De slachting is afgelopen

De slachting is afgelopen

Er werden een hele reeks jumbo van klanten aangeboden op de website van Sakai FF. We wisten dat er niet veel van in huis zou komen wat betreft mogelijke aankopen, maar wat nog erger was in mijn ogen was de kwaliteit/prijs verhouding.

Er werden in mijn ogen bijzonder veel minder goede koi aangeboden die toch wel opmerkelijk veel geld opbrachten. De enkele die in mijn ogen mochten geselecteerd worden als de betere kon je natuurlijk ook niet aankopen, maar de minder goede scoorden even hoog.

Totaal niet relevant in mijn ervaring, dus ik heb echt de moeite niet gedaan om mee te bieden naar koi die het niet waard zijn. Ik heb een beetje mijn bedenkingen want in het weekend wordt eenzelfde eenheid jumbo aangeboden op het event van Narita, en daar hetzelfde fenomeen. 

Wat de achterliggende gedachten zijn is me niet duidelijk en ik ga ook niet alles over dezelfde kam scheren, maar het lijkt wel of ze van hun oudere en grotere garde vanaf willen. Misschien mag ik dat niet zeggen, maar ik moet nu éénmaal in het belang van de klanten denken en niet zomaar koi aankopen die ik persoonlijk niet goed genoeg vind, wel rekening houdende met prijs/kwaliteit. Het is en mijn ogen een beetje "on Sakai" en "on Nartia." Ik heb er mijn bedenkingen bij ! 

Op de tosai in boxen heb ik niet meegedaan, ik ben voorzien bij wijze van spreken, maar een aantal jumbo tosai sanke van behoorlijke maat zou me wel geinteresseerd hebben, indien de prijzen niet zo hoog gingen, dus dat ging ook de mist in, buiten 1 box.

Uit frustatie bood ik op 1 box met de achterliggende gedachte, heb ik ze...prima, heb ik ze niet...dan is het maar zo. Raar maar waar, ik kreeg de box te pakken. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik er niet zo heel blij mee ben, toch zeker niet als ik de foto's bekijk, maar het filmpje geeft me wel voldoening.

shougetssuOp de foto, zie ik wat onregelmatigheden die ik liever niet zie, maar het filmpje geeft me wel voldoening, kijk zelf maar ! De tosai zijn in ieder geval dikke jumbo tosai van 37-38 cm, met in mijn ogen een bijzonder sterke en goede body, en vooral de oyakoi is van wereldformaat, namelijk de mama van de Grand Champion dit jaar van de AJKS, Shougetsu....

Zoals het gewoonlijk is bij een aanbieding in boxen zit er één goede bij en 2 mindere die je met een korreltje zout moet nemen, eerlijker kan ik het niet zeggen. Je mag er dus rekening mee houden dat de beste 2x zo duur gaat zijn als de 2 mindere.

Ik zal ze in ieder geval uploaden in mijn systeem, maar je moet er wel rekening mee houden dat de foto's genomen werden uit de foto met het drietal, dus kwalitatief niet zo geweldig. Ik wacht liever ook om hier een prijs op te plakken totdat ik ze gezien heb en degelijke foto's kan laten maken door Polleke.

Vandaag vind ik het wel een belangrijke dag, want dan worden de single tosai aangeboden die een jaar azukari gratis krijgen. Dit zal wel terug te vinden zijn in de prijsvorming, want natuurlijk wil iedereen die hebben. Vorige veilingen heb ik er een aantal aan kunnen kopen, en hopelijk lukt me dit vandaag opnieuw.

Ik wil hier zoveel mogelijk betaalbare tosai van aankopen die ik kan aanbieden vanaf 1500 tot 2250 euro zonder transportkosten. Natuurlijk is hier altijd een risico aan, maar wie niet waagt niet wint. Het is zo al moeilijk genoeg om goede tosai van Sakai FF aan te kopen en als je wacht tot eind april en mei dan zijn het de gegarandeerde females en dan val je sowieso al buiten de prijzen.

Het zal voor mij trouwens een belangrijk jaar worden, want voor het eerst heb ik zoveel tosai aangekocht die niet gesext zijn. Het zal een spannend avontuur worden om te weten of de Japanners slimmer zijn dan wij of dat ze zo eerlijk zijn als goud. Als er voldoende vrouwelijke tosai tussen het aanbod zit, dan hebben ze hun vertrouwen verdient. Is het een overweldigende meerderheid van mannen, dan weten we waar de klok hangt.

Nu is het nog altijd geen ramp, want dit zijn allemaal betaalbare koi. Geen "niche" fanatisme dat op dit moment in Europa de kop opsteekt. Als je niet begrijpt wat ik bedoel dan zal ik het proberen wat  uit te leggen. Op dit moment is de koi business verandert en is Europa, met name België, Nederland en Duitsland verandert in een nichemarkt voor de aankoop van koi.

Een nichemarkt  wordt vaak ook aangeduid met alleen het woord niche, is een specifiek, vaak klein, afgebakend en bewerkbaar deel van een markt. Met andere woorden te gespecialiseerd zodat de verkoop intenser gericht is op kwaliteit, wat ten koste gaat van de koihobby. Landen zoals Frankrijk en Italië zijn dan weer de opkomende markten voor koi en zijn nog niet zo gevoelig hiervoor, alhoewel het aan  het opkomen is.

 

Laat Een Reactie Achter

1 reactie

Matthijs

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2402001

sanke 2402001
inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml