Alle koi van binnen naar buiten

Alle koi van binnen naar buiten

Ze hebben nu lang genoeg binnen gezeten. Ik ben gisteren begonnen met de schoonmaak van de vijvers. Buitenvijvers zijn nu éénmaal meer gevoelig dan binnenvijvers, en persoonlijk vind ik dat deze jaarlijks moeten gereinigd worden.

Ook bij Momotaro worden alle vijvers na gebruik compleet gezuiverd, zo ook de grote 1500 kuubs vijver bij Momotaro. Het is een geweldige vijver om deze te zien, maar ik geloof dat ze er zelf niet zo blij mee zijn. Op de foto zie je de gezuiverde 1500 kuubs vijver van Momotaro.

Het is te moeilijk om deze vijver te sturen. Hij is wel indrukwekkend, het is zelfs het eerste wat ze lieten zien toen ik de eerste keer in Japan kwam, maar kleinere vijvers kan je beter sturen. Niet iedere vijver is hetzelfde, en dat kan ik zelfs in mijn kleine infrastructuur beamen.

De binnenvijvers gebruik ik voornamelijk als opvang- of quarantainevijvers als de koi uit Japan binnenkomen. Alle 3 de vijvers zijn 15 kuub, en kan ik volledig controleren wat betreft de temperatuur. Een bijzonder goed systeem, maar om de één of andere reden wil ik mijn koi zoveel mogelijk in de buitenvijvers laten rondzwemmen. Een uitleg kan ik er niet echt voor geven, het is meer gevoelsmatig.

Er zitten nog een 40-tal tosai binnen, dat zijn de orenji karashigoi van Momotaro die als laatste zijn binnengekomen, en daarnaast heb ik een 2de binnenvijver speciaal bereid voor de koi die nog moeten opgehaald worden. Kwestie van geen fouten te maken als mensen naar koi komen kijken.

Deze tosai ga ik zaterdag allemaal buiten zetten. Het is een heel werkje en ik moet er zeker een uurtje voor vrijmaken, daarom zal ik er ook op tijd mee beginnen, maar wie interesse heeft om te komen kijken, is altijd welkom.

Vermoedelijk zal ik ze per 10 naar buiten brengen, allemaal eventjes meten en dan vrijlaten in de nieuwe vijver. Altijd mooi om te zien. Het is ook een unieke kans om deze koi eventjes live te zien, want ze zijn de moeite om te bekijken.

Dan wordt het tijd om alle binnenvijvers te gaan reinigen om de feromonen en dergelijke te verwijderen. Feromonen zijn vluchtige moleculen die in staat zijn om informatie over te brengen in een gemeenschap van dieren. Laat het ons omschrijven als een taal die gebruikt wordt om te communiceren. 

Door de vijvers te reinigen worden deze feromonen verwijderd en kan ik  opnieuw beginnen met het opvangen van koi die uit Japan komen. Tegelijkertijd kan ik natuurlijk de vijvers tijdelijk uitschakelen.

Gewoonlijk doe ik dat door de filters vol water te laten en enkel het vijverwater te verwijderen. De wanden worden volledig zuivergespoten met een hogedrukreiniger en nadat de vijvers een tijdje uitgedroogd zijn worden ze weer gevuld met water. Gewoonlijk laat ik deze dan op de laagste stand draaien zodat er zo goed als geen energieverbruik is, en voeg ik regelmatig ammoniak toe om de bacteriecultuur te handhaven.

Dit doe ik al jaren zo met het gewenste resultaat. Dus wie graag orenji karashigoi van 12 maanden en tegen de 50 cm ziet overbrengen naar de buitenvijvers...je bent welkom.

 

Laat Een Reactie Achter

4 reacties

Dick

555


Johan D

555

interkoi

555


Matthijs

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml