Visjes bekijken

Visjes bekijken

Deze week hebben we de groeivijver volledig leeggemaakt, de meeste koi gekeken en gecontroleerd, om te zien of de resultaten goed waren.

Ik ga er enkele laten zien om de evolutie toch te schetsen. Er moet hier een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen de Taniguchi en de Momotaro koi. Vooraleerst waren de Taniguchi koi jonger en kleiner, en voorts blijkt toch weer dat die Momotaro's een enorme groeipotentie hebben.

Ik kan niet te veel over de groei spreken, vermits er nog altijd een kleine wedstrijd verbonden is op de website van de koivrienden over de lengte. Over het algemeen kan ik tevreden zijn over datgene wat ik gezien heb, en alles was een beetje in de verwachtingslijn. Ze gaan nu de laatste maand in, en als de zon meewerkt, zullen ze nu aan de laatste, maar ook de belangrijkste fase van hun verblijf beginnen.

Set Taniguchi uit de groeivijver-01

Set Taniguchi uit de groeivijver-02

Set Momotaro uit de groeivijver-01

Set Momotaro uit de groeivijver-02

Verder zal ik nog een paar voorbeelden hieronder zetten met koi van klanten. Niet allemaal, maar een viertal willekeurig genomen filmpjes:

De koi van Jurian

De koi van Gerry

De koi van Kurt

De koi van Ton

Al met al een dankbaar gegeven deze tosai, en ik hoop dat ze in de laatste fase nog eens extra gaan evolueren. Wat ik nog even over de Taniguchi koi wil zeggen is dat ze eerst schuw, verlegen, en soms zelf statisch overkomen, maar dat ze na hun quarantaine of na een bepaalde tijd veranderen in intelligente, dankbare en spontane koi. Dit is ook een fase waar misschien te weinig rekening mee gehouden wordt, namelijk het karakter van de koi.

Een koi kan nog zo mooi zijn als ze wil, je krijgt er een godsgruwelijke hekel aan als het karakter je niet bevalt. Het tegenovergestelde is ook waar, een minder mooie koi maakt zich mooi door haar spontaniteit. Het mooie voorbeeld hiervan is de Spikkel of Keiko, zoals gisteren in het nieuwsitem vermeld. Karakter kan je eigenlijk niet verkopen, maar ik kan bij enkele koi toch zeggen van welke kweker ze zijn door het gedrag.

Zo zijn de Yamamatsu vissen zachtaardig en bescheiden als ze in je vijver rondzwemmen, maar zet ze niet in de bowl, want ze zijn onhandelbaar. Dit om je maar een voorbeeld te geven. Ik zeg dit regelmatig tegen klanten, en dan kijken ze me aan of ze het in Keulen hoorden donderen, maar achteraf begrijpen ze toch wat ik bedoel.

Als laatste zal ik hier even een interessante koi zetten voor de toekomst, toevallig ook een Yamamatsu. Deze nisai kohaku wordt niet in volle glorie gepresenteerd, maar is wel de moeite om bekeken te worden. Ze is verleden jaar op 26 cm naar Arendonk gekomen, en is nu 52 cm. Filmpje bij aankomst Je moet deze koi enkele jaren verder projecteren en geloof ons, het is de moeite om deze te laten ontwikkelen. Goede kop, evenwichtig patroon, mooie uitstraling en veel toekomstpotentieel door de goede genen. Wie hier door kan kijken zou wel eens een gouden kohaku op de kop hebben getikt, zonder in superlatieven te vervallen.

Wat Ben zeer graag doet is een koi bekijken en evalueren. Wij hadden wat meningsverschillen over een koi, want uiteraard hebben wij onze eigen zienswijze, en die hoeft niet altijd hetzelde te zijn. Hij geeft dan ook graag zijn mening over een koi, en om dit te staven, heb ik er nog een mooi filmpje van gemaakt.

De showa van Arjan

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240