Zo hebben we ze graag

Zo hebben we ze graag

Een tipje van de sluier oplichten over de veiling van Sakai.

Zoals iedereen waarschijnlijk weet is er een goede samenwerking met Joachim van T'Viske als het om goede koi van de veiling, of koi van Sakai SFF in het algemeen gaat. Wij steken dit niet onder stoelen of banken, en men moest blij zijn indien er een bepaalde samenwerking is tussen mensen die je voor 99% vertrouwt. Anders dan andere "grootmachten" hebben wij het volste vertrouwen in Joachim wat geresulteert heeft in prachtige koi. De samenwerking is er eentje met respect voor elkaar.

De veiling van Sakai onlangs bracht ons een machtige sanke op, en 2 koi uit de voorafgaande verkopen, dus niet uit de veiling. Dit vertaalt zich gewoonlijk in de prijs, en hoeft niet altijd een vermindering van kwaliteit te zijn. Het zijn keuzes die je maakt. Mensen willen nu eenmaal meedraaien in de molen van de veiling...

Bij Momotaro hebben we geen geluk gehad. Wij hadden geboden op de betere vissen, en hier hebben we niet gescoord. De reden is eenvoudig. Een koi aankopen van 10 000 euro is geen kunst. Een koi verkopen voor dit bedrag incl. transport, winst en BTW is een onmogelijke taak. Misschien kan je er eentje verkopen, maar die markt is aan mij niet besteed.

Laat ons terugkomen op onze koi die we via Joachim aangekocht hebben. Het gaat hier over een geweldige sanke, namelijk Sanke 43 van de veiling, een 69 cm grote Shining Rose sanke. Hoe het komt is mij een raadsel, maar wij komen altijd terug op deze bloedlijn.

Nu zul je je misschien afvragen, waarom deze sanke ?

Heel eenvoudig...hier moet je nog aan werken om ze te krijgen zoals ze zou moeten worden. Een risico ? Natuurlijk is er een risico, anders was er toch geen sikkepit aan. Wij houden niet van afgewerkte koi, die alleen de weg naar beneden kennen, en die helaas zo gauw verkocht worden omdat ze nu mooi zijn.

Ik zet hieronder 3 verschillende beoordelingen onder, door mensen die niet met elkaar gesproken hebben, en die een eigen visie hebben. Daarmee bedoel ik de visie van Joachim van t'Viske die voor ons deze sanke heeft aangekocht, , de beoordeling van Ben, en tenslotte mijn bescheiden oordeel, voor wat het waard is.

Vooraleer je de beoordelingen leest, bekijk dan eerst het filmpje

De boordeling van Ben

Als men een schoolvoorbeeld van een sanke zoekt, dan kom je met deze een heel eind. Om te beginnen zijn body lengte van de kop en de machtige borstvinnen met een mooie staartpartij zijn zeer goed vertegenwoordigd.

Daarna kun je genieten van een perfect kohaku patroon dat nergens onder de laterale lijn komt en ook nog eens een perfecte odome laat zien, alhoewel dit geen must is voor een sanke.

Als je goed kijkt zie je, dat het sumi dat nog grotendeels onderhuids aanwezig is, maar al op de juiste plaatsen zit om door te komen. Zo goed zelfs dat het alleen in het wit aanwezig is en op een aantal plaatsen ook nog eens tegen het rood aanligt, wat toch als een vette plus mag worden aangerekend.

Het rode patroon is mooi egaal van dikte en het kiwa is goed verzorgd. Het sashi is nog minimaal aanwezig maar net voldoende om te kunnen zien dat het beni ook in de diepere lagen vertegenwoordigd is. Voor zo een jonge koi , maar al wel met een respectabele lengte en body is het goed om te zien dat de koi nog een beetje sashi heeft. Dit gecombineerd met het zachte beni, geeft het de koi een aanemelijke kans om nog veel verder uit te groeien met behoud van huidkwaliteit en zelfs te verbeteren, mits goed verzorgd.

Als een sanke alleen maar tsubo sumi heeft of alleen maar kasane sumi of een mengeling van beide, zegt dit absoluut niets over de kwaliteit van de koi maar is het eerder een persoonlijke smaak, hetzelfde geld ook voor het sumi. Sommige sanke hebben veel sumi en andere maar een beetje. Ook hier gaat het weer om smaak en zegt het niet veel over de kwaliteit van de koi .

Veel belangrijker is de kwaliteit van het beni, sumi en shiroji, want dat zegt juist heel veel over de kwaliteit van de koi. Wel is bij deze sanke te zien dat de drie kleuren zo op het lichaam komen te liggen dat het mooi over de gehele koi in evenwicht verdeeld is.

Zo zie je dat met de juiste plaatsing van de kleuren de koi een grote meerwaarde haalt, maar dat het geen enkele garantie geeft om een topkoi te zijn. Het blijft nog steeds zo dat de koi met de meeste pluspunten het hoogst scoort en een mooi patroon alleen nooit voldoende is.

De koi boven beschreven,  heeft van al het goede veel meegekregen, en ook de bloedlijn is er een met veel goede resultaten, dus praten we hier wel over een koi die bij de betere hoort in haar variëteit.

Beoordeling door Joachim:

Dag Luc, hierbij mijn mening van de Shining Rose Sanke:

De essentie van de Koihobby is, naar mijn bescheiden mening, een potentiële Koi aankopen en proberen de Koi te laten opgroeien naar haar hoogtepunt, de ware kwaliteit naar boven halen.

Dit is bij deze Sanke zeker van toepassing. Als sansai heeft ze een mooi lang uitgerekte, doch stevige lichaamsbouw. Naarmate de Koi ouder wordt, verwacht ik dat de spiermassa sterker zal worden, waardoor de Koi nog krachtiger oogt. Het Hi is van heel goede kwaliteit en ligt mooi verdeeld over het lichaam. Het Hi patroon is simpel, maar toch apart.

De grote uitdaging is en blijft de evolutie van het sumi. Momenteel is de plaatsing van het sumi goed, maar ze moet toch nog een stuk intenser worden. Als alles doorbreekt kan men spreken over een topkoi.

 

Met Shining Rose heb ik al veel ervaringen, en tot nu toe zijn deze mij allemaal heel goed bevallen. Natuurlijk geeft de bloedlijn geen zekerheid, maar het biedt U meer inzicht over de mogelijke toekomst van een Koi. Het is algemeen geweten dat de kwaliteit genetisch bepaald zijn.

 

Koi is a challange, and I love it.

Joachim

De beoordeling door mezelf

Ik zie een sanke die precies beantwoord aan onze doelstellingen, een sanke met een body die je bijna alleen bij Sakai SFF kan kopen. Een langerekte body uit één stuk, zonder verval, waarbij het staartstuk een gepast verlengde is van de stevige body.

Het hi is nog perfect zacht van kleur, en wat heel belangrijk is, van dezelfde intensiteit over de volledige koi. Het laatste puntje hi is even sterk als het hi aan de andere kant van de koi. Ik hoop dat ze nog jaren doet om haar hi in conditie te krijgen, want hoe langer ze erover doet, hoe beter de koi zal worden.

Of er een verband is tussen het hi en het sumi is mij eigenlijk niet bekend, maar hier kan je zien dat het sumi nog verborgen verrassingen in petto heeft. De vraag is natuurlijk of je dit sumi wel naar de oppervlakte kan brengen. Dit is daarom ook duidelijk een sanke om een jaartje bij Ben te laten logeren, want dan komt het sumi wel, dat is mij bekend en dit zal ook in mijn achterhoofd meespelen. Het sumi ligt echter te sluimeren op de juiste plaatsen. Alle sumivlekken liggen op het shiroji tegen het rood te wachten tot het openbloeit.

Lichtjes gestresseerd na de veiling vermoed ik dat het shiroji wat dunner geworden is. Dit zal opnieuw moeten opgedikt worden, zodat de huidkwaliteit verbetert. Het is mij moeilijk vanop afstand het kiwa en sashi via een filmpje te beoordelen, maar hier rekenen we op de kennis van Joachim. Dit vertrouwen is groot, en vermoedelijk zal hij dit zelf wel verwoorden. Ik behou me hier even van commentaar, alsook mijn mening over de teri. De sanke heeft een aantal minder geweldige dagen achter de rug, en het is heel normaal dat het teri op dit ogenblik er niet van af te lezen valt.

Wel constateer ik een goed kiwa en gewenst sashi op de meeste plaatsen, waarbij vooral het hoofdpatroon scherp is afgetekend.

Wat betreft het patroon kan ik kort en bondig zijn, je ziet een bepaald patroon graag of niet. Dit patroon is speels, goed gepositioneerd met respect voor de geldende regels, het zwaartepunt ligt op het hoofd, tenminste zo komt het mij tenminste over, de vinnen zijn lekker groot en breed, geen hi in de rugvin, prachtige stop voor het staarteinde, maar wat ik het belangrijkste vind is de invulling van het sumi op deze koi. Het kata sumi is aanwezig, en voor de rest alleen maar tsubo sumi. Ik heb er bewust het sumi opgetekend in de volgende foto om je een indruk te geven wat het zou kunnen worden.

85 cm, het sumi erop, 4 jaar koiplezier in het vizier, wat kan je nog meer verwachten. Neen, geen goedkope koi helaas...maar wel goedkoop voor de kwaliteit die er verborgen zit. De showa en de karashigoi worden geplaatst in het betaalbare segment.

Meer afbeeldingen

Zo hebben we ze graag: afbeelding 1
Zo hebben we ze graag: afbeelding 2
Zo hebben we ze graag: afbeelding 3
Zo hebben we ze graag: afbeelding 4

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240