Zin of onzin

Zin of onzin

Af en toe smijt ik brood in de vijver. Bruin brood, want wit brood zou niet goed zijn. Zelfs brood in het algemeen zou niet goed zijn voor de koi, en toch doen we het.

Ik kan nu wel zeggen dat brood in de vijver smijten onzin is, maar zou het dan ook niet nuttig zijn om uit te leggen waarom dit niet goed is voor de koi, dan begrijpen de mensen het misschien.

Of je nu wit of bruin brood aan de koi voert, het maakt niet uit. Van wit zegt men dat het gebleekt is. Dat denk ik niet. Witbrood is gewoon gemaakt van zeer geraffineerd meel. Daar zitten dus geen grove graanproducten meer in, die zo kenmerkend zijn voor de bruine kleur van bruinbrood.

Brood is gemaakt van granen. Granen zijn koolhydraten en die bestaan altijd uit zetmeel en suiker. Dus brood voeren aan je koi is suiker voeren aan je koi. Suiker is slecht voor koi (ook voor ons), want koi gebruiken/verbranden die suikers niet, maar zetten die om naar vet wat zich ophoopt in hun weefsels en organen.

Nu kan af en toe eens een bruine boterham heus geen kwaad, maar men moet het zien als een snoepje, dus met mate.Het wordt ook anders als men al voert met een koivoer met lage suikergehaltes, dan kan zo’n boterham echt geen kwaad, omdat de koi al op een laag suiker dieet zitten.

Voer je echter koivoer met verborgen suikers (suikergehalte is geen verplichte melding op etiketten voor diervoeding), dan krijgen je koi ongemerkt veel verborgen suikers binnen. Voer je dan ook nog eens regelmatig brood (tot brood met honing aan toe), dan krijgen deze koi nog veel meer suiker toegediend en werkt dit hun vervetting nog sneller in de hand.

Bovendien zijn er nog andere faktoren die meespelen, namelijk de fysiologie van de koi. Een koi gedijt het beste met de opname van Aquatische eiwitten. Nu zul je zeggen wat zijn Aquatische eiwitten nu weer ?

Aquatische eiwitten:

Dat zijn alle eiwitbronnen die onder water voorkomen. Vis, schaal en schelpdieren, garnalen, mosselen, insecten en hun larven enz. enz. Kenmerkend voor deze eiwitbronnen is dat hun aminozurenpatroon lichaamseigen is.

D.w.z. dat hun eiwitstructuur zeer verwant is met de eiwitstructuur waaruit een koi is opgebouwd.

Simpeler gezegd… een koi is een vis, dus eet deze een vis of vismeel van hoge kwaliteit, dan is de eiwitstructuur (het aminozurenpatroon) identiek aan het aminozurenpatroon/eiwitstructuur van de koi.

Doordat de eiwitten identiek zijn qua opbouw als waaruit een koi is opgebouwd, noemt men deze eiwitten lichaamseigen. Dergelijke eiwitbronnen worden dus zeer goed benut door koi.

Organische eiwitten

Plantaardige eiwitten en dierlijke eiwitten van warmbloedige dieren worden veel slechter benut door koi. Dit omdat het aminozurenpatroon van warmbloedige eiwitbronnen niet lichaamseigen zijn voor een koi en omdat deze aminozurenpatronen erg complex zijn en daardoor slechter kunnen worden afgebroken bij een koi tot hun essentiële aminozuren.

De benutting van zowel plantaardige als warmbloedig eiwitten is daardoor niet zo hoog. Het gevolg is een beperkte benutting van de eiwitten en dus veel eiwit afval (schuim op het water).

Dus zo kan er wel leuk 60% eiwit op een koivoer vermeld staan, maar als deze eiwitten voornamelijk afkomstig zijn van warmbloedige dieren (bloedmeel, beendermeel, kippenverenmeel enz.) dan kan van die 60% eiwit maar heel weining door een koi gebruikt (benut) worden. Resultaat is schuim op het water (onverteerde eiwitten) en slechte groei.

Als je een badge van het koivoer bekijkt, zul je zien dat er altijd gekeken wordt naar zoveel mogelijk eiwitten en zo weinig mogelijk koolhydraten. Goed en fout. Een hoog gehalte aan eiwitten is goed, maar nog veel belangrijker is het NEB of het nuttige eiwit verbruik. Misschien wordt hier minder naar gekeken, maar dit is veel belangrijker dan het percentage eiwitten.

Als er dus 40% eiwitten in het voer zitten, dan is dat goed, maar het nuttige eiwit verbruik is nog veel belangrijker. Om het ruwweg te zeggen: als er 70% nuttig eiwit verbruik is vermeld (NEB), dan is dit 70% van 40% eiwitten, of slechts 28% waar de wat koi aan hebben. Als er echter maar 40% (NEB) nuttig eiwit verbruik is vermeld, dan kom je op een gans ander gegeven, want dan heb je slecht 16% nuttig eiwit verbruik.

Het is daarom belangrijk om bij de aankoop van om het even welk merk koivoer, altijd te kijken naar de herkomst van de gebruikte grondstoffen. Eiwit? Prima, maar welke eiwitbronnen zijn dit dan? Als dan ook nog de Netto eiwit benutting of NEB op een koivoer staat vermeld, dan weet je in ieder geval al veel meer.

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2402001

sanke 2402001
inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml