Wat een kanjer

Wat een kanjer

Deze zal ik nooit vergeten, en als ik hem terugzie, dan heb ik af en toe spijt dat ik hem verkocht heb.

Ja, je leest het goed, het is een hem en geen haar. Sanke SA-V13-10129 werd aangkeocht in het najaar van 2013. Ik kon toen enkele bijzonder fraaie mannen kopen die voor de eerste keer aangeboden werden bij Momotaro op de veiling.

Ik herinner me ook nog dat Daisuke me verwijtend aankeek, en zei dat ik de koi veel te goedkoop had kunnen kopen. Eigenlijk was ik nog niet tevreden, want het hadden er nog veel meer kunnen zijn, als er niet een chinees tegen mij opbood om al die grote mannen aan te kopen.

Dat ik deze te pakken kreeg blijft me tot op de dag van vandaag nog een raadsel. Ik denk dat het mijn meest succesvolle koi is geweest in heel mijn carrière. Hij is nu gosai, 77 cm en heeft dus nog enkele hoogdagen voor de boeg. Een prachtbeest om in te zetten op eender welke koishow. Het hi lijkt me iets getemperd of verzacht. De ene zal dit graag zien, de andere zal liever het harde hi zien. Ik hou echter mee van dit zachte vrouwelijke hi. Bekijk de voorgaande filmpjes dan begrijp je wat ik bedoel !

De sanke bij aankoop

De sanke in Arendonk

De sanke gaat naar huis

In het laatste filmpje zie je ook nog een kohaku zwemmen. Dit was een kohaku uit dezelfde serie, of tenminste uit dezelde veiling. Deze kohaku is nu 76 cm en heeft dus ook een groei gerealiseerd van 8 cm. Het hi lijkt me iets teruggevallen. Hierover heb ik nog een kleine discussie gehad met Martin.

Het viel mij op dat alle koi die ik gebowld heb iets teruggevallen waren in het hi. Niet dat het desastreus was, maar als ik voorgaande jaren een controle deed, was het hi voller en steviger. De intensiteit was weg. Dat had Martin niet graag, want hij had er alles aan gedaan om zijn vijver nog eens te optimaliseren. Een trommelfilter geinstalleerd, een waterontharder geplaatst enz…

Nu heb ik geen ervaringen met trommelfilters en dergelijke, want ik ben maar een simpele koidealer, maar Martin vroeg me of ik dit even in het nieuwsitem wou aankaarten, om mensen hierover hun mening te laten geven.

Wat ik wel weet, en dat weet ik uit ervaring is het volgende: Er werd gedurende een jaar gepipt volgens de regels van de kunst. Zonder het product af te vallen, want ik heb het trouwens zelf ontwikkeld, weet ik dat een lang gebruik van PiP een negatief effect heeft op het hi. Dat zijn vaststellingen die ik toendertijd gedaan heb en waar Ben ook een woordje over kan meepraten, want hij is de eerste die het constateerde.

PiP kan een goed middel zijn bij gebruik in een quarantaine faciliteit, maar daar heb ik dan alles mee gezegd. Ik zou het gebruik op lange termijn afraden. Bovendien is het een kostelijk middel dat zeker niet heiligmakend is. Persoonlijk weet ik dat er betere en goedkopere manieren zijn om de strijd aan te gaan tegen de pathogene bacteriën.

Dit gezegd zijnde, zou het fijn zijn om enkele stemmen te horen om het hi te stimuleren of te behouden zonder gebruik te maken van kleurvoer, want dit is ook niet heiligmakend. Je moet er wel rekening mee houden dat de koi die in Japan worden gepresenteert vermoedelijk sterk opgewaardeerd zijn met kleurvoer, en dat het normaal is dat het hi iets terugvalt eens ze in Europa zijn.

De derde koi van vandaag die ik graag wil laten zien is een kohaku uit de Open Sales, een evenement dat gewoonlijk voor de veiling plaatsvind. Hier kon ik vroeger mijn ding ook doen, alhoewel dit ook al achterhaald is.

Deze kohaku is van februari 2013 en was bij aankoop 62 cm. In tegenstelling tot de voorgaande is dit hi qua intensiteit verstevigt. Ze is ondertussen 75 cm en als je de groeicurve bekijkt van februari 2013 naar juli 2015, dan kan je constateren dat ze op 29 maanden ongeveer 13 cm gegroeid is.

Rekening houdende met het feit dat er een periode van quarantaine en transport geweest is dat de groei heeft belemmerd, zou ze de volgende 2,5 jaar ook nog eens 13 cm kunnen groeien wat haar potentie op 88 cm zou brengen. Laat ze er misschien nog een paar jaar langer over doen, maar deze eenvoudige berekening lijkt me tot de mogelijkheden te behoren.

Dit is echter puur hypothetisch, maar zelfs als je de groeicapaciteit zou halveren zou je nog dik boven de magische 80 cm grens kunnen uitkomen. We zullen het de volgende jaren opvolgen.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137