Dankbaar werk is nu gedaan

Dankbaar werk is nu gedaan

Het is niet mijn ding, als er iets is waar ik slecht in ben, dan is het dit soort werk ! Gelukkig heb ik mijn kwaliteiten maar het technisch werk zeg maar is niet aan mij besteed, op dat gebied heb ik 2 linkse handen. Gelukkig is er Ben.

We zijn er toch een ganse dag bijna mee bezig geweest om alles aan te sluiten. De quarantainebak draait, en dit op een geleende nexus, waarvoor ik heel dankbaar ben. Nu nog indraaien en de eerste partij koi kunnen erin, ditmaal zullen het de piepkleine mango worden.

De druk van het water was behoorlijk en je ziet dat de zware constructie nodig is om de structuur te beschermen. Het oogt misschien wat krom, maar het vertrouwen dat alles stevig genoeg werd bevestigt door de leverancier die beweerde dat de naden het zeker niet zullen begeven. Toch een serieuze constructie, maar we zijn er blij mee. Het speelt zelfs in mijn hoofd om 7 van deze bakken te laten maken in de grond te steken en er een nieuw project bij te maken ! Er is voldoende plaats !

Val kwam als eerste in de rij om enkele mango uitkiezen. Ik liet de eer aan Peterken om de verkoop te regelen, en als een echte kenner begeleide hij de mensen naar hun aankoop zoals je op de foto kan zien....net echt ! Val had vorig jaar enkele mango aangekocht die het bijzonder goed hadden gedaan, net zoals de mango hier. De selectie van nu is een probeersel in principe, gewoon omdat het een plezier is om die kleine beestjes te zien groeien. Of het succesvol zal worden is nog af te wachten.

Het is een bond allegaartje van kleuren. Ik wil deze als eerste in de quarantaine bak houden, zodat mensen die interesse hebben een keuze kunnen maken indien ze dit willen. Het staat nog niet op een rijtje in mijn hoofd. Zal ik ze nu al aanbieden of zal ik ze eerst nog een 10-tal centimeter  laten groeien. 

Misschien kunnen mensen reageren met een antwoord in de reacties: zal ik ze al in de verkoop zetten of niet ? De keuze is aan jullie. Ik moet de quarantaine bak een week of 2 laten indraaien. Dit doe ik door iedere dag wat ammoniak toe te voegen, en een deel gerijpte caldness van een andere locatie te mengen met de nieuwe caldness. Op deze manier zal de filter sneller gerijpt zijn. Daarna gaan er de mango in om te evolueren. Tegen die tijd zal ik een beslissing genomen hebben qua verkoop.

Het was een heel werkje, een serieuze investering weeral, dus ik hoop dat het de moeite zal lonen. De quarantaine heeft alle faciliteiten en kan ook op temperatuur gehouden worden, het zou dus goed moeten werken. 

Tijdens de werkzaamheden werden er ook verschillende koi opgehaald. De leegloop is begonnen. De druk is nu ook van de ketel, er is voldoende plaats, maar dit wil niet zeggen dat je je koi niet moet komen ophalen. Er komt nog één levering dit jaar, dat zal vermoedelijk begin mei zijn, en dan moeten alle koi van binnen nog naar buiten zodat de nieuwelingen kunnen opgevangen worden.

Ik ben vergeten te zeggen dat de KHV en CEV testen ondertussen binnen zijn. Deze zijn alle negatief, en ik zal een copie van de attesten uploaden zodat je het resultaat kan zien, met vermelding van de koi waarvan ik een staal heb genomen.

Dan rest mij nog enkel de taak om de filmpjes van de koi die naar huis vertrokken zijn te laten zien. Het is altijd een plezier om de koi uit de groene vijver naar boven te halen,  Het is en blijft iedere week iets waar iedereen naar uitkijkt !

De eerste aan de beurt is tevens ook de grootste. Red Kanoko Karashi, wat een naam ! Ze werden eigenlijk op speciaal verzoek aangekocht, en ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Ik heb trouwens gemerkt dat er tussen de kleine mango ook dit soort koi tussenzitten die dezelfde kenmerken vertonen. 

De betere, zeg maar duurdere shiro utsuri van Omosako zijn niet wit ! Neen ze zijn spierwit, en het is een lust om ze te bekijken. Deze shiro werd aangekocht op de laatste veiling van Omosako. De groeipotentie deed me ook verschieten. Bij aankoop 50 cm, nu na enkele maanden 57 cm, het is niet niets. 

Daarna was het de beurt aan 2 showa van Izumiya. Ze verbleven een jaar bij Narita, kwamen in december binnen, hadden tijdelijk een moeilijke periode, maar zijn nu allen gezond en wel. Het gaat niet altijd over rozen, maar gelukkig heeft onze ervaring al heel wat watertjes doorzwommen. Het blijven verdienstelijke showa !

Een showa die al meermaals in het nieuws is geweest, vermoedelijk omdat ze altijd de aandacht opeist door haar flamboyante ontwikkeling is deze showa van Momotaro. Er zijn eigenlijk geen woorden nodig om de uitstraling van deze showa te beschrijven. Ze is een lust om naar te kijken, en haar ontwikkeling is in onze ogen spectaculair. Zonde, ze gaat nu naar huis, maar ze zal altijd in onze herinnering gegrift staan.

Samen met de showa werd deze tancho kohaku ook meegenomen. Er zijn in mijn ogen geen betere tancho kohaku dan die van Momotaro, tenminste....als je grootte en kwaliteit in één tancho wil zien. Het was een bijzonder succesvolle serie die begint met de code "2010..." het was mijn online momentum van de aankoop van kohaku, showa en tancho !

Bovendien was mijn strategie ook de juiste. Al een jaar of 2 zag ik de kohaku van Momotaro een glansrijke rol innemen in het koigebeuren. Ik voorspelde meermaals de klasse van de ontwikkeling van de kohaku van Momotaro.

Het heeft zich dit jaar bewezen met de titels die de kohaku in de wacht sleepten. Grand Champion zowel in de All Japan Young Koi Show als in de All Japan Junior koi show. Het resultaat spreekt boekdelen en bewijst mijn visie !

Gelukkig heb ik er een groot aantal vorig jaar aangekocht, want nu zullen de prijzen misschien wel de pan uitrijzen na hun talrijke successen, want de Japanners zijn geen uilskuikens. Kijk naar het onderdeel kohaku en pik er de kohaku uit die beginnen met de code 2010...

Op speciaal verzoek moest ik een showa bowlen die de aandacht trok van één van de aanwezige klanten. Deze werd even in een bowl met helder water gezet, want het groene water is goed voor de koi, maar slecht voor de verkoop ! Oordeel zelf maar !

Zijn we aan het einde van het verhaal ? Neen hoor, er werden meerdere koi opgehaald. Didier kwam voor zijn Izumiya showa die hij vorig jaar had aangekocht. Ze werd duidelijk vrouwelijk gesext, en 52,5 cm gemeten.

Ze behoorde tot de kleine serie die ik aankocht van Narita en deze werd in de serre gezet in de winsterperiode. Een dankbare showa die duidelijk door Didier werd geapprecieerd. Hij was verliefd tot over zijn oren.

Aan alles komt een einde. De laatste die naar huis ging was deze kohaku van Momotaro. Een zevenstaps voor de veranderen en met haar 39 cm mag ze zich een echte jumbo tosai noemen. Ze heeft een flinke groei doorgemaakt en wat de toekomst brengt zullen we moeten afwachten.

Ondertussen beginnen mijn vijvers leeg te geraken. Paniek in het kot...ik heb niet genoeg koi meer !

 

Meer afbeeldingen

Dankbaar werk is nu gedaan: afbeelding 1
Dankbaar werk is nu gedaan: afbeelding 2
Dankbaar werk is nu gedaan: afbeelding 3
Dankbaar werk is nu gedaan: afbeelding 4
Dankbaar werk is nu gedaan: afbeelding 5
Dankbaar werk is nu gedaan: afbeelding 6
Dankbaar werk is nu gedaan: afbeelding 7
Dankbaar werk is nu gedaan: afbeelding 8

Laat Een Reactie Achter

3 reacties

Johan D

Dan verschiet je toch van hoe sterk water is , dat zelfs deze bak buigt!!
Zo een zwaar sterk spel .
Een deel voor de opgroei en een deel voor de verkoop misschien .

Wim DW

klopt volledig - je moet hier de oppervlakte x hoogte x 0.997 (soortgelijk gewicht van water bij 26 gr) - makkelijkheidshalve zeg je dit is een bak van 6kuub --> 6 ton druk welliswaar verdeeld maar toch - logisch dat op die lengte je vervorming krijgt. - toch mooi in elkaar gestoken - proficiat Ben (luc mag ik ni zeggen want die heeft twee linker zoals hij zelf beweert - ik zou dat ook beweren)

Johan

@Wim DW Maar een power in die handen voor sommige is het gelukkig nu verboden om een hand te geven want .....


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur 
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74