" /> " />
Vijver Makeover (5)

Vijver Makeover (5)

Ik ben sinds heel recent een bewonderaar van Molema geworden. Van wie? Van Molema. Als ik goed geïnformeerd ben is dat de man die het gezegde "de laatste loodjes wegen het zwaarst" heeft bedacht. Hij heeft mij waarschijnlijk niet aan het werk gezien, maar Jeetje, wat heeft ie gelijk gekregen.

Het goede weer, het vrolijk schijnend zonnetje dat mijn huid streelt, de zachte wind die door mijn haarbos kriebelt, ze veroorzaken lentekriebels en doen me verlangen naar het einde van de werkzaamheden en naar vis in mijn vijver.

Wat hebben we tot nu toe gedaan? De achterste wand van de vijver is "afgehammered" en meteen werden de contouren van de nieuwe vijver evident. Dat viel niet tegen. De ruimte leek wel twee keer zo groot geworden.

Vervolgens hebben we een muur - met twee pilasters erachter - gemetseld, getrokken tussen de oude vijver en de put. Die pilasters waren nodig omdat, naar zeggen, de kans op scheuren te groot is als je er gewoon een tussenstuk aan metselt. Dus dat heb ik maar goed ter harte genomen.

Drie skimmers zijn geïnstalleerd. Dat heeft wat voeten in de aarde gehad. De laatste skimmer had ik op een strategische plaats voorzien en met een optimistische inslag dacht ik even een gat te graven en het ding erin te metselen. Echt niet. De vorige vijverbouwers hadden gemeend op die plek al het puin te moeten storten en daar bovenop een halve bak met beton te moeten gieten. Het gevolg laat zich raden: weer "hammeren" en dat twee uur aan een stuk voordat ik een gaatje had waarin ik de skimmer kon laten zakken!

De volgende klus die ik vandaag afgewerkt heb is het aansluiten van de derde bodem drain en beide luchtslangen. "Je hebt niet veel gedaan", becommentarieerde mijn broer mijn fervente inspanningen. "Hoezo niet? Ik ben al dagen in de weer", reageerde ik lichtelijk verontwaardigd. Weet ie wat dat inhoudt: een bodem drain plaatsen? Let op: een nieuwe bodem drain plaatsen: vanaf de bakki in de garage een pijp van 90 mm trekken; een gat in de fundering boren ; een sleuf van minimaal 60 cm graven (vorstgrens) en vervolgens naar 180 cm diep toe spitten; tenslotte een gat in de vijverwand "hammeren"; daarna de hogedruk pvcpijp leggen en lijmen om last but not least de pijpen te isoleren, de wanden weer dicht te metselen, de gleuven weer dicht te gooien en het geheel opnieuw te bestraten!

Vandaag heb ik met metselmortel de vloer van de put gelegd. Er ging 650 kg droge metselmortel in. De bodem drain zit nu wel muurvast bevestigd. Ik heb een heavy duty bodem drain met luchtschotel gebruikt met een aparte voorziening voor de luchtslang. Er zijn nog mensen die de luchtslang door de hoofdbuis laten lopen, maar dat is geen aanrader. Er blijft een toenemende mate van vuil aan die slang hangen en op een gegeven moment slibt de boel dicht.

Die bodem drain staat overigens rechtstreeks onder de waterval. Het water (25 kuub) dat daaruit neervalt op de stijgende luchtbellen van de bodem drain zorgt namelijk voor forse waterturbulentie en bijgevolg een versnelde opname van zuurstof.

Wat moet er nog gedaan worden? De eerstvolgende klus is de aansluiting van beide oude bodem drains op de hoofdpijp. Dat betekent weer een gat in de wand "hammeren" en vervolgens weer graven tot we de aansluiting bereikt hebben. Dan zijn de grote klussen geklaard en gaan we naar de afwerking toe: de wanden stukadoren, opvoegen van de stenen, hier en daar nog wat steentjes leggen, dat soort dingen. Maar hoe dan ook: het einde komt in zicht en kan ik me opmaken voor een afspraak met het polyesterbedrijf! Die laatste loodjes echter........

Rini Groothuis

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml