2023 of yin en yang

2023 of yin en yang

Yin en Yang zijn vooral complementaire (elkaar aanvullende) waarden. 2023 is een oneven jaartal en dat moet een goede invloed hebben op ons koibestand. Volgens overlevering moet er in onze vijver altijd een oneven aantal koi zwemmen. Negen is prima, maar tien is uit den boze. Wij prediken dat ook altijd. Een even aantal vissen, dat kan eigenlijk niet. Hoezo dat kan niet ? En waarom niet ? 

Niet alleen het oneven aantal is van belang. Wie louter go-sanke houdt, moet voor een juiste kleurverhouding, zeg maar voor een juiste balans, in de vijver zorgen. Dus hoofdzakelijk kohaku erin met daarnaast een sanke en/of een showa, geflankeerd door een shiro utsuri misschien of een yamabuki. 

Ik weet dat de meeste beginners logischerwijs kiezen om van iedere soort een koi te bezitten. Ook ik was in de jaren stilletjes die mening toegediend. Oh, die heb ik nog niet, en die zou ik ook nog willen....maar gaandeweg door de jaren verandert ons inzicht in het koihouden en gaan we automatisch terug naar de oorspronkelijke opzet, namelijk gosanke met een meerderheid aan kohaku. 

Nu hoeft dit geen gulden regel te zijn, maar gewoonlijk proef ik altijd toch deze evolutie als ik het door de jaren heen bekijk. Het belangrijkste echter is dat we plezier beleven aan onze hobby en vooral doen wat we zelf voor ogen hebben.

Nog een belangrijk punt waar we niet stil bij staan is de stroming in de vijver. Deze zou altijd evenredig moeten zijn aan de draaiing van de aarde. Nou, nou, Bompa waar heb je het nu over, hoor ik u denken. 

Een klap van de staart van Virgin gehad? Ik zal het u vertellen. Dat heeft te maken met Yin & Yang. En met Feng Shui. Een Oosterse filosofie die volgens aanhangers een positieve energie over je vijver laat stromen en die een zo harmonieus mogelijke levenskracht en welbehagen aan je vissen en vijver toevoegt.

Feng shui betekent letterlijk 'wind en water', naar het begrafenisboek Zang Shu (葬書) dat zegt: "Qi drijft op de wind (feng) en verspreidt, maar blijft waar het water (shui) tegenkomt". Feng shui leert welke invloeden vormgeving en inrichting op het welzijn en geluk van de mens hebben, en ook hoe negatieve invloeden veranderd kunnen worden in positieve. Laat 2023 dus het jaar van de Feng Shui worden !

Houdt u er dus rekening mee: zorg voor een oneven aantal koi in uw vijver, anders bent u gegarandeerd niet erg Feng Shui bezig. Hoeveel koi heb jij in je vijver ? 10 stuks ? Zou je er dan beter niet eentje bijkopen, dan ben je Feng Shui bezig.

Ik begin in ieder geval het jaar Feng Shui met in totaal 160 koi die nog in arendonk verblijven als ik eventjes de som maak zonder de koi die nog in Japan verblijven. Ik moet er dus snel eentje bijkopen. Dat zal ik dan ook eens doen !

 

Laat Een Reactie Achter

4 reacties

william william

555


Arne Fuit en Quenten Fuit

555


David

555


Peter De Clercq

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml