Azukari nummer één

Azukari nummer één

Het is altijd spannend als het tijd is om de azukari koi boven te halen. Men zit op hete kolen en de spanning stijgt ten top. Ik maak het ieder jaar mee, en euforie is niet uit den boze. Naast uitbundig genot heb je natuurlijk ook altijd de mogelijkheid dat het ook eens tegenvalt, alhoewel dit over het algemeen meevalt.

De azukari formule is de laatste jaren bijzonder aangescherpt. Pakweg 10-15 jaar geleden kon je makkelijk een koi als azukari tegen een kleine vergoeding daar laten, ondertussen is dat serieus geëvolueerd en zijn de wetten aangepast.

Tenminste als je het over de kwekers hebt, die normaal gezien als de top worden beschouwd. Door de toename en het succes van de veilingen, is er een degelijke toestroom gemaakt naar kwalitatief hoogwaardige koi. De selecties naar het topje van de kwaliteit wordt aanzienlijk aangescherpt en je mag er van uitgaan dat de betere koi in de veiling terechtkomen. Hier is de Japanner sterk in, het volhouden van traditie en het selectie proces handhaven.

Wil dit zeggen dat er naast de veiling geen kwalitatief hoogstaande koi meer rondzwemmen ? Dat zou te kort door de bocht zijn, maar dan moet je wel de hoofdprijs gaan betalen, dat heb ik al meermaals meegemaakt, dus vind ik het verstandiger om mijn kansen op de veiling af te wachten en toe te slaan als het mogelijk is.

Als 2de buffer hebben de kwekers dan nog ingebouwd dat de koi een bepaalde aankoopprijs moet overschrijden om toegelaten te worden tot de wereld van azukari. Dit is weer een stapje hoger, want dat kan je helaas terurgvinden in de prijsvorming. Ik heb altijd een aantal koi in azukari, vooral dan bij Momotaro.

Waarom bij Momotaro ? Ik voel me goed bij Momotaro en heb de volledige historie van begin tot nu altijd consequent opgevolgt. Bovendien ben ik van mening dat de huidige evolutie van zowel kohaku als sanke een enorme boost hebben gekregen. Wordt Sakai aanzien als de topkweker in Japan, waar ik dus  absoluut geen probleem mee heb, buiten dat de prijzen nog eens extra hoger zijn voor de betere koi wel te verstaan, vind ik dat Momotaro op dit ogenblik een serieuze inhaalbeweging aan het maken is. 

Men kan wel koi kopen in de opensales, en dat hoeft zeker niet slecht te zijn, maar het betere werk zal je meestal terugvinden in de veilingen, uitzonderingen altijd daargelaten natuurlijk.

Was het vooral met de showa Lion Queen die zoveel furore maakte, nu is het vooral de beurt aan kohaku en sanke die volop in opkomst zijn, en in onze ogen met bijzonder veel succes. De eerste sanke heeft zich gisteren laten meten en bowlen, en ik hoop dat die trent zich doorzet. 

Ik kocht bovenstaande sanke aan op de veiling van Momotaro in december 2019, ze was toen 61 cm. Ik had toen al redelijk veel vertrouwen in deze sanke, maar dan moet je het toch nog altijd afwachten. Dit is het resultaat en ik denk dat dit er  niet om liegt. Ik teken ervoor als alle andere ook op deze manier bovenkomen, met dezelfde intensiteit en uitstraling. Ze is nu sansai en 73 cm en zal binnenkort te bewonderen zijn. 

Ik heb de foto's van aankoop en van gisteren naast elkaar gezet zodat je een beetje de ontwikkeling kan volgen. Let vooral op datgene waar wij het dikwijls hebben, namelijk het samentrekken van het sumi op de strategisch belangrijke plaatsen. Bovendien kan men hier spreken over atarashi sumi, wat in onze ogen een sprekende evolutie is in de sanke van Momotaro op dit ogenblik.

Er werd gisteren trouwens een geweldige oyakoi even gemeten en bewonderd tijdens de jacht naar azukari. Het is de oyakoi super mako. Mama mia, een mama van 106 cm, daar wordt je toch even stil van.

Als je deze oyakoi van 106 cm bekijkt, dan kijkt niemand meer naar het kiwa, sashi, odome, patroon, neen dan wordt alles geaccepteerd. Foutjes worden niet gezien of vergeven, alleen dan is de massa nog indrukwekkend. Vergeef het hen....

Ik wil hier toch nog even de gelegenheid te baat nemen dat er nog een groot aantal azukari rondzwemmen in Japan, waarvan de uitkomst nog niet geweten is. Misschien wil jij de gok wel wagen ! Er staat momenteel geen prijs bij, want ik weet niet hoe ze uit de strijd zullen komen. De prijs is wel vastgelegd en kan ik je wel meedelen, maar misschien zorgen ze nog voor de verrassing.

Bekijk de mogelijke azukari koi die in de maand november nog zullen bovenkomen nog even en misschien wil je wel een gokje wagen. 

Daar waar de prijs bij vemeld staat, zijn de koi die ondertussen als azukari aangeduid zijn, en je kan deze dus momenteel aankopen. De koi waar de prijzen niet bijstaan zullen pas geprijsd worden éénmaal ze boven zijn gekomen.  Wil je een aankoop vooraf doen, dan moet je me gewoon even de prijs vragen, die heb ik altijd in een verborgen hoekje genoteerd, wees maar niet bang.

 

 

Laat Een Reactie Achter

7 reacties

KONDHO

555


Ronny V

555


interkoi

555

Johan

555


The Untouchable

555


Jack

555


Matthijs

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml