Bedenkingen van een Koikichi

Bedenkingen van een Koikichi

Af en toe krijg ik telefoontjes of mails van koikichi die zelf een theorie ontwikkelen, of ideëen doorgeven wat altijd interessant is.

Onlangs kreeg ik deze overdenking toegestuurt van iemand die koikichi is in lijf en leden. Hier is zijn redenering, die ik grotendeels kan ondersteunen.

Hoi Luc .

Ik zie de laatste tijd steeds meer jonge koi verschijnen die een redelijke tot zeer goede kwaliteit hebben. Vroeger moest je echt zoeken naar dat soort visjes maar de laatste tijd word de markt er mee overspoelt. Daarbij zijn de prijzen zeer redelijk voor de kwaliteit die geboden word.

Ook hoor ik zeer veel de term dat de meeste koi zeer blij moeten zijn dat ze in onze vijvers 60 of 65 cm worden. Nu is dat alles vrij makkelijk te verklaren. De kennis van de kwekers heeft de laatste jaren zo een vogelvlucht genomen ,dat het resultaat steeds meer goede nakomelingen heeft.

Als je van iets veel krijgt dat goed is, gooi je dat niet graag weg ,dus daardoor komen er steeds meer kwaliteit visjes op de markt ,die lang niet meer zo duur zijn als vroeger.

Toch doordat er veel meer op de markt gebracht wordt, komen er automatisch vele koi in de verkoop die niet de juiste genen bezitten om groot te worden.

Om een en ander simpel duidelijk te maken; als je een vrouwtje hebt van 1 meter en een mannetje van 80 cm voor de kweek, dan zal je zeer veel eitjes krijgen. Nu weet iedereen dat er na een paar grondige selecties niet veel van overblijven, maar ruim genoeg voor de verkoop.

Nu is het zo dat er maar een heel klein percentage de juiste genen mee krijgen van de ouders om groot te worden. Letterlijk vertaalt houd dat het volgende in: Als de kweker uit al die selecties 1000 visjes overhoud van een goede tot zeer goede kwaliteit, dan zijn er bijvoorbeeld 900 kleintjes die 10 cm halen als ze een maand oud zijn. .

Maar er zijn er dan ook 100 die bij een maand oud al 15 cm zijn. Dat zijn dan zijn echte jumbo tosai en zullen later veel makkelijker tot grote dieren uit groeien. Omdat het aantal koi met de juiste genen om te groeien relatief klein is ,zullen deze altijd vele malen duurder zijn.

Zo gebeurt het dikwijls dat er liefhebbers zijn die niet begrijpen waarom de ene jonge vis drie of vier maal zo duur is als de andere in dezelfde bak, terwijl er aan de kwaliteit niet eens zo veel verschil lijkt te zijn.

Dit heeft dus zeer veel te maken of de koi jumbo potentie heeft of niet. Geloof me, als de genen niet goed zijn dan kun je gouden korreltjes voeren en het beste water bezitten van europa, maar het zal nooit een jumbo worden.

Dus als je echt een goede kans wil op koi die later groot worden in je vijver, dan kom je dikwijls in het duurdere segment terecht.

Ik heb goede vrienden, die voorheen alleen maar jonge koi kochten bij interkoi uit het duurdere segment, puur omdat ze de betere genen hebben. Na een aantal jaren heeft dit zeker zijn vruchten af geworpen, omdat op een uitzondering na het allemaal jumo koi zijn geworden van 80+ en groter.

Koikichi B.D.

Zelf vind ik het altijd interessant om de mening van andere koikichi te horen, of dit nu waarheid is of niet,doet niets ter zake. Ik zal mijn mening ook altijd ventileren betreffende het geschrevene, en wat hierboven wordt gesteld is in grote lijnen waar, uitzonderingen daar gelaten, want er zijn altijd uitzonderingen. Heb je zelf een theorie, en wil je die kenbaar maken, stuur me even een mailtje, altijd interessant om te bespreken.

De echte grootte bepaald tegenwoordig inderdaad een groot deel van de prijs, en dat kan ik dikwijls ondervinden op de veilingen. Als er geveild wordt en er komt een bonk van een koi aan, die bovendien dan nog eens goed van kwaliteit is, dan weet ik al dat ik geen schijn van kans maak. Eenmaal groot, blijf hij of zij groter.

Het gebeurd dat koi een bepaalde inhaalrace maken als ze een jaar stilgezeten hebben, maar dat zijn uitzonderingen.

Uit ervaring weet ik dat de koi met de goede genen inderdaad uit kunnen groeien tot echte jumbo, en de koi die deze genen niet bezitten, zullen dit nooit doen. De vijver waar B.D. over praat is deze vijver van Ans en Frans en het filmpje is reeds van 2012. Wakana is ondertussen 85 cm, maar ik heb er sindsdien nooit meer iets van gehoord of gezien….eeuwige zonde.

Ik heb al veel jumbo koi zien passeren, of liever gezegd, koi die het tot jumbo hebben gebracht. Velen zijn geroepen, weinigen zijn uitverkoren, want stranden inderdaad op 65-70 cm.

Daarom dat ik over het algemeen de mensen geen blaaskens wijsmaak, en als ze me vragen hoe groot dat deze koi kan worden, ik over het algemeen antwoord: 70-75 is mooi, en als je haar naar de 80-85 cm krijgt, dan is dat meegenomen, en wens ik je een dikke proficiat.

Alleen als het een bijna zekerheid is dat ze boven de 80 gaan uitkomen, zal ik dit beweren, en als ze er niet komen, dan zeg ik pertinent dat ze iets verkeerd doen. Koi die dit kunnen en die nu nog in Arendonk zitten, zijn de volgende:

Sanke SA-V13-1162

Sanke SA V13 1044

Ik haal hier nu slechts 2 voorbeelden aan die 100% zekerheid geven, maar er zijn ook andere nisai waar ik bijna 100% zeker van ben, maar ik kan nu alles niet tonen.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137