Zorg en traan om Koi in Bokrijk

Zorg en traan om Koi in Bokrijk

De show in Bokrijk in crisis. Doordat er nog geen definitieve vaststellingen zijn gebeurd, beperk ik mij ditmaal door dezelfde woorden te gebruiken als onze collega's van Koiquestion, om de gebeurtenissen niet uit hun verband te trekken.

De eerste showdag op Bokrijk wierp naast het vele zonlicht op het aanwezige hobby-gedruis ook een terneergeslagen schaduw over de wedstrijd. Nu zien we wel eens vaker wat vissen die er minder gelukkig bij zitten in hun tijdelijk onderkomen en met geknepen vinnen de bodem bezetten; vissen moeten immers wennen aan hun veranderde leefomgeving, maar voor de eigenaren van de Grand Champion werd 21 juni letterlijk en figuurlijk de langste dag van het jaar.

Er werden geen onregelmatigheden aangetroffen.

Reeds in de ochtend vertoonden er al enkele vissen in twee verschillende wedstrijdvaten een afwijkend gedrag dat het best kan worden omschreven als apathisch en kortademig. Behoudens het controleren van de waterwaarden en de extra verversing buiten het continue doorloop-systeem om, werd er ook kordaat een Koi arts ingezet om de vitaliteit van de vissen te controleren. Er werden geen onregelmatigheden aangetroffen in de ammonium, nitriet en pH-waarden. Er werd wel een verhoogde slijmproductie waargenomen hetgeen door Koi-Arts Stijn Verbinnen werd omschreven als het gevolg van stress.

Dat klinkt niet meer dan vervelend, maar wanneer de situatie snel verergert, overzetten van de vis in een ander vat en ook de hulp van Koi-arts Tim Barbe geen soelaas meer biedt, komt de Shiro Utsuri – vorig jaar op dezelfde show nog Best in Variety – toch te overlijden. Aan de overzijde van het speelveld deed zich een soortgelijke situatie voor waarbij uiteindelijk een Ginrin Showa het leven moest laten. (helaas mijn ginrin showa)

de ernst van de situatie maakte de gezichten toch vooral zuur

Vooropgesteld dat het voornamelijk voor de eigenaren van de twee Koi een doemscenario is; is ook de organisatie zeer aangedaan. Voor zover zichtbaar werd alles uit de kast gehaald door met name de waterploeg, die naast het vele verversen en het bijzetten van de reserve luchtpompen ook de assistentie van Koi-artsen en zelfs van andere ervaren hobbyisten niet schroomde. Het geheel leverde een verbroederend beeld op, maar de ernst van de situatie maakte de gezichten toch vooral zuur.

Omdat ook twee andere Koi in hetzelfde vat als de Utsuri het te verduren kregen werd nog aan de vaten gedacht, maar deze zijn grondig ontsmet voor gebruik. Een duidelijke oorzaak kan op dit moment nog niet worden aangewezen. De overleden Koi zijn door een derde Koi-arts, Maarten Lammers, meegenomen voor onderzoek. Waarschijnlijk zullen de organen opgestuurd worden voor verder onderzoek.

wanneer er meer bekend is hierover zullen we je natuurlijk informeren

Toen we het terrein vanavond verlieten werd er nog drukdoende bekommert om een van de twee genoemde Koi; Yamabuki en wanneer er meer bekend is hierover zullen we je natuurlijk informeren. Voor nu wil ik namens KoiQuestion vooral mijn medeleven betuigen jegens de eigenaren die hun Koi hebben verloren. Een eigenaar heeft diens Koi preventief mee naar huis genomen. Overigens zal er de hele nacht extra gewaakt worden over de Koi op de show die er buiten deze gevallen veelal in wedstrijdvorm vertoeven.

Toestand van de koi van Interkoi

Ik heb gisterenavond in spoed de koi van Martin naar huis gebracht. Op het eerste zicht leek er niets aan de hand, maar ik kreeg het verontrustende bericht deze morgen dat de godan sanke zeer veel problemen heeft, en Martin vreest voor het ergste.

Ik heb mijn grootste vissen gisteren ook naar huis gebracht, en blijkbaar doen deze het nu goed. Ik heb helaas 1 showa verloren, en één sanke die het zeer moeilijk heeft, maar die ik na overleg niet durfde transporteren. Ik hoop dan ook dat ik goed nieuws krijg als ik in Bokrijk aankom.

Laat ons echter ook vermelden dat de organisatie alles in het werk gesteld heeft om de mogelijke oorzaak te achterhalen, en dat de medewerkers van de show hun uiterste best hebben gedaan om de gedupeerden te helpen. Ze verdienen mijn volle respect....

Ik hoop dan ook dat het geen kwaad daglicht zal zetten op deze prachtige show en dat we de negatieve ervaringen kunnen verwerken. Ik ga in ieder geval met volle moed naar de show deze middag en hoop dat er veel volk aanwezig zal zijn. Wat betreft de uitslagen, daar zal ik morgen wel verder over berichten, dat is nu even niet belangrijk.

Martin....sterkte....

Meer afbeeldingen

Zorg en traan om Koi in Bokrijk: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Koi in Japan VERKOCHT SA-V18-10240