Bevestiging van kwaliteit

Bevestiging van kwaliteit

Als je een koi bekijkt en je vraagt je af of dit een goede koi is of niet, dient altijd de overweging gemaakt te worden wat de verhouding prijs/kwaliteit inhoud.

Als je een koi van 100 euro koopt, kan deze bijzonder goed zijn prijs/kwaliteit in ogenschouw genomen. Daarentegen kan een koi van 1000 euro slecht zijn als je prijs/kwaliteit als maatstag neemt.

Ik beschouw deze 2 aankopen, waarvan ik gisteren een update kreeg van Lieuwe, als bijzonder goede koi, prijs/kwaliteit in overweging genomen. Veel wist Lieuwe niet te vertellen, maar dit zijn zijn woorden:

Hierbij een filmpje van de ueno showa en de karashigoi. De karashigoi was 59 cm toen ik hem in het voorjaar ophaalde. Nu 68, cm dus ze doet het goed. De Ueno showa veranderd heel langzaam. Het sumi komt steeds iets meer op. gegroeid van 53 cm maar nu 61 cm.

Ik lees telkens dat groei ook in overweging wordt genomen om een bepaling van goed of slecht in te vullen. Ik heb het hier soms moeilijk mee….

Als een koi hard groeit wil dit ook niet onmiddellijk zeggen dat de koi goed is. Verstandiger is het om de ontwikkeling van de koi als maatstaf te nemen, en als daar een normale groei aan gekoppeld is, dan is dat alleen maar toe te juichen.

Als ik naar de Ueno showa kijk, vooral als ik het filmpje bekijk dan overvalt me een gevoel van behagen. Wat een prachtige showa is dit nu ondertussen geworden...ik ben er nog steeds verliefd op....

Tussendoor nog even een filmpje bij aankoop november 2014

Zijn groei is positief, en ik begrijp dat dit een bijkomend positief element is, maar of ze nu 57 of 61 cm is, doet niets af van de kwaliteit. Het zou natuurlijk heerlijk zijn om deze naar 80 te krijgen, maar dit moet enkel een streven zijn, en geen onvoorwaardelijke voorwaarde.

Het sumi komt langzaam op schrijft Lieuwe. Persoonlijk hoop ik dat het sumi nooit ingevuld wordt. Ik hou van het kage sumi, dat zoveel gradatie en sierlijkheid geeft aan deze showa. Ze was de kleinste van de hoop, maar ik heb er altijd een zwak voor gehad.

Ik herinner me nog als de dag van gisteren dat iemand er een optie op had, en deze optie niet nam omdat ze de kleinste was. Eeuwige zonde….

Om nog even terug te komen op het kage sumi, want dit is nog steeds een woord dat veel mensen niet goed vatten. Hier nog even een zo correct mogelijke omschrijving:

Sumi presenteert zich in een variatie aan vormen. Bijvoorbeeld als kleine stipjes die in een later leeftijdsstadium als een inkvlek uitdijen. Het geeft de koi een verfijnde elegantie, zeker als de sumiplaten van een lakzwarte kwaliteit zijn, en sterk contrasteren met een witte basiskleur.

Of als schaduwachtig sumi “kage sumi genoemd “ waarvan de intensiteit toeneemt naarmate de koi ouder wordt. Of als blauw getint indigo sumi, dat stabieler is dan de andere sumitypen. Sumi op een witte ondergrond (tsubo sumi) is eveneens stabieler dan sumi op rood (kasane sumi).

Sumi dat niet egaal dik en homogeen is en de sumiplaat een warrig uiterlijk geeft, noemen we “Boke sumi.” Het is inferieur in kwaliteit. De beste indicatie van stabiel sumi vinden we terug op de kieuwplaten van de koi, als zich daar een krachtig zwarte sumiplaat bevindt.

Sumi manifesteert zich vaak eveneens op de (borst)vinnen. Als streepjes (tejima) bij sanke en als een vlek uit de vinwortel (motoguro) bij de showa en shiro utsuri. Het is geen must. “de vinnen kunnen ook wit blijven“ maar het geeft de koi een elegantere uitstraling. Het motoguro is in de eerste jaren haast net zo dynamisch als het sumi op de huid: het dijt uit, trekt zich terug en stabiliseert zich naarmate de vis zal gaan finishen.

Rini Groothuis in zijn boek Nishikigoi Symfonie

Voor mij is deze showa een plaatje van een koi, en is de ontwikkeling meer dan positief te noemen. Ze beantwoord volledig aan de verwachtingen. En dan te bedenken dat ik de prachtige Ueno Showa van begin dit jaar niet aan de straatstenen kwijt kan !!!

De karashigoi is een karashigoi. Je ziet ze graag of je ziet ze niet graag. Bekijk het filmpje en oordeel zelf. De hype rond éénkleurige koi is misschien nog bestaande, en zelfs ik als gedoodverfde gosanke dealer kan een karashigoi appreciëren als ze maar niet de hoofdtoon gaan voeren.

Bij deze ook nog even het filmpje bij aankoop

Al deze karashigoi die ik vorig jaar aankocht hebben het, voor zover ik weet goed gedaan. Dit geschubd exemplaar zal er weinig moeite mee hebben om de magische 80 te bereiken. Een groot voordeel is de symetrische bouw, het gezonde hoofd, en de heerlijke uitstraling.

Persoonlijk heb ik een zwak voor de doitsu versie, en dan liefst in een lichte kleurschakering, maar deze kan me zeker bekoren. Ik zou zeggen well done Lieuwe, en bedankt voor de update.

Nog één klein verzoek aan de mensen die zo vriendelijk zijn filmpjes door te sturen. Hou je camera horizontaal en niet verticaal indien mogelijk. Ik moet de filmpjes altijd bewerken, zoals je kan zien in deze 2 filmpjes, en het is zoveel mooier als je de telefoon even horizontaal of in de breedte houd, zodat de film iets breder getoond kan worden.

Ik vind het niet erg om de filmpjes wat te bewerken, maar de verhoudingen zijn wat onnatuurlijker, en het is een kleine moeite....

Meer afbeeldingen

Bevestiging van kwaliteit: afbeelding 1
Bevestiging van kwaliteit: afbeelding 2

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137