De bezige bij

De bezige bij

Ja, april is een maand dat ik van katoen moet geven. Daarbij hoort ook het verplaatsen van koi naar andere vijvers. Gisteren was het de beurt aan de eerste bewoners van de serre. Binnen enkele weken zal de volgende selectie naar de serre verhuizen.

Het weer speelde niet in mijn voordeel. Het was ploeteren in de regen, maar ik gokte op goed geluk dat ik na het transport een drogere periode zou kennen, en ik had goed gegokt.

In totaal werden 7 koi vervoerd waarvan 6 golden corn en 1 sanke. De golden corn zijn van Taniguchi, de sanke is van Sakai Co, de kweker die zich gegarandeerd in de toekomst zal profileren als een belangrijke kweker.

De prijzen die momenteel betaald worden voor zijn koi, vooral kohaku en sanke zijn enorm. Ik probeer er telkens wat van te pakken te krijgen, maar helaas zonder resultaat. Ik kan alleen maar bevestigen dat de koi die ik reeds van hem heb aangekocht van meer dan goede kwaliteit zijn.

Deze sanke wordt volgens mij onderschat, en daarom heb ik haar de kans gegeven om in de serre verder te ontwikkelen. Het enige minpuntje misschien is het zwaardere sashi in het 2de patroon, maar ik maak me sterk dat dit in de toekomst grotendeels zal verdwijnen. Het zijn van die koi die bij mij speciale aandacht genieten. 

golden corn patroonHet filmpje van de sanke brengt duidelijkheid. Ze wordt geflankeerd door een golden corn. Het is één van de kleinste, maar ze heeft het juiste speciale patroon die de golden corn soms zo gewild maken. Qua groei zal ze de anderen moeilijk evenaren, maar is dat nodig.

In bijgaande foto zie je het specifieke patroon van de golden corn, waarbij je echt een vergelijk kan maken met mais. Er zijn talrijke variaties in de patronen, en de speelsheid hiervan is bijzonder aangenaam, tenminste dat is mijn mening. Bovendien zijn het toverballen, want de patronen passen zich aan aan de tijd.

Onvoorspelbaarheid is hun naam.

Het was geen aangenaam weer om te filmen, maar ik  heb toch alle koi die ik meegenomen heb naar de serre allen op film gezet. Zelf vind ik het een mooi project. 

Bovendien mogen er  nog 6 tot 8 tosai uitgekozen worden om mee naar de serre te gaan. De plaatsen zijn beperkt, dus als je een voorstel hebt of wil meedingen naar een plaats in de serre, dan is het tijd om een keuze te maken. De  mogelijke kandidaten vind je hier. Ik zet de overige filmpjes hieronder op een rijtje.

Golden corn 2106002-2107002

Golden corn 2106004-2107003

Golden corn 2107010-2107014

Als er één ding is dat de golden corn typeert, dan is het dat ze bijna allen een kieuwbloeding krijgen als ze gebowld worden. Niet plezierig, maar het is een eigenschap die bijna iedere koi van deze soort tentoonspreid. Het is niet ernstig, maar niet plezierig. Een kieuwbloeding is meestal het gevolg van stress dat veroorzaakt wordt door het vangen van de koi. Ze hebben het bijna allemaal en ik wijt het meer aan de voorouders van de koi die gekweekt worden uit chagoi x ginrin soragoi en ginrin asagi met een vleugje karashigoi. Het zijn de oudere koisoorten...

Niet allen werden in de serre gezet, eentje bleef thuis want die is geselecteerd om mee te gaan naar de show in Merelbeke. In welke soort deze zal ondergebracht worden is mij  niet helemaal duidelijk, maar het zal ofwel kawarimono zijn of onder ginrin. Het pigment van deze golden corn is ondertussen lichter en geliger geworden. Ze zit nu buiten, ik ben benieuwd of dit effect gaat hebben op de kleurstelling.

Ik heb een kort filmpje gemaakt van de serre op dit ogenblik, maar uiteraard is er nog weinig op te zien. Ze voelen zich echter goed in hun schubben ! Het is meer een persoonlijk project geworden, want op dit ogenblik zijn er niet veel kandidaten die deel willen nemen aan dit project, dat over het algemeen heel positief uitvalt.

 

Meer afbeeldingen

De bezige bij: afbeelding 1
De bezige bij: afbeelding 2

Laat Een Reactie Achter

5 reacties

Matthijs

555


Dick

555


Jack

555

interkoi

555


interkoi

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml