" /> " />
Verblijf in mudpond

Verblijf in mudpond

Van de onlangs aangekochte koi op de veiling en de opensales van Momotaro, heb ik 2 koi in de mudpond "mogen" laten.

Enkele jaren geleden kon ik nog zonder vrij veel problemen zoveel koi in de mudpond laten als ik wou. Dat is ondertussen lichtjes veranderd, en misschien wel terecht. We gaan het nu niet hebben over het wel of niet houden in de mudpond, maar wel over de 2 koi die ik heb gekozen om te laten verder groeien in de mudpond. De vraag die zich dan stelt is natuurlijk waarom ik deze in de mudpond laat.

Eerst en vooral de showa SH-V13-0214. Je moet je realiseren dat het niet eenvoudig is om een showa van de veiling te pakken te krijgen, tenzij men over voldoende financiële middelen beschikt. Ik ben echter maar een klein visje in het veilinggeweld en ik moet heel voorzichtig zijn wat ik aankoop.

In de laatste veiling heb ik 3 showa kunnen aankopen, waarvan ik denk dat het verkoopbare showa zijn, maar tevens ook showa waar ik achter kan staan. Het eerste waar ik naar kijk is de algemene uitstraling van de showa. Het moeten voor mij geen showvissen zijn, en ze moeten niet aan de algemene regelgeving voldoen....integendeel.

Als de showa mij aanspreekt, ga ik kijken of de grootte acceptabel is, want dat is een volgend belangrijk punt. Iedereen wil nu eenmaal grote koi. Je mag er nog een showa naastleggen met een 10 keer betere huidkwaliteit, maar wel 10 cm kleiner, dan nog is er een probleem. De aangekochte showa zijn respectievelijk 56 en 61 cm, en dat zijn showa die op hun 20 maanden nog veel in hun mars moeten hebben.

De showa die ik in Japan laat, is in mijn ogen gewoon de betere van de 3, met weinig foutjes, een goede uitstraling, goede huidkwaliteit en massieve body. Patroonmatig zie ik voldoende shiroji, sumi en hi, zodat de verdeling goed is. Of het patroon je bevalt of niet is altijd een persoonlijke zaak, maar ik hou wel van deze tekening.

Bovendien is de uitstraling zo krachtig, dat ik er een warm gevoel van krijg, en dat je hier wel eens met een showa kan te maken hebben die de uitstraling van een buffel heeft. Ik hoop dat ze tegen de 70 cm scoort met behoudt van kwaliteit, en dan zal ik zeker tevreden zijn. Waar ik wel benieuwd naar ben is het onderliggende sumi op de schouderpartij. Misschien moeilijker te zien, maar dit kan nog voor verrassingen zogen en is dan ook een onvoorspelbare faktor en zal ik zeker opvolgen. Wat zou het leven toch saai zijn als je alles moest kunnen voorspellen nietwaar ?

De tweede koi die ik in mudpond laat is in principe helemaal het tegenovergestelde. Deze kohaku is edel, elegant, vertoond weinig onregelmatigheden, en heeft in mijn ogen vooral een vrouwelijke uitstraling. Hier vond ik de huidkwaliteit enorm goed, zelfs veilingwaardig, want er zijn meer koi die via de veiling gaan die ik zelf minder vind dan deze.

Het patroon vertoont stabiliteit, degelijkheid, verveelt niet, en zal ook nooit vervelen. De hi vlek op de zijkant van de neus/hoofd is voor mij een voordeel. Ik weet dat meerdere mensen hier misschien een vraagteken bij zetten, maar ik hou nu eenmaal niet van de voorgeschreven wetten, en laat de koi graag in de waarde die ze heeft. Het stoort voor mij zeker niet, integendeel het geeft een extra dimensie of het zet het puntje op de i. Je zult merken dat ik dikwijls druppeltjes of vlekjes op de neus durf aankopen....

De body van de koi is van voor naar achter stevig en compact, en verraad kracht die later nog meer zal te voorschijn komen. Ik verwacht heel veel van deze kohaku. Ze is net geen 60 cm, maar dat vind ik niet zo erg. De genen zitten erin en met een beetje geluk is einde van dit mudpondjaar tussen de 66 en 70 cm. Ik zou me sterk moeten vergissen indien deze kohaku niet heel positief evolueert.

Lopende promoties.

Kohaku promotie momenteel 2100 euro, 971 x bekeken.

Opensales evenement zaterdag 6 april...niet te versmaden

Veiling Momotaro 11 april. Liefhebbers kunnen zich aanmelden

20 april, voorstelling van onze "2013" koi. (info volgt)

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137