Als je je jumbo-in-de-maak hebt aangeschaft

Als je je jumbo-in-de-maak hebt aangeschaft

Na zorgvuldige keuze in de gewenste bloedlijnen en de ideale jumbokenmerken, heeft u uiteindelijk tot de aankoop van een jonge, veelbelovende koi besloten.

Het is nu weliswaar nog een visje van bescheiden formaat, maar het is ontegenzeggelijk zo dat in deze jonge vis optimale genetische groeieigenschappen verenigd zijn. Uw aankoop bezit alle kenmerken van een jumbo-in-wording. Proficiat.

U heeft nu het gemakkelijkste deel van het traject achter de rug. Nu het moeilijke gedeelte: het creëren van een leefomgeving die de potentie van uw jonge koi tot volle wasdom laat komen.

Leefomgeving

Er worden bijzondere eisen gesteld aan de leefomgeving van uw koi, met name aan de leefruimte, als u de in de genen vastgelegde maximale groeimogelijkheden volop wilt benutten. U wordt als het ware aangesproken op uw creatieve technieken, en dat is een hoge sport op de ladder. Dat gaat ietje verder dan het zorgen van mooie 0-parameters op het gebied van ammoniak, nitriet enz. De leefomgeving, uw vijver dus, moet groei-elementen in zich hebben en die komen niet vanzelf.

Het mooie is echter dat, als u er inderdaad in slaagt uw koi maximaal te laten uitgroeien, het niet anders kan dat dan de leefomgeving eveneens voor uw koi optimaal is. Automatisch schort er dan niets meer aan de maximale ontwikkeling van de bouw, de glans, de intensiteit van de kleuren en dergelijke. Uw koi wordt niet alleen groot, hij wordt nog eens verrekte mooi ook.

Een optimale groeivijver functioneert dus meteen als meest perfecte leefomgeving De ontwikkeling van uw koi spreidt zich uit op allerlei ander gebied, verder dan groei alleen. Meer vliegen in een klap, dus.

Weinig vis

U kent ongetwijfeld alle goed bedoelde adviezen en tips in boeken en magazines die te maken hebben met de bezetting van de vijver. Zoveel kilo lichaamsgewicht per kuub of zoveel centimeter per vierkante meter wateroppervlak, ga zo maar door. Als je deze adviezen leest, valt het op dat niemand het met elkaar eens is, zo groot is de variatie in meningen. En al snel frons je je wenkbrauwen bij het lezen hiervan en vraag je jezelf af of men wel weet waarover men spreekt. Mijn tip: snel deze adviezen vergeten !

Als het gaat om het realiseren van groeipotentie en het bereiken van de maximale wasdom van koi kunnen eigenlijk alleen de echte experts in Japan, zeg maar de werkelijke vakmensen, hier iets zinnigs over zeggen.

Masao Kato is voorzitter van de ZNA en wordt al jaren beschouwd als internationale grootheid op het gebied van koi-houden. Desgevraagd tijdens een interview is hij vrij resoluut in zijn antwoord: een (vrouwtjes)koi van 60 cm. moet een minimale waterhoeveelheid van 11 kuub tot haar beschikking hebben om haar groeipotentie maximaal te verwezenlijken.

Voor een goed begrip: dat is dus 11 kuub per vis. In mijn vijver van 32 kuub zijn dat dus maximaal drie vissen ! Uch !

Opvallend is dat zowel Kentaro Sakai als Daisuke Maeda, toch mensen die dag in dag uit met koikweken bezig zijn, deze mening ten volle ondersteunen. Het is dus niet voor niets dat de Japanse kwekers zo verdraaid weinig vissen in hun mudponds stoppen. Wij Nederlanders en Belgen met eurotekens in onze ogen, zouden zeggen, ach, doe er nog een paar bij, wat maakt het uit. Fout dus. Anders wordt de aanwezige groeipotentie niet gehaald en is de klant teleurgesteld.

Michio Maeda

Michio Maeda San, president van Momotaro Koi Farm, gaat in zijn bewering nog een stuk verder. Deze man is vermaard om zijn kweek van werkelijk kolossale koi. Hij is een van de zeer weinige kwekers die in staat is jaarlijks 1-meter go-sanke te produceren. Bekend is ook het verhaal van de Matsunosuke sanke die na 8 jaar gestopt was met groeien op een lengte van 82 cm. Maeda wist deze vis binnen 3 jaar op 101 cm. te krijgen, waarna deze sanke de All Japan 2002 wist te winnen.

Hij is van mening, dat alle onderdelen in het laten opgroeien van koi tot jumboformaat, belangrijk zijn. Als er maar op een aspect te kort geschoten wordt, kan je het vergeten, populair gezegd. Als je voer niet goed genoeg is, heb je een probleem. Als het water niet goed genoeg is, heb je ook een probleem. En als de koi onvoldoende ruimte ter beschikking staat, belemmert dit zeker een optimale groei.

Hij zegt in feite twee dingen:

1) Wil je koi binnen zes jaar tot jumbos uit laten groeien, dan is een grote vijver een absolute must. Je moet minstens een vijver van 100.000 liter hebben voor het houden van vrouwelijke jumbo-koi. Liefst nog groter, zegt hij. Okay, hij weet ook wel, dat niet iedereen in staat is vijvers van dat formaat aan te leggen, maar het gaat volgens hem wel ten koste van het formaat van de koi dat virtueel binnen bereik ligt.

2) Bouw de vijver zo simpel mogelijk, is een ander stokpaardje van Maeda. Vermijd lange lengten pijpleidingen, waar zich altijd vuil en slechte bacteriën verzamelen. Hou het eenvoudig en gebruik te allen tijde bakki showers, want daarvan is bewezen dat zij een positieve invloed hebben op het welzijn en de groei van koi. Bakki showers produceren gezuiverd, zuurstofrijk water, terwijl onderwaterfiltering slechts zuurstofarm water in de vijver deponeert.

Oren krabbend

Als je dit zo leest, ben je geneigd je eens flink achter je oren te krabben en dat hele traject van nisai tot jumbo-koi maar overboord te gooien. Laten we wel wezen: het aantal hobbyisten dat over een vijver van 100.000 liter beschikt, is toch uitermate gering en zelfs al zouden we willen, toch lang niet voor iedereen weggelegd.

Toch wordt de soep hier niet zo heet gegeten als ie wordt opgediend. Navraag leert dat, als een koi nu eens geen 11 kuub water tot zijn beschikking heeft, maar bijvoorbeeld de helft, de haalbare potentie slechts met 5% afneemt. Een koi met een potentie om tot 90 cm. uit te groeien, wordt dan slechts 85 cm. Nou, dat is ook mooi en daar teken ik graag voor.

Het is absoluut waar dat de grootte van een vis zich richt tot zijn leefruimte. Kijk maar naar kleine karpertjes in een aquarium. Ze worden nooit zo groot als in de natuur. Trek dit gegeven maar door naar de relatief beperkte omgeving van onze vijvers en neem daarbij in aanmerking de concurrentie met een fors aantal mede-karperachtigen: hoe groot schat u in dat uw koi dan hun groeipotentie verwezenlijken? Wie daarin verandering wil brengen, moet ofwel een grotere vijver gaan bouwen, ofwel ruimen in het koibestand.

Waterverversingen

Gelukkig zijn er wel wat foefjes die de gewenste groei ondersteunen, zoals waterverversingen bijvoorbeeld. Ik herinner me nog uit vroeger jaren, toen ik nog jong en knap was, een onderzoek naar de groei van forel op een universiteit in Oostenrijk. Er werden jonge forelletjes geteeld in diverse aquaria. Dat wil zeggen in aquaria zonder waterverversing enerzijds en aquaria waarin bij wijze van spreken de kraan continu openstond anderzijds.

De groeiverschillen waren verbluffend. In de aquaria zonder vers water stopten de forellen na verloop van tijd met groeien en bleven het lilliputters. De forellen in de andere aquaria daarentegen, dus die met een constante toevloed van vers water, bleven doorgaan met groeien en groeiden letterlijk het aquarium uit! Vers water vervangt dus een stuk leefruimte. Vers water verdunt groeibelemmerende stoffen zoals feromonen en nitraat. Toevoeging van vers en gezond water is sowieso nodig voor het support van een adequate leefomgeving.

Zacht water

Extra stimulerende effecten op de groei van onze koi worden toegeschreven aan zacht water. Water met een GH van minder dan 5. Water dus met een laag mineralengehalte, dat dan tevens goed is voor het hi, hoewel weer minder goed voor het sumi en het shiroji. Watertesten van mudponds in Japan gaven GH metingen aan van 2 en 3 en dat is extreem zacht water. De reden daarvan is dat de mudponds zich vaak op natuurlijke wijze vullen met regen- en sneeuwwater. En dit water is heel zuur van samenstelling, dus echte zure regen.

Soms liggen balen oesterschelpen langs die mudponds te wachten op gebruik, want ook de KH (de buffering van de pH van het water) is bij lage GH dan minimaal. Eén regenbui en een pH-crash en veel dode vis liggen dan in het verschiet. Vandaar die balen oesterschelpen teneinde de KH in noodsituaties snel weer op orde te krijgen.

Veel Engelse koi-hobbyisten richten zich op prachtig hi en een voorspoedige groei. Ze gebruiken osmose-omkeertechnieken om het water zachter te maken. Met apparaten waarin het water door een membraam wordt geperst, worden de mineralen en metalen uit het water verwijderd. Uiteindelijk blijft er gedistilleerd water (vrijwel pure H2O) over als osmose-water. Osmose-water kent u vast wel uit de autowasserijen of via ramenwassers, die het steeds meer gebruiken. De auto of de ramen hoeven niet meer droog gewreven te worden!

Ik vind zacht water een lastig onderwerp om te propageren. Volgens ervaringen klopt het wel dat zacht water goed is voor de groei van koi. Anderzijds hebben die koi en zowat alle andere organismen in de vijver, wel een diversiteit aan mineralen nodig om a) gezond te blijven en b) hun werk te blijven doen. Misschien een onderwerp voor later.

Conclusie tot zover: veel vis in uw vijver belemmert de groei van elk individu. Weinig vis kent groei stimulerende effecten op elk individu. Een (zeer) grote vijver biedt de mogelijkheden om de volle potentie uit uw koi te halen. Een kleinere vijver heeft zijn beperkingen, maar met weinig vis en regelmatige waterverversingen zijn dankbare resultaten haalbaar. Zacht water stimuleert de groei, maar aangezien de GH bestaat uit mineralen, zoals calcium, magnesium, metalen e.d., die broodnodig zijn voor het leven in onze vijvers, denk ik dat het goed is terughoudend te zijn in het extreem verlagen van de GH.

Buiten de nisai Wakana en de Tosai Dotterke kan ik niet dadelijk koi bedenken die een product zijn van het hierboven omschrevene, maar nog een mooi voorbeeld in heel dit verhaal is Hope, een toepasselijke naam voor een geweldige koi.

Hier zie je Hope nog bij aankoop en zeg nu zelf, zou jij Hope aankopen als nisai als je dit filmpje ziet ? Natuurlijk niet....

En zou je ze nu aankopen als je ze vandaag de dag ziet?. Grootgebracht in een vijver van 15 kuub is het toch een jumbo van 87 cm geworden, en we hopen ze boven de 90 cm te krijgen.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137