Voornemens 2023

Voornemens 2023

Een moeilijke vraag, waar ik één - twee - drie dit keer niet zomaar een antwoord op weet. Gewoonlijk heb ik de planning van het nieuwe jaar reeds lang in gedachten, maar dit jaar is het wat gecompliceerder.

Voor de eerste keer in mijn koi bestaan ben ik wat onzeker en weet niet goed wat de toekomst gaat brengen. Onzekerheid is een slechte raadgever, en dit keer ontsnap ook ik er  niet aan.

Wat zou ik doen ? Zal ik opnieuw hoogwaardige koi aankopen met het risico om ze niet verkocht te krijgen, of zal ik mij neerleggen bij het feit dat deze niche in de koihandel een beetje uitgestorven is.

Als ik vorig jaar even in ogenschouw neem valt de schade nogal mee. Met een verminderde verkoop van om en bij de 10% mag ik eigenlijk zeker niet klagen. Het meest verontrust me echter het wintergebeuren, mijn sterkste wapen dat dit jaar niet geladen werd.

Normaal verkoop ik telkens bij mijn bezoeken aan Japan redelijk wat koi die ik in het voorjaar moet leveren, dat is dit jaar bijzonder zwaar teruggevallen. Ik begrijp min of meer de reden, maar het is toch een punt waar ik bij stil moet staan.

Er zijn bijzonder veel dankbare klanten weggevallen die door ouderdom de hobby vaarwel hebben gezet. Er zijn veel klanten die voldoende koi in hun vijver hebben waardoor nieuwe aankopen min of meer kunnen uitgesteld worden.

Ik hoor via veel kanalen dat er een groot aantal koiliefhebbers hun koihobby hebben stopgezet omdat de kostenfaktor te hoog oploopt, zowel in het aankopen van koi als de energiekosten. Het zijn vooral die kosten die snijden in het budget.

De transportprijzen zullen vermoedelijk ook dit jaar geen medelijden hebben, maar dat is een moeilijk in te schatten onderdeel. Als je alles op een rijtje zet is alles wat onduidelijk en voor de eerste keer weet ik niet precies wat ik zal doen.

Vorig jaar zou ik een sabbatjaar inleiden, maar als puntje bij paaltje kwam heb ik toch redelijk veel ingekocht. Er zwemmen op dit ogenblik tal van bijzonder goede koi rond in Arendonk dat niet dadelijk een afnemer vind, en dat stoort me enigszins.

Vorige jaren,  ik bedoel daarmee, voor de covid jaren, ging ik gemiddeld 4 tot 5 keer per jaar naar Japan om mijn inkopen te begeleiden, maar dat is nu uit den boze. Het heeft geen nut meer, want meer en meer halen de online veilingen de bovenhand. Goed of slecht, dat laat ik aan de koikichi over !

Ik was van plan om dit jaar nog éénmaal in het voorjaar naar Japan te gaan om mijn voelhorens uit te steken, maar daar stopt het dan ! Ik ben momenteel aan mijn computer gekluisterd om de online veilingen op te volgen, en geloof me, dat is een bijzonder ondankbare taak.

Niet alleen is er een onzekerheid wat betreft de kwaliteit van je aankopen, maar de toenemende bieders door de openheid van de online veilingen neemt toe, waardoor veel meer mensen hun kans zien om koi aan te kopen.

Hierdoor worden de biedingen niet goedkoper zoals velen verwachten, maar integendeel veel duurder, en dat is nu iets wat we juist niet wensen. Om nu nog over te schakelen naar het "gewone" spul is een moeilijk gegeven. We zijn verwend en dat laat zich voelen.

Misschien een idee om opnieuw naar de bakermat van de koihandel te gaan in het Noorden. Veel kleinere kwekers hebben het moeilijker om hun bestand aan te bieden en moeten opboksen tegen de kwekers die zich ingedekt hebben met de online veilingen. Misschien ligt daar een kans, dat moet ik nog bekijken.

Het is dus een jaar met vele vragen en geen antwoorden.  Wat ik wel in mijn achterhoofd heb is om tegen mijn zin ook een veiling te organiseren om op die manier de impasse te doorbreken en opnieuw de verkoop aan te zwengelen.

Het zijn allemaal faktoren van onzekerheid, die ik zelf zal moeten invullen dit jaar. Maar laat ons niet wanhopen en 2023 ingaan met verse moed en strijdbaarheid. Ik begin dit jaar dan ook met de aanbieding van een kohaku die in mijn ogen zeker de moeite waard is.

KOHAKU VAN MATSUE

In mijn ogen niet  van de minste. Stevige body, bijzonder sterke huidkwaliteit en een patroon dat iedereen zou kunnen bekoren. Ze is gosai, 70 cm en voelt zich bijzonder goed in vijver 4. Haar 2 rode oogjes zijn helemaal niet storend en zelfs sympathiek. 

Moet je dit in Japan op dit moment willen aankopen dan zal je diep in je buidel moeten tasten. Enkel het transport van een koi zoals deze is niet van de poes. Je komt al snel op een kostenfaktor van 6-700 euro.

Ik zal proberen deze kohaku te verkopen mits een startbod van 2000 euro. Ieder bod moet met 100 euro vermeerderd worden. Heb je interesse in deze kohaku stuur me dan een mail met je bod, en ik zal het vermelden in de reacties onderaan dit nieuwsitem.

De initiële waarde van de koi is zeker het dubbele, maar we moeten inspelen op de noden van de tijd. Het filmpje werd op zaterdag gemaakt  en is dus vrij recent. Bieden kan tot morgenavond woensdag 4 januari 18.00 uur. Je kan me natuurlijk via allerlei  kanalen contacteren met een bod. Ik zal wel  je initialen vermelden als er een bod komt, tenzij je er geen probleem mee hebt als ik je naam vernoem.

Bekijk nog even dit filmpje van een bijzonder goede kohaku van Matsue !

 

Laat Een Reactie Achter

4 reacties

Peter De Clercq

555


Peter De Clercq

555


wiechert

555


Jack

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml