Tosai onder de loupe.

Tosai onder de loupe.Normaal zou ik gisteren een selectie hebben gemaakt voor de groeivijver, maar doordat er interesse was om enkele goede tosai aan te kopen, heb ik dit moeten verplaatsen.

Peter was er al op tijd bij om zich te vermaken met het kijken naar de koi. Hij had al enkele jaren geen koi meer gekocht, en hij had zich nu getrakteerd op een showa van Dainishi en twee shiro utsuri van Omosako. Dit zijn dan ook meteen de eerste koi die uit deze selectie naar hun nieuwe verblijf gaan.

Hij had er duidelijk plezier in om zich opnieuw te storten op de koi ontwikkeling, en ik denk dat hij zowel met de showa als met de shiro een plezierige tijd tegemoet gaat. Peter heeft me beloofd om op het einde van het jaar een update te geven.

Nadien werden de anderen nauwkeurig onder de loupe genomen om uit de resterende selectie de beste tosai te spotten. Dit doe je door alle deelnemers in een bowl te zetten, en alle voor en nadelen tegen elkaar af te wegen. In het filmpje zie je hoe "de beste tosai" tenslotte gescheiden worden van de minder goede.

Het is en blijft trouwens altijd een persoonlijke zienswijze, maar de 2 beste tosai die overblijven, en welke je op het einde van het filmpje kan zien, zou ook mijn persoonlijke keuze zijn geweest. Ik liet de showa van Dainishi niet graag los, want dat zijn van die koi die ik eigenlijk liever zelf hou.

Ik wil nog wel één ding kwijt over de kohaku die uiteindelijk gekozen werd. Deze stond voor een habbekrats te koop, en ik begrijp tot op de dag van heden niet, dat deze kohaku voor dat geld door niemand van de koikenners is gespot. Ik wist dat deze moeilijk zou verkocht worden, maar dat vond ik niet zo erg. Een kohaku zoals deze met die body en dit arsenaal aan mogelijkheden laat het patroon naar de toekomst volledig vergeten. Onbegrijpelijk dat hier nooit iemand naar gevraagd heeft.

De showa die uiteindelijk verkocht werd en tot mijn lievelingsshowa behoorde, had geen woorden van lof nodig. Zij bezat alles wat een showa ook maar een showa kan maken. Je kan zeggen dat ze teveel sumi had of dit of dat, maar body, teri, huidkwaliteit en uitstraling van deze topshowa kom je zelden tegen en deze heeft nog een grote toekomst voor zich. De prijs was om begrijpelijke redenen het struikelelement voor deze showa, en daar heb ik alle begrip voor.

Het keuren nam bijna 3 uur in beslag, maar je kan in het verhaal nogmaals enkele zeer hoge kwaliteits showa zien, die in de loop van volgende week hun opwachting zullen gaan maken in de groeivijver afdeling. Zoals reeds gezegd ga ik 2 groeivijvers voorzien, en dit ook met een bepaalde doelstelling. Koi in een groene vijver kan je bijna niet verkopen. Daarom heb ik besloten om de koi maandelijks over te zetten van de groeivijver binnen, naar de groeivijver buiten. Buiten worden ze niet gebowld. Binnen kan je ze dan weer wel zien, en kan ik ze mogelijk nog verkopen. Dat is één van de redenen waarom ik dit zo ga doen.

Omdat er ook interesse was voor de duurdere dieren, heb ik nog enkele grootheden gebowld. Het enige wat ik kan doen is jullie laten meegenieten via de filmpjes. De 3 koi in deze bowl stralen van gezondheid. Ik bekijk het filmpje niet eenmaal, maar regelmatig, en ik wordt het niet moe om naar te kijken. Zet dit trio maar in je vijver, dan weet je wat je hebt rondzwemmen.

En wat zeg je van dit bakbeest. Deze kohaku heeft voor mij nog enkele geheimen in petto, en de vraag is of ze deze geheimen op een positieve manier zal prijsgeven. Wie de kunst beschikt om deze te laten ontwikkelen heeft goede troeven in handen. Ik heb ze gisteren in de buitenvijver gezet, want ik blijf een tegenzin ontwikkelen voor koi die binnen blijven. Voor mij moeten ze buiten zitten...

Een filmpje van een sanke en een filmpje van een showa vervolledigen het plaatje. Hou er rekening mee dat ik dus volgende week het hele weekend gesloten ben. Als er nog mensen zijn die hun koi wensen op te halen, kunnen dit altijd op afspraak door de week.Meer afbeeldingen

Reacties

14 reacties tot nog toe

Hoor ik daar een bekende stem in de filmpjes? Welkom terug Ben?

Stephan on 09/06/2013 08:59

Het is een goede keuze die je gemaakt hebt Peter ,hopelijk komen er no eens update,s van deze showa .grtjs

paul on 09/06/2013 09:39

Ik dacht deze ook te horen Stephan .klopt dit

Johan on 09/06/2013 10:06

Hei is een lange winterslaap geworden voor Ben...

kurt on 09/06/2013 11:34

Hallo,
ik ga niet wachten met een update tot het einde van het jaar.
Ik kan nu al updaten dat mijn viskes de reis goed hebben doorstaan , en na ze toch met net iets meer zorgvuldigheid dan ik gewoon ben te hebben laten wennen aan mijn water, kwamen ze gister nog hun opwachting maken aan het oppervlak om hun deel van het voedsel op te eisen.
Dat was de eerste zorg die weer van me af viel gelukkig.
En ja de showa vind ik een verschijning in mijn vijver , ik ben benieuwd hoe die gaat ontwikkelen.
De shiro's , tja ik heb iets met shiro ik word er door aangetrokken denk ik, ook zeer spannend hoe die gaan ontwikkelen.
Ik denk dat ik er veel plezier aan ga beleven.
Ja en dan Luc, de eerste koidealer die mij een hand kwam geven en zich netjes voorstelde en uitleg geeft over zijn presenteervijvers, niet te beroerd is om een paar vissen te bowlen gewoon om iemand iets te willen leren over koi. Die je netjes op de hoogte houdt over je aankoop met filmpjes nota bene. Ik durf te stellen dat er nog wel een paar koidealers zijn die hier een voorbeeld aan zouden moeten nemen. Dit is uit mijn eigen ervaring geput natuurlijk.
Luc dank je voor je hulp, je uitleg en je geduld en natuurlijk voor de gezellige babbel.
Ik wens een goed feest volgende week.
Ik ga zeker terug komen.
Groet Peter

Peter on 09/06/2013 11:40

@ Johan, ben er zeker van dat het Ons Ben is.

@ Peter, wat een mooie shows, ben heel benieuwd hoe deze gaat ontwikkelen, zorg er maar goed voor en wat mij betreft zo nu en dan een update met foto's en filmpjes.

@ Luc, een fijn feest gewenst voor jou en je familie.

Plan is om 29 juni langs te komen.

Stephan on 09/06/2013 13:00

Echt heel aparte showa daar zou ik heel zuinig op zijn.
Mooi verhaal weer Luc super maar geen woord over Ben is back of zoiets.

Rob on 09/06/2013 13:07

Jawel, dat is Ben. Lijkt me positief !

@ Peter,niet alleen een update van de Showa natuurlijk.De beide Utsuri lijkt me ook leuk en leerzaam ?!
Je ervaring qua Interkoi kunnen velen hier met je delen.

Gr.Jack.

jack on 09/06/2013 20:30

Minstens 5 mensen die zich hier "bezondigen" aan pure speculatie, foei :-). Of misschien op een verkeerd been gezet zijn, wie zal het zeggen?
Zelf moest ik onwillekeurig denken aan de bekende film van destijds " The Devil's Advocate".

Dr. No on 10/06/2013 00:30

Ben staat toch gewoon op de film... het filmpje met de showa komt ie in beeld. Goeie zaak zou ik zeggen !

ray on 10/06/2013 22:26

Niets is wat het lijkt Ray.
Van jou had ik toch anders verwacht, jammer maar helaas!

Dr. No on 10/06/2013 23:58

Dat Ben terug te horen is op de filmpjes is een goede zaak, nog altijd even gedreven.

Dat Martin terug begint met zijn aliassen is natuurlijk een andere zaak.

Paul on 11/06/2013 05:48

Een goed gedacht over de dingen is ook al veel waard, hé Paul, ook al blijkt het bij nader inzien onterecht te zijn. De reacties onder het nieuwsbericht van 10 juni nog niet (goed) gelezen misschien?

Martin on 11/06/2013 13:56

Dat Ben terug is bij interkoi heb ik ook niet gezegd Dr. No

Dat het wel degelijk Ben is vind ik een hele goede zaak. De kennis die deze man overbrengt op klanten is van een enorme meer waarde voor iedereen.

Ray on 11/06/2013 18:21