achterste binnenbak is merkbaar dat de Chrisal bacterie dominant wordt, maar een ongekende rode bacterie komt eveneens opzetten; dit kan een totaal onschadelijke bacterie zijn maar vergt verdere opvolging.

Waterkwaliteit:

De andere waterparameters blijven min of meer gelijk, met uitzondering van de troebelheid (COD/BOD) van het water dat nu rond 100 mg/ml schommelt voor de meeste waterstalen. Dat is op zich geen probleem en kan zelfs meer bescherming geven aan de vissen, maar het is geen gewenst effect voor kweker en liefhebber omdat het het zicht vermindert. Zoals eerder vermeld is dit losgeweekt vuil uit de filters, wat nu in een volgend stadium zal weggewerkt worden door de Chrisal bacteriën.

De pH van het water is over het algemeen met 0,2 eenheden gezakt:

Staal pH

BUR-W 7,98

BUL-W 8,01

BIV-W 7,84

BIA-W 7,78

QUA-W 7,68

Deze daling is het gevolg van de lagere instroom van bronwater dat een hoge pH van 8,38 had.

Conclusie:

We merken in alle waterbakken en filters op vlak van microbiologie een verbetering. Het is voor alle stalen heel goed merkbaar dat de goede bacterie van het product dominant wordt en op die manier heel veel andere en mogelijks schadelijke bacteriën onder controle houdt.

Wel zitten we momenteel met de troebelheid van het water; zoals gezegd komt dit hoogstwaarschijnlijk door het losweken van vuil, hetgeen in de komende week zal ophouden en waarbij het nu zwevende vuil zal verdwijnen om opnieuw helder water te krijgen.

Wordt vervolgd....

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml