Afscheid van een icoon

Afscheid van een icoon

Soms komt nieuws bijzonder onverwacht, zo ook gisterenavond. Ik kreeg een mail aan die me toch beroerde en die de ganse avond door mijn hoofd raasde. De mail kwam van een onbekende voor mij, Tiphany, de dochter van Michel Capot.

Ik publiceer hieronder even de mail zoals ik hem aankreeg. 

"Dag Bompa,

Ik ben Tiphany Capot. Dochter van Michel Capot, ik deed onderzoek naar het werk van mijn vader toen ik uw artikel vond en ik wilde u bedanken dat u zo positief en groots over hem sprak.

Het verwarmt mijn hart hoeveel hij gewaardeerd werd in de Koi wereld.

Ik wilde u mededelen dat mijn vader op 14 december 's avonds is overleden na een lange strijd tegen cancer.

Nogmaals dank voor uw vriendelijke woorden.

Ps: sorry Ik spreek geen vloeiend Nederlands, maar ik hoop dat je het begrepen hebt... 

Fijne Avond!"

---------------------------------------------------

Het geeft een raar gevoel als je een mail ontvangt zoals deze. Zelf heb ik Michel Capot niet echt gekend. Ik heb er wel bijzonder veel over gehoord en heb hem ontmoet in 2019 op een trip in Japan. Ik dacht dat hij vloeiend Nederlands zou spreken, maar zijn taal was het Frans.

Wat ik er altijd over gehoord heb, was dat hij de basis gelegd heeft voor de import van koi naar Europa, met vooral België als voornaamste importland in die tijd. In november 2019 heb ik er een nieuwsitem aan gewijd, dat je het best nog eens naleest via deze link.

Michel heeft Zoologie gestudeerd aan Louvain La Neuve en is geboren op 11 januari 1954. Hij zou dus volgend jaar 69 jaar geworden zijn. Veel te jong om te overlijden. Zijn huidige verblijfplaats was in Binangonan in de Filipijnen.

De laatste jaren verscheen hij terug op het toneel van de koiwereld. Hij werd bijzonder hoog gewaardeerd en gerespecteerd in de koiwereld door de Japanse kwekers, dat stond als een paal boven water.

Zelf heb ik er nooit zaken mee gedaan, maar ik heb hem verschillende keren in actie gezien. Hij wist wat hij kocht, en zijn keuze bepaalde zijn kennis. Velen onder jullie zullen er misschien nooit van gehoord hebben, maar de bakermat van de import van koi is toe te schrijven aan Michel Capot.

ZIJN LEVENSLOOP VIA  EEN KLANT

Ondertussen kwam er nieuws binnen van iemand die Michel Capot nog goed gekend heeft in het verleden. Dit mocht ik publiceren als reactie op mijn nieuwsitem:

Zeer juist, ik heb de man wél een paar jaar gekend .... Hij had toen nog een kleine handel in koudwatervissen en vooral aquaria op maat. Dat zat in een boerderij in Obaix (Wallonie) ... de stimulus voor koud water kwam via zijn broer die in China woonde en daar via-via Michel kon introduceren bij kwekers van alle mogelijke monster-goudvissen (leeuwekoppen .... dubbele staarten ... etc) in alle maten,in een tijd dat je Chnia niet zomaar binnen kwam laat staan er iets kon kopen ....

De koi kwamen er snel bij maar geen mens kende dat. Via een kennis stelde hij zijn koi ten toon op één of andere stand in Batibouw begin jaren 80. En stilaan begon het succes te komen, hij verhuisde met zijn toenmalige vrouw Dominique naar een veel grotere boerderij in Nijvel en was de stuwende kracht achter de eerste koishows.

Op dat moment was er enkel in de UK al wat koigebeuren ...  Een zekere Edwig Boeykens bouwde toen de eerste deftige koi-installatie en haalde er een Engelse firma voor naar Antwerpen om in zijn kleine tuin 3 vijvers te bouwen, hij deed er ruim een jaar over .....

Capot leverde mijn eerste filtermaterialen (kuipen,matten,etc) ,plannen,introduceerde mij bij Boeykens, etc. En natuurlijk kocht ik daar mijn eerste vissen ...... Een succes kun je de rest niet noemen.

Boeykens en vrouw kwamen in de gevangenis wagens fraude tov de werkgever van zijn vrouw. Capot ging met zijn Koi en Goldfishfarm failliet,scheidde van Dominique en vluchtte naar de Filippijnen waar hij een nieuw gezin en een nieuwe firma begon (hij bereikte o.a. zeer hoge resultaten met de kweek van discusvissen). En mijn vijver heeft ondanks talloze verbeteringen en verbouwingen door "specialisten die het kunnen weten" nog altijd niet de resultaten die je er van zou mogen verwachten.

Jammer van Michel, het was niet echt een aangename man in mijn ogen, daarvoor was hij te hard,maar hij was een grote persoonlijkheid . Een ondernemer pur sang die wist waar hij naartoe wilde en iedereen daar naartoe duwde willen of niet ....

Om je een idee te geven van het titanenwerk waar Michel aan begon -koi introduceren in Belgie en omliggende- nog een anecdote : die stand op Batibouw was geen vissenstand .... ik weet bijlange niet meer wat ze daar eigenlijk verkochten, maar Michel kende die persoon en mocht als "decor" een bak van amper twee kubieke meter aan de gangzijde plaatsen met daarin een drietal koi van 50cm ... 

Veel te klein natuurlijk en 's nachts werd in het hele paviljoen alle elektriciteit afgesloten ....een zuurstofpomp op batterijen hielp een beetje maar de batterijen konden geen ganse nacht elektriciteit leveren .... Ik heb daar zodanig staan gapen naar die drie kois dat Michel mij aansprak en een hele tijd later had ik een uitnodiging om hem te bezoeken in Obaix "waar hij nog iets anders zou laten zien".

Een paar weken later stond ik alweer te gapen naar een dit keer ruime blauwe binnenbak met een kohaku,een sanke en een shusui allen meer dan 80cm ......

 

Meer afbeeldingen

Afscheid van een icoon: afbeelding 1
Afscheid van een icoon: afbeelding 2

Laat Een Reactie Achter

3 reacties

Johan

555


Matthijs

555


william william

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2402001

sanke 2402001
inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml