De tancho Showa van Ueno

De tancho Showa van Ueno

Een koi die reeds lang op site staat en die door veel mensen gevolgd, en of gewenst wordt is de tancho Showa van Marc.

Deze tancho showa werd aangekocht op 20 november 2014 als nisai. Ik had zelden een zo mooie rustgevende tancho showa gezien als toen en ondanks het feit dat de onderhandlingen bijzonder moeilijk waren om deze aan te kopen, kon ik op het laatst de knoop toch doorhakken toen ik in totaal een dozijn andere koi aankocht.

Tevens werd de afspraak gemaakt om de tancho showa in de mudpond te laten in 2015 met een verlengde in 2016, totdat de beslissing genomen werd om deze te laten overkomen einde 2016, wat dus ook gebeurde.

Eind 2015 zag de showa er zo uit en ik denk dat alle verwachtingen nog gerespecteerd werden. Maart 2016 kreeg heb ik nog dit filmpje gemaakt, en het bleef een plezier om naar deze showa te kijken.

Dan werd het najaar en ik was ontzettend benieuwd naar één van mijn hartediefjes, maar ik was een beetje verbaasd dat ze er in mijn ogen althans minder ontwikkeld uitzag. Het sumi was wat verflauwd, de tancho vlek leek me tinten teruggevallen, met andere woorden, ik was een beetje teleurgesteld, en Marc ook.

Er is iets mee gebeurd, dacht Marc, en ik kon er geen antwoord op geven, gewoon omdat ik het niet wist, maar ik zag natuurlijk ook de niet bijster goede ontwikkeling. Afwachten was dus de boodschap, en op 2 december kwam de koi redelijk gestresseerd uit het transport.

Nu moet je weten dat een gecombineerd transport van Ueno met andere kwekers zoals Momotaro of Sakai, een redelijke tijd extra in de box moeten doorbrengen. Echt zicht heb ik er niet op, maar ik denk dat de koi eerst met het vliegtuig naar Osaka moeten komen, wat op zichzelf niet zo lang is, maar het voorbereiden werk en de wachtperiode vooraf en nadien moeten ook meegeteld worden.

Precies weet ik het niet, maar dat het een paar uur langer zal geduurd hebben staat als een paal boven water. De tancho showa had lichte ontstekingsverschijnselen aan de rug, en vooral aan de staart was ze toch bezwaarlijk ontstoken. Marc was niet blij, en ik kan er alle begrip voor opbrengen, maar controle over het transport heb je niet, ondanks het feit dat ik altijd zeg dat er op transport geen besparingen mogen gedaan worden om de prijs naar beneden te trekken. Ik laat de keuze altijd over aan de kweker die het beste weet wat mag en wat kan.

Ondertussen zwemt ze 7 weken in Arendonk en is ze goed herstelt. Het zal nog enige tijd vergen om ze weer optimaal in conditie te krijgen en misschien gaat er een jaar overheen, maar ze begint weer beloftevol te lonken.

Ik heb ze op 22 januari gebowld met de bedoeling om ze tijdens deze periode aan jullie te tonen. Ik denk dat je ziet dat er ondertussen een stuk beterschap is opgetreden.

Ze is nog niet optimaal, maar is een plezier om haar in een bowl te zien. Ze heeft karakter en ik heb ze 68 cm gemeten op dit ogenblik. Het sumi is terug versterkt, en de bouw is stabieler en steviger. Qua karakter staat ze ook haar mannetje.

Was het nu verstandig om ze nog 2 seizoenen in de mudpond te laten ? Die vraag moet je je toch stellen ! Als je het voor de groei doet, dan zeg ik neen. Doe je het voor de ontwikkeling dan zeg ik in dit geval ook neen. Het kost een hoop geld om ze nog 2 seizoenen daar te laten, plus nog eens het transport dat toch redelijk wat duurder is.

Nu is dit niet zo in alle gevallen, maar ik denk dat als je de showa als nisai had laten overkomen en de koi op een rustige manier hier had laten evolueren dat het een win win situatie zou zijn geweest. Let wel ! Dit is niet in alle gevallen zo, maar ik wil mensen toch even duidelijk maken dat er altijd een bepaald risico in gekropen zit om koi extra in de mudpond te laten.

Ik weet dat ik er in vroegere tijden publiciteit voor maakte om de koi in de mudpond te laten, maar ondertussen heb ik alle miserie en minder goede ontwikkelingen al meer dan eens meegemaakt. Verloren koi, gestorven koi, minder goede ontwikkelingen van koi etc...

Nu pleit ik voor een andere aanpak. Van tosai naar nisai voor 1 seizoen in Japan laten...perfect. Laat ze echter daarna overkomen en werk er zelf mee, je bespaart je een hoop ergernis en je kan zelf van je koi genieten.

Bovendien is het tegenwoordig zo gesteld dat je je koi pas vanaf een bepaalde prijs in Japan mag laten, tenminste bij de 3 grote kwekers, met name Momotaro, Sakai en Dainichi. Hoe het bij de kleinere kwekers zit weet ik niet, maar beschouw de mudpond ook niet altijd als iets heilig. Het is gewoon een gat in de grond met wat aanpassingen, niet meer en niet minder....men moet het echt niet verheerlijken.

De situatie is ondertussen wel sterk geëvolueerd naar vijvers die in beton binnen zijn gebouwd, en neen, dit is echt niet slechter. Je kan beter het woord anders gebruiken,maar slechter zeker niet. Het geeft wel iets meer inspraak in het observeren en gezond houden van de koi. De enige die nog wat tolerantie toestaat in koi in de mudpond houden is Taniguchi San.

Ook hier heb ik goede en minder goede ervaringen mee, maar om de koi een winterseizoen daar te laten is een goede beslissing geweest. Ik ben trouwens ontzettend benieuwd naar de showa van eind vorig jaar, want die blijven me verbazen....

Ondertussen zie ik dat de koi van Momotaro online zijn gezet voor de volgende veiling. Ik zat er ditmaal niet bij zijn. Ik ga een hele goede raad geven aan de mensen die toch op een koi laten bieden via een tussen persoon...doe het niet....

Ik ben ondertussen wat wijzer geworden hoe dat in zijn werk gaat, en het is geen voordeel absoluut niet. Zoals het in de zakenwereld gaat heb je het weer niet onder controle als je er zelf niet bij bent, en daarom heb ik beslist om op afstand geen koi meer aan te kopen. Ik wil en moet zelf aanwezig zijn, en zal de volgende veiling mijn slag weer proberen te slagen, maar dan beslis ik zelf het is al moeilijk genoeg.

Wil je alsnog een bod uitbrengen op een koi, geef me dan een seintje en ik zal mijn best doen om de koi te bemachtigen. Laat je echter niet verleiden door het verleidbare, en maak een verstandige beslissing. Er komen nog voldoende koi en de volgende veiling geeft altijd weer een nieuw assortiment.

Ondertussen is er ook een gezamenlijke veiling gepland voor koi uit regio Hiroshima, het kan niet op... en soms zie je door de bomen het bos niet meer staan. Is het een vooruitgang ? Ik vind van niet....

Geniet ondertussen van de formidabele tancho showa, en hopelijk komt deze terug op volle sterkte om tegen volgend jaar zijn opwachting te maken op de Belgian Koi Show. Ik hoop het van harte.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240