Bloedlijnen van eigen kweek

Bloedlijnen van eigen kweek

In dit artikel wil ik jullie een indruk geven van mijn plannen op het gebied van bloedlijnen. Een deel van mijn ouderdieren zijn namelijk al van Nederlandse afkomst en niet door mij gekweekt.

De oorsprong van deze vissen ligt in een klein Gelders dorpje genaamd Bemmel, waar in de jaren ‘90 Neville Schoenmakers zich bezig hield met het kweken van Koi. Hij kruiste in die tijd forse Russische Magoi met vissen afkomstig uit Japan.

Vervolgens opende hij in Bemmel in een voormalige tuinkas een grote zaak met veel ruimte voor het kweken van Koi, genaamd de ‘’Koi Kas’’. Toen ik als zevenjarig jongetje de Koi Kas bezocht maakte dit een zeer grote indruk op mij. Het heeft mij zeker blijvend gemotiveerd om zelf te gaan kweken.

In de Koi Kas werden vrij goede resultaten behaald. Het grootste deel was zeer degelijke en eerlijke Koi waar veel hobbyisten plezier van zouden hebben. Bij de absolute top vissen van Neville zaten pareltjes die niet mis zouden staan op een Koi Show. Ook de groei van de bloedlijn in Bemmel was vrij indrukwekkend.

Neville Schoenmakers en zijn medewerkers slaagden erin om een Kigoi te kweken die ruim over de 90cm is gegaan. Helaas werd de Koi Kas in 2005 getroffen door KHV, waardoor vrijwel de hele zaak is uitgestorven inclusief een groot deel van de ouderdieren. Uiteindelijk moest Koi Kas Bemmel de deuren sluiten.

Daniel Nachtegaal, de persoon die ook mijn vijvers van polyester heeft voorzien, was één van de werknemers van de kas. Bij zijn eigen huis had hij na de kas nog steeds 3 vijvers gevuld met nog enkele ouderdieren en in verschillende kwaliteiten eigen kweek. Ik ben altijd in contact gebleven met Daniel en door de jaren heen heb ik nog altijd vissen bij hem gekocht.

In zijn privé-vijvers was de bezetting vrij hoog waardoor de meeste vissen niet meer zo veel groeide. Vrijwel alle vissen die ik bij hem kocht maakten nog een mooie groeispurt in mijn eigen vijver. Helaas zijn ze wel al wat ouder dus denk ik niet het maximale op het gebied van groei uit deze vissen is gehaald. Mocht ik één van deze vissen dus ooit als ouderdier gebruiken ga ik er vanuit dat de nakomelingen groter kunnen groeien dan de ouders, maar dat is altijd afwachten.

Ik heb meerdere vissen van verschillende variëteiten die ik eventueel zou kunnen gebruiken in de toekomst voor de kweek, maar voor dit item zal ik even focussen op de belangrijkste: Showa. Showa is de soort waar ik mij voorlopig op wil focussen en waar ik ook meerdere interessante ouderdieren voor heb. Voor Showa wil ik de bloedlijn van Momotaro centraal stellen aangezien dit toch wel één van de allerbeste bloedlijnen is.

De lichaamsbouw van de Mako Showa is naar mijn mening de allerbeste bouw voor Showa. In samenwerking met Interkoi is er een female Showa beschikbaar van Red Tiger voor de kweek. De Showa is niet perfect, er zit wat veel sashi, maar het belangrijkste punt van deze Showa is absoluut de kwaliteit van het beni. Het beni doet mij een klein beetje aan de moeder denken hopelijk vooral over een paar jaar.

Bij Daniel heb ik recent nog twee mannelijke Showa kunnen aanschaffen uit de Koi Kas. Deze mannetjes zijn afkomstig uit een tweede generatie Magoi kweek. Dit houdt in dat er eerst een Magoi met Showa is gekruist, waarvan de nakomelingen weer opnieuw met Showa zijn gekruist. Uit het resultaat van deze kweek komen mijn mannelijke ouderdieren.

Deze Koi zijn ergens begin 2000 geboren en zijn al eerder als ouderdier gebruikt. Ze zijn natuurlijk ver over hun hoogtepunt heen maar dat is nu niet zo belangrijk. De originele Japanse Showa die gebruikt zijn om deze mannetjes te maken zijn dus ergens geboren in de jaren 90. Dit feit is voor mij de belangrijkste reden om deze Koi te kruisen met Momotaro Mako Showa.

Als je kijkt naar alle belangrijke Showa bloedlijnen van tegenwoordig zal er altijd veel Dainichi- en tegenwoordig mogelijk ook Momotaro-bloed in zitten. Het mannelijke ouderdier van de Red Tiger Showa was ook nog eens een Dainichi Showa. Als ik dan nieuwe mannetjes zou kopen van andereb kwekers is de kans vrij groot dat het niet optimaal matcht.

Omdat de originele Japanse ouderdieren van de Koi Kas uit de jaren’90 komen staan deze mannetjes dus heel ver af van de moderne bloedlijnen. Hierdoor zou het dus kunnen dat er een heel interessant resultaat ontstaat uit het kruisen van deze bloedlijnen. Ik heb dit plan eerst aan Daisuke voorgelegd en ook hij vond dit een goed idee.

Mocht het resultaat enigszins goed zijn zou ik weer de nakomelingen kunnen gebruiken om wederom met een Momotaro showa te kruisen die ver genoeg van Red Tiger af staat. Daisuke wil mij helpen in de toekomst door een oyagoi waardige female op te sturen, maar daar heb ik het later nog over. Eerst ga ik het begin maken en ik ben zeer benieuwd naar het resultaat !

Toon Versteegen

Meer afbeeldingen

Bloedlijnen van eigen kweek: afbeelding 1
Bloedlijnen van eigen kweek: afbeelding 2
Bloedlijnen van eigen kweek: afbeelding 3
Bloedlijnen van eigen kweek: afbeelding 4

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240