De mindere goden

De mindere goden

Af en toe moet je geluk hebben dat je op het einde van het zomerseizoen nog een aantal koi kan verkopen, in dit geval naar Spanje.

In Spanje staat de koihobby nog op een lager peil, waarmee bedoelt wordt dat er niet zoveel geld uitgegeven wordt voor koi, toch zeker niet in de beginfase van de hobby.

Wij kennen in principe ook het verhaal. Eerst zijn we tevreden met koi uit het tuincentrum, maar als dan éénmaal het virus heeft toegeslagen, dan gaan we al verder kijken, tot we gefrustreerd over de prijzen het hogere doel bereiken.

Dit zijn een aantal overblijvers, waaronder een aantal koi die al een hele poos hier verblijven, maar nooit het geluk gehad hebben om een eigenaar te vinden.

Ik ben wel blij dat ik een zorg minder heb om deze koi een thuis te bezorgen. Bovendien gaan ze naar een land waar de zon altijd schijnt en de siesta nog altijd in de mode is.

Maar laten we eerst nog een trio “mudpondvissen” bekijken. Mudpondvissen is tegenwoordig niet meer het juiste woord, want de meeste koi worden tegenwoordig in betonnen vijvers onder een serre gehouden.

Zo heeft men meer controle over de koi en zou er minder mis kunnen gaan. Of het beter is, is een andere vraag, en daar kan ik niet echt een antwoord op geven.

Als eerste in de rij wil ik een kohaku van Matsue presenteren voor een aangename prijs.

Ik besef als geen andere dat 1695 euro een boel geld is, maar of deze duur is, is een andere zaak. Je moet het onderscheid maken tussen duur en veel geld.

De markt van vraag en aanbod doet de prijs bepalen en hoe minder aanbod er is van goede koi, hoe duurder de prijzen zullen worden. Het is dan ook altijd bang afwachten wat de prijzen van de koi weer gaan doen in het najaar !

Deze kohaku kan me echter zeker en vast bekoren en je moet je niet blind staren op de foto of het aanwezige filmpje. De ouderdom van de koi stemt niet meer overeen met de werkelijkheid, want ondertussen is de kohaku nisai geworden, en zal ze er helemaal anders uitzien.

Het systeem van de website zal de ouderdom van de koi automatisch iedere maand aanpassen, terwijl het filmpje uiteraard blijft zoals de koi was totdat ik een nieuw filmpje heb gemaakt.

Als ik me niet vergis zitten deze koi nu in de mudpond bij Matsue, een vrij bekende kweker waar ik af en toe wat koi van heb gekocht, maar waar ik me nooit echt thuis heb gevoeld.

De eerste keer dat ik op Japanreis ging deed ik ook deze kweker aan, en ik herinner me nog goed dat ik er een aantal tancho en een aantal doitsu koi heb aangekocht. Ik zie ze zo nog voor mij !

Deze kohaku heeft enkele pijnpunten waar ik geen echt antwoord op kan geven, maar welke koi heeft dat niet ? Het is mogelijk dat het tweede patroon aan de linkerzijde van de koi gaat aansluiten bij het mooie grote patroon vooraan, maar het kan ook uit elkaar trekken.

Maar de huidkwaliteit en de prijs maken van deze nisai, die ongetwijfeld 55 cm zal zijn een begeerd bezit.

De ginrin showa van Taniguchi zou wel eens een goede ontwikkeling kunnen doormaken.

Met zijn prijs van 1450 euro voor een degelijke ginrin showa die vermoedelijk de 55 cm zal halen ondertussen en wie weet groter zal zijn, is het een aangename kennismaking me deze ginrin showa uit de bloedlijn van Takeda….een hebbeding…

De derde en laatste mudpondkoi van de dag is deze showa van Taniguchi die me de bloedlijn van Takeda doet gevoelen. Hier herken ik het klassieke patroon in van deze kweker. Klassiek kan ook mooi zijn, en net zoals de vorige zet ik hier 55 cm als mijlpaal.

Ik ben trouwens bijzonder benieuwd naar de showa van Taniguchi die me aangenaam verrast hebben. Misschien verwacht ik er wel teveel van, maar mijn neus laat me volgens mij niet in de steek.

Er blijven er nu nog maar een 2-tal over, maar dat zal voor morgen of overmorgen zijn. Vandaag verwacht ik wel wat volk, want enkelen hebben al te kennen gegeven dat ze zullen langskomen. Hopelijk wordt het een gezellige dag…

Morgen zal ik aanwezig zijn van 10.00 tot 12.00 uur.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240