Af en toe heb je geluk

Af en toe heb je geluk

Zo was ik op de juiste dag en het juiste moment op de juiste plaats. Het was een paar maanden geleden bij Narita.

Ik kon toen enkele bijzondere koi strikken door bepaalde omstandigheden die je niet kan uitleggen, en die ook geen uitleg behoeven. Je moet gewoon gebruik maken van de gelegenheid.

De bovenstaande foto die ik gebruik is een truckage, even dit vermelden om misverstanden te voorkomen. Ik vond het een mooie foto, maar de originele foto werd eigenlijk genomen met de vermaarde doitsu sanke die later Kokugyu is geworden.

De koi die ik op de kop kon tikken was een Hoshikin kohaku van 59 cm. Lange tijd niet in de belangstelling geweest, dus gisteren even terug op film gezet.. Hij blijft prachtig om te zien.

In uitzonderlijke gevallen krijg je dit soort koi te pakken voor een aannemelijke prijs, en het verhaal wil dat ik op de terugreis was en toevallig verbinding had in de Shinkansen, toen een klant mij contacteerde om deze aan te kopen, wat ook gebeurde. Vond het wel een rare bedoening om tijdens een treinreis in Japan een koi te verkopen.

Zet deze hoshkin in op eender welke show, en het zou me verbazen dat deze niet met de eerste prijs gaat lopen, en eventueel nog een grote prijs, zeg maar adult of zoiets er bovenop.

Gisteren ben ik ook begonnen met het filmen van koi die overwintert hebben. De reden ligt voor de hand, ik moet zien hoe de koi ontwikkeld zijn, zodat ik opnieuw de koi kan voorzien van een prijs.

Ik ga echter dit jaar een nieuw prijsbeleid volgen, dat ik voor mezelf heb opgemaakt. Ik ga het “fixed pricing” noemen, met andere woorden, de prijs die er staat, is de prijs die moet betaald worden.

Geen discussie meer over de prijs, twee uitzonderingen daargelaten. Ten eerste, indien er meerdere koi tegelijkertijd aangekocht worden. Ten tweede als het om hele goede klanten gaat die jaarlijks hun koi aankopen bij Interkoi. Dit zullen nog de enige toleranties zijn die ik zal toelaten.

In de loop van de maand maart zal ik dan ook proberen om alle aanwezige koi te filmen, want voor goede foto’s ben ik niet uitgerust en heb ik de tijd en energie niet voor. Belangrijk is dus om naar de filmpjes te kijken. Deze zijn meestal zeer actueel. Zoniet vraag je even om filmpjes te maken, dat gebeurd nu ook regelmatig.

Op vraag van iemand die geen klant is van Interkoi wou ik zelf even de doitsu sanke bowlen van Okawa. Na een prijsaanvraag kreeg ik de opmerking en de vraag waarom deze zo duur zijn.

Eigenlijk is het antwoord vrij eenvoudig. Sanke met dit patroon en huidkwaliteit zijn bijzonder moeilijk te vinden, en bovendien is het sumi van dusdanige kwaliteit dat het zeer exclusief is. Om dit aan te tonen heb ik het filmpje gemaakt.

En dat is tevens het grote probleem in Japan. De prijs van goede vissen gaat niet evenredig omhoog met de kwaliteit. Het is geen gewone lineaire lijn, maar een exponentiële lijn die de prijsstelling volgt. Ik kan er begrip voor opbrengen, maar voor westerlingen is het een moeilijk te begrijpen stelling.

Het is in ieder geval niet anders. Als je voor een doordeweekse koi 100 euro moet betalen, en in die groep zit een koi die uniek is, dan zal de prijs geen 110 euro zijn, maar 995 bij wijze van spreken.

De Japanners weten nu eenmaal dat ze het ervoor kunnen krijgen, waarom zouden ze het dan ook niet doen. Dat is ook de reden waarom het zo moeilijk is om de echte toppers te pakken te krijgen.

Me echter toppers bedoel ik ook niet de onbetaalbare vissen, maar de koi die er juist onder zitten, zeg maar, de koi die bij Interkoi rondzwemmen.

De showa die bij de doitsu zit is een Dainichi showa van de veiling van vorig jaar. Een spannende koi voor de toekomst maar geen koi die een snaar bij mij doet trillen. Deze wordt dan ook goedkoper in de toekomst, maar hiermee wil ik niet zeggen dat het een slechte koi is. Dat is het probleem bij uitspraken die ik doe….dus moet ik ze eigenlijk niet meer doen !

De kohaku daarentegen is een bijzondere aanrader. Ik heb het hi gisteren eens goed bekeken, en dat is van een voortreffelijke kwaliteit met een kleurintensie die ik zelden heb gezien zo mooi ! En dat meen ik.

Ik kan het moeilijk omschrijven. Het is niet het ferrari rood van de Hoshikin, maar het is het zachte subtiele rood met een touch orange dat een kleur maakt dat me doet denken aan vermiljoen. Bloed en bloedmooi, en bovendien is de koi ook nog een bijzonder goed voor de toekomst. Deze gaat dan ook in prijs stijgen.

Enkele andere filmpjes die ik gemaakt heb van koi:

Showa SH V16 4129 – 44 cm

Sanke 1511021 – 64 cm

Showa SH V16 483 – 44 cm

Je zult vanaf vandaag dus regelmatig nieuwe filmpjes zien en nieuwe “fixed” prijzen. Geen discussie meer over prijs. Wel zal ik in het voorjaar en het najaar nieuwe filmpjes plaatsen, onvermijdelijk gepaard met nieuwe prijzen. Dat kan dus lager of hoger zijn !

Men moet begrijpen dat koi geen auto is die je gaat kopen. Soms evolueren ze in minder goede zin, zonder daarom slecht te worden, soms evolueren ze heel positief en krijgen ze een meerwaarde. Je hoeft het niet met me eens te zijn, maar dat is hoe ik het bekijk.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240