Water temperatuur

Water temperatuur

Het is broeierig warm geweest de laatste dagen, maar gisterenavond is er een eind gekomen aan ons vakantieweertje.

Misschien zijn er veel mensen blij, voor sommigen was het misschien te warm, maar ik heb er met volle teugen van genoten. Ik zal het missen.

Langs de andere kant ben ik wel blij dat het wat afkoelt, maar dan in functie van de show volgende week in Arcen. Te heet zou nefast kunnen zijn…

Voor de gein heb ik gisteren wat foto's en filmpjes gemaakt van de temperaturen in de verschillende vijvers, want ik probeer de temperatuur onder controle te houden voor zover dit mogelijk is. (getal onder = temperatuur)

Ik kom tot opmerkelijke resultaten. Ik wist dat er onderling redelijk wat verschillen zouden zijn, maar niet dat dit zo frappant groot zou zijn.

Ik heb er een paar foto’s van gemaakt, en toegegeven, ik probeer door bepaalde toepassingen de temperatuur niet te hoog te laten oplopen om geen gevaar te scheppen.

Warmte is goed voor het evolueren van koi maar heeft ook bepaalde gevaarlijke eigenschappen die je niet uit het oog mag verliezen.

Bij privé vijvers met een niet te grote bezetting zie ik weinig problemen, maar als de verhouding koi tot de vijver te hoog wordt, dan moet je de koi goed in de gaten houden.

Ik probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van de warmte, maar tevens pas ik bepaalde technieken toe die de temperatuur zoveel mogelijk onder controle houden. Welke technieken hou ik binnenkamers, want je moet niet alles openbaar maken.

Temperatuur meting vijver 4

Temperatuur meting vijver 5

De temperatuur van vijver 5 buiten beschouwing gelaten, want die heb ik via mijn verwarmingssysteem op een vaste temperatuur van 25° gezet om de koi op de meest constante temperatuur te laten ontwikkelen, zie je een enorm verschil in temperatuur van de vijvers.

Uiteraard kan ik ze gedeeltelijk onder controle houden, maar niet tot in den treure. Als je ziet dat er een verschil optreed tussen 17.4° en 23.1° dan praat je over een verschil van bijna 6° bij vijvers onder dezelfde omstandigheden.

Hoe het precies komt dat “vijver 3” zo laag in temperatuur is, is mij niet helemaal duidelijk, maar ik heb “horen vertellen” dat er mogelijk een riviertje of iets dergelijk onder de vijver stroomt die de temperatuur mee bepaald. Maar ja, van horen vertellen wordt je tegenwoordig ook niet wijzer….

Bovendien zijn het mijn 2 kleinste vijvers die “het koudst” zijn. Ik heb de temperaturen gemeten rond 10 uur s’morgens, misschien kunnen ze ook nog onderhevig zijn aan de temperaturen van de nacht, maar ik kan niet zeker zeggen dat een vijver van 15 kuub zo makkelijk temperatuurverschil optekent.

De koi doen het bijzonder goed in ieder geval, en dat is het belangrijkste wat er momenteel is. Ik voer momenteel ook optimaal, maar weet niet of dit verstandig is als je watertemperatuur vrij hoog tegen de 30° is, wat mogelijk is bij dit weer.

Misschien is het verstandig bij hoge temperaturen iets minder te voeren. Als de vijver normaal is aangelegd en niet te hard gefilterd, zijn er voldoende voedingsstoffen in het water en zal de koi echt geen honger lijden.

Ik profiteer echter van de geboden omstandigheden en voer op dit ogenblik zoveel mogelijk. In vijver 5 is dat 6x per dag, in de andere vijvers 2x per dag. Ik ga dit in de toekomst wel aanpassen, want ik heb het gevoel dat meerdere keren per dag op vaste uren, beter is dan ongecontroleerd.

Ik zorg ieder jaar wel voor schaduwdoeken en laat de aerators enkele uren per dag werken om zoveel mogelijk schaduw en zuurstof in het water te pompen. Dat de koi zich er goed in voelen is overduidelijk zoals je kan zien

Wat is wijsheid ?

Wie kent zijn vijvertemperatuur ? Geef het even door, ik ben toch benieuwd.

Meer afbeeldingen

Water temperatuur: afbeelding 1
Water temperatuur: afbeelding 2
Water temperatuur: afbeelding 3
Water temperatuur: afbeelding 4

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240