Update uit onverwachte hoek

Update uit onverwachte hoek

Er staan een groot aantal updates in de wacht die je in de loop van de komende dagen zult kunnen bekijken, altijd interessant !

Deze update had ik niet aan zien komen en komt van Bjorn. Geen veelkoper gij Interkoi, eerder een strategische koper die tevens het plezier vind om zelf te kweken voor zover ik weet.

Het filmpje van de sanke dat mij toegezonden werd mag er trouwens zijn. Gelukkig kan ik aan de hand van de code de koi vrij makkelijk registreren, en ook herinner ik mij de sanke die vrij indrukwekkend overkwam.

Noteer april 2019. Een tosai van 44 cm op die leeftijd uit American Dream, dat is niet niks natuurlijk. De vraag die je je stelt is of de sanke in dezelfde mate groeit en evolueert, want dat is toch vrij belangrijk. Ook te weten dat dit een mannelijke koi was, anders had ik ze zeker niet te pakken kunnen krijgen.

De zucht naar mannelijke koi was toen nog niet zo groot, die is ondertussen door de evolutie bij de mannelijke koi, vooral bij Momotaro in een stroomversnelling geraakt en is ondertussen aan een serieuze inhaalrace begonnen.

Niet enkel qua uitvoering bij wijze van spreken, maar ook van prijs, wat uiteindelijk de bedoeling is volgens mij. Het zal echter nog jaren duren eer ze de status van vrouwelijke koi kunnen evenaren, want mensen zijn gebakken in hun opgelegde vooroordelen !

Ze weten of denken te weten dat vrouwelijke koi meer geld kosten, tenminste als ze voldoen aan de nodige kwaliteiten. De eerste vraag gewoonlijk is dan ook; is het een vrouwtje ? Heb je al gekeken of het een vrouwtje is ? Een vraag als het jonge koi zijn die ik steevast beantwoord met het Japanse equivalent: "het is nog geen man."

Op deze manier hoef je geen leugen te vertellen, want een koi op jeugdige leeftijd sexen is geen sinecure en vergissingen worden zelfs in Japan nog gemaakt als koi nisai zijn. Het is niet de eerste keer dat ik dit meemaak ! Ook andersom hoor ! Koi als mannen gekocht die achteraf toch vrouwelijk bleken te zijn.

Voorlopig is de stand nog in het voordeel van de vrouwen, die de mannen nog altijd verslaan. Wat betreft de sanke van vandaag, kreeg ik door dat hij op dit ogenblik 67 cm is. Als je dit even evalueert, dan kan je vergeljken.

De koi is nu yonsai of 3 jaar en 3 maanden, eigenlijk heeft ze nog enkele maanden respijt, want ze wordt yonsai genoemd als ze uit de mudpond komen na hun derde jaar en zover zijn we eigenlijk nog niet.

Een degelijke sansai zou ik bestempelen tussen de 65 en 70 cm, een yonsai tussen 70 en 75 cm, uitzonderingen daargelaten, en ik spreek enkel over de echte jumbo koi die mogelijkheden hebben om door te groeien boven de 80 cm.

In principe is deze sanke dus goed op weg om te doen waar hij voor gekocht is en moet weinig onderdoen voor de vrouwelijke tegenhangers. Als ik de koi zie zwemmen, wat valt mij dan op ? Een gestroomlijnde sterk sigaarvormige body die indruk laat van voor naar achter en moeilijk kan verbeterd worden. 

Het staartstuk straalt kracht uit en is stevig ingeplant, zowel in breedte als in hoogte. Het kasane sumi (zwart op rood) is hier op zijn plaats en maakt zeker geen afbreuk aan de kwaliteit van de koi. 

Wat ik persoonlijk graag zie is de schwung, de sierlijkheid op de manier waarop hij zwemt. Er straalt klasse uit en gaf mij onmiddellijk een goed gevoel als ik ze zie rondzwemmen. Dit is nu een sanke waar ik weinig op kan afkeuren en over het patroontechnische gedeelte wil ik geen woorden over aan verspillen, want dat is voor iedereen een ander gegeven. We zien in ieder geval een degelijk sandan patroon dat nog altijd populair blijft.

Na transport kwam ik te horen dat ze een gebroken vin had opgelopen tijdens de verplaatsing, altijd een hekele zaak, zowel voor eigenaar als voor mij. Op bijgevoegde foto zie je nog de breuk in de borstvin. Tim Barbé werd er volgens mij bijgeroepen die de straalvin terug aan elkaar zette. Als ik het filmpje even bekijk, dan moet ik zeggen dat het nog wel te zien is, maar je moet het weten en goed kijken.

Je ziet een witte en kleine verdikking in de linkse borstvin, en als je het niet weet zal het je misschien niet opvallen. Puik werk van de koidokter ! Ik ben in ieder geval onder de indruk van deze sanke en was bijzonder blij om deze update te mogen ontvangen.

In ieder geval: proficiat Bjorn, puik resultaat waar ik bijzonder blij mee ben.

 

Meer afbeeldingen

Update uit onverwachte hoek: afbeelding 1
Update uit onverwachte hoek: afbeelding 2

Laat Een Reactie Achter

8 reacties

Wiechert

555


Niels

555


Matthijs

555


Johan

555


Phil

555


Kristof_d

555


Dick

555


Jack

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2402001

sanke 2402001
inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml