De 20 tosai in de kijker

De 20 tosai in de kijker

Nu zaterdag zullen we de 20 tosai van Momotaro die zich momenteel in Arendonk bevinden gaan samenzetten en klaarmaken voor een speciale behandeling.

Ze zitten nu verdeeld over de vijvers om de eerste kennismaking met het Europese water rustig te laten verlopen, maar zaterdag zetten we ze weer bij elkaar.

Ze zullen een eigen habitat krijgen en een speciale opgroei staat hun te wachten. In deze selectie zitten niet alleen gewone tosai maar ook tosai van de veiling, en het is interessant om te ontdekken of dit ook werkelijk verschil geeft in de opgroei.

De tosai van een veiling kan je ALTIJD herkennen. Als het gewone selecties zijn zullen ze altijd een gewone code hebben, waarbij de standaardnotering verborgen zit in de code. Nog eens uitgelegd: een code bestaat altijd uit het jaartal, daarna een maand en daarna de volgnummer. Dus 1811001 wil zeggen koi nummer 1 in november (11) gekozen in 2018 (18)...poepsimpel.

Een koi van de veiling zal je altijd herkennen door de code met de beginletter KO = kohaku, dan de V18 of een veiling in 2018 en daarna de maand gekoppeld aan het nummer die de koi op de veiling heeft gekregen, 1223 wil dus zeggen koi 23 van de veiling in december Zo krijg je dus KO-V18-1223 en weet ik ten allen tijde dat dit koi 23 is van de veiling in december 2018 en dat het een kohaku is....

Het Jumbo tosai mysterie

Het is ook tijd dat het mysterie van jumbo tosai word uitgelegd. Volgens mij bestaan hier veel misverstanden over, maar ik zal het zo eenvoudig mogelijk proberen uit te leggen.

Alle offspring van de oyakoi zijn ALTIJD geboren uit oyakoi die meestal tegen de meter aanhikken er er zelfs over gaan, dit terzijde.Na een kritische selectie die in eerste instantie via bepaalde regels verloopt worden de koi gekozen die voor de verkoop in aanmerking komen. Dit is altijd een heel klein percentage van de kweek.

Nu is het zo, dat na een bepaalde tijd enkel de gespecialiseerde mensen de selectie doorvoeren. Vanaf welke selectie weet ik niet, maar ik weet wel dat hier de know how vandaan komt.

De in hun ogen betere koi worden tenslotte geselecteerd, waarbij er een verschil ontstaat tussen de koi die als jumbo verder worden grootgebracht en de koi die gewoon worden grootgebracht.

In principe hebben we dus altijd dezelfde kweek, maar de ene selectie wordt niet speciaal behandeld, de andere selectie krijgt een speciale behandeling en wordt eigenlijk gedwongen om extra te groeien en uiteindelijk als jumbo tosai te eindigen.

Je hebt dus dezelfde kweek, waarvan een deel normaal opgroeit en dus misschien op een bepaald ogenblik 20 cm is, terwijl de speciale kweek op dat moment misschien 28 cm is, terwijl ze uit dezelfde oyakoi zijn geselecteerd.

Er is dus eigenlijk geen verschil in kweek, maar wel een verschil in opgroei, en dat gaat gewoonlijk gepaard met warmte en voeding die bij de jumbo tosai tot 6% - 7% procent van hun lichaamsgewicht kan zijn.

Vermoedelijk worden hier ook de meest beloftevolle tosai uit geselecteerd, maar dat is het geheim van de chef. Wij hebben het genoegen gehad om de jumbo tosai voor volgend jaar te mogen zien, en ik garandeer je dat dit indrukwekkend is. Het verschil met de gewone opgroei is enorm, en je praat nu al over koi van misschien 4-5 of 6 maanden die al over de 30 cm zijn….indrukwekkend !

Wij kunnen hier niet dezelfde omstandigheden toveren, maar hetgeen wij momenteel doen in de opgroeifaciliteit 1 benadert dit al zo goed als mogelijk. We hebben trouwens een speciaal schema gekregen van Daisuke waar je de juiste gewichten min of meer kan bepalen van de tosai bij een bepaalde grootte, zodat je het voergewicht kan aanpassen, afhankelijk van hun grootte.

Interessante materie, en nu zaterdag gaan wij hier in Arendonk de tosai ook nog eens apart zetten om een soortgelijk project te starten. Opgroei 1 contra opgroei 2, spannend of niet.

Nu is het zo dat er nog geen enkele tosai in Arendonk verkocht is, vermits wij die bewust afzonderlijk hebben gehouden. Ze zijn allen voorzien van een prijs en als je wil kan je deze nu zaterdag nog aankopen, maar daarna verdwijnt de prijs. Waarom zul je je afvragen ?

Heel eenvoudig, als koi een speciale behandeling ondergaan en de evolutie is gunstig, dan krijg je een andere prijsvorming. De prijs is nu gemaakt op basis van aankoop , en je zult uiteraard zien dat de prijzen vrij verschillend zijn, maar dat heeft te maken met koi die op de veiling zijn aangekocht en de koi die we uit het gewone segment hebben geselecteerd.

Deze prijzen verdwijnen na de selectie zaterdag en de koi zullen niet meer gebowld worden, tenzij voor controle. Pas eind maart of begin april zullen ze opnieuw bekeken worden. Trouwens wie zaterdag nog een koi kiest, krijgt de kosten voor de opgroei, wat normaal 100 euro kost GRATIS.

Wil je eventueel nog een tosai uit deze selectie aankopen, dan heb je nog de gelegenheid tot zondagmorgen. Op de bijgeleverde foto zie je de corresponderende code en door deze in te geven in de zoekfunctie kom je bij de juiste tosai terecht met de opgegeven prijs, ofwel kijk je onder de knop "nieuwe koi aanwinsten" en dan zie je ze alle 20 staan!

Beter is nog dat je zaterdag persoonlijk komt kijken, maar ik begrijp dat het soms moeilijk is voor sommigen om die verre afstanden af te leggen. Ik kan je enkel garanderen dat deze 20-reeks persoonlijk door ons zijn uitgekozen om verder te begeleiden in Arendonk uit de overgebleven selectie van opgroeivijver 1. Deze doen het trouwens bijzonder goed en we zullen er één van deze dagen eens naartoe rijden om ons persoonlijk te gaan vergewissen.

Wat is ons doel ?

Uiteindelijk willen we in april een tosai zien die 30-35 cm zal zijn, ofwel jumbo tosai, zonder teveel te forceren en met de kennis die wij in huis hebben. Een kleine striijd tussen opgroeifaciliteit 1 en hier bij ons is een vriendschappelijke strijd, want tenslotte geloven wij dat ze in de opgroei 1 betere omstandigheden hebben dan hier bij ons.

We zullen de nodige know how echter volledig delen en nadien zien wat de resultaten zijn. Misschien een mooi evenement om jullie te laten kiezen welke koi tot de top 5 gaan behoren.

In opgroei 1 zijn er 16 van de 44 tosai verkocht, in Arendonk nog geen enkele. We hebben er ook niet speciaal op gewerkt om deze tosai te verkopen, dus kijk nog eventjes goed….

Ondertussen zwemt alles in Arendonk buiten verwachting heel goed. Ik had er persoonlijk wat schrik voor om die mastodonten van 80 cm allemaal samen buiten te houden in de verwarmde vijver 5 op 16°, maar momenteel is hun gedrag voorbeeldig. Bekijk het filmpje

Het neemt een grote druk van mijn schouder, want ik denk dat dit soms wel onderschat wordt. Machtig om te zien hoor !

EXTRA INFO

Op dit moment heb ik alle tosai hun plaats gegeven op de website.

Opgroei 1

Dit is de opgroeifaciliteit in de serre, die op dit moment op 22° staat met 44 tosai en een voerschema van 400 gram/dag. Vijver: 20 kuub. Hier zitten alle tosai die al verkocht zijn en de koi die nog te koop zijn.

Opgroei 2

Dit is de opgroeifaciliteit in Arendonk in één van de binnenvijvers. Deze worden nu zaterdag ingedeeld. De tosai zitten nu verspreid, maar worden zaterdag samengezet. Dit zijn 20 stuks in een binnenvijver van 15 kuub. Momenteel zitten ze nog op 18° maar dat zal zaterdag verhoogd worden naar 22°. Al deze koi zijn nog te koop.

SPECIALE GEZELLIGHEIDSDAG

Ik ben er nog volop mee bezig, maar door de drukke eindejaarsmaanden heb ik het nogal druk gehad, maar morgen zal ik een nieuwsitem erover schrijven. Voor de trouwe klanten en andere koikichi, hou zondag 13 januari vrij als je wil deelnemen aan de grote opendeurdag.

Ik ben er mee bezig, wil iets speciaal doen, maar beschik nog altijd niet over de juiste informatie....

Meer afbeeldingen

De 20 tosai in de kijker: afbeelding 1
De 20 tosai in de kijker: afbeelding 2
De 20 tosai in de kijker: afbeelding 3
De 20 tosai in de kijker: afbeelding 4
De 20 tosai in de kijker: afbeelding 5
De 20 tosai in de kijker: afbeelding 6
De 20 tosai in de kijker: afbeelding 7
De 20 tosai in de kijker: afbeelding 8
De 20 tosai in de kijker: afbeelding 9
De 20 tosai in de kijker: afbeelding 10
De 20 tosai in de kijker: afbeelding 11
De 20 tosai in de kijker: afbeelding 12
De 20 tosai in de kijker: afbeelding 13
De 20 tosai in de kijker: afbeelding 14
De 20 tosai in de kijker: afbeelding 15
De 20 tosai in de kijker: afbeelding 16
De 20 tosai in de kijker: afbeelding 17
De 20 tosai in de kijker: afbeelding 18
De 20 tosai in de kijker: afbeelding 19
De 20 tosai in de kijker: afbeelding 20
De 20 tosai in de kijker: afbeelding 21

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137