De tategoi vijver

De tategoi vijver

Soms vraag je je af wat er geworden is van koi die op een show als tategoi werden gekozen. Interkoi heeft een sterke naam wat betreft tategoi, want ieder jaar kapen wij toch altijd enkele tategoi prijzen weg, en dat vinden wij één van de mooiste en dankbaarste prijzen.

Ik geloof trouwens niet dat er een prijs is die we tijdens ons bestaan niet hebben gewonnen. Maar wat wil tategoi eigenlijk zeggen. Voor diegenen die het nog niet weten. Tategoi bestaat uit de woorden "tate" en "goi". Wat goi wil zeggen begrijpt iedereen, en "tate" wil nier meer zeggen dan "houden".

In principe is het bruutweg vertaald als het houden van deze koi, want die kan nog verbeteren en uiteraard ook meer opbrengen in de toekomst. Zo eenvoudig is het. Dit in tegenstelling tot het woord "tateshita", uitgesproken "tatishta", dit wil niet meer of minder zeggen dan "wegdoen" of "niet houden".

In principe zijn het misleidende maar welklinkende namen die de indruk geven aan mensen dat het bijzonder goede koi zijn. Verleden jaar haalde ik zowel op de BKS als in Arcen de Adult Tategoi award, en daar was ik best trots op, want de tategoi award klinkt nog als heel belangrijk. Tenminste ik hecht er bijzonder veel waarde aan.

Van de week kreeg ik een filmpje aan van de eigenaar, want ze zwemmen in één en dezelfde vijver. De adult tategoi van de BKS kocht ik op de opensales, en niemand zag er de toekomst in, buiten Ben en ik. Wij konden bijna met stelligheid zeggen dat dit een sanke met toekomst was. Dat ze de tategoi award kreeg is alleen maar het ultieme bewijs. 

Bovendien zwemt ze nog in alle glorie rond, en er is geen kwaliteitsverlies...integendeel. Natuurlijk is het moeilijk om een koi te beoordelen als ze in het water zwemt, maar in dit geval doe ik dit wel. Ik zie dat het sumi nog sterker is geworden met een bijzonder fijne afgelijndheid. De 3 kleuren zijn optimaal herkenbaar en aanwezig. Ze heeft nog meer in haar sas, maar ze is nog jong....

De Tategoi op de show in Arcen was een verrassing voor ons. We hadden nooit verwacht dat een sanke van 80 cm de adult tategoi prijs zou kunnen winnen. We hadden wel gehoopt op een grote prijs, maar niet die van adult tategoi,.... een verrassing van de bovenste plank.

Ook zij blijft sierlijk rondzwemmen en haar ontwikkeling is nog steeds naar volle tevredenheid. In 2018 kocht ik een groot aantal jumbo koi, en deze maruten sanke was de eerste waar ik niet aan twijfelde en onmiddellijk aankocht. Recht in de roos, en ik ben blij dat ze nog zo charmant rondzwemt.

Of ze ooit nog naar een show zullen gaan, is mijn niet duidelijk. We zijn helaas geen showkikkers, maar een prijsje winnen af en toe, dat vinden we wel plezierig. Dit jaar zal er niet veel te rapen zijn, de shows zijn uitgesteld tot volgend jaar. Of Arcen door zal gaan is nog maar de vraag !

De animo is ook een beetje weg. Ik ontvang weinig aanvragen, dus de koiverkoop zit voor éénmaal op zijn gat. Vervelend maar niets aan te doen. Wel heb ik gisterenavond nog de verrukkelijke sanke van sakai verkocht die door Corona omstandigheden werd afgezegd. 

De andere sanke die afgezegd werd is nog vrij, maar als je echte jumbo in je vijver wil, dan zou ik niet twijfelen. Maak gebruik van deze gelegenheid. Ik durf ze zo inzetten in eender welke show, want een filmpje toont slechts een gedeelte van de enorm verborgen kwaliteit geloof me.

DE SHOWA VAN N.C.M.

Vrouwelijke schoonheid is verborgen in deze verfijnde showa van Momotaro. De verfijning staat erop af te lezen, en diegenen die het niet zien moeten dringend een bril gaan kopen. Hier overheerst kwaliteit die de plaats innneemt van de grootte. Dit wil niet zeggen dat deze niet groot wordt, integendeel.

Ze zal vermoedelijk ook de gewenste 80 cm bereiken, maar ze  is niet zo dominant als de andere van de jumbo die ik in deze serie aankocht. Het huidje is picobello in orde met een kindai-achtige uitsraling. Ik weet niet precies wanneer je een showa kindai mag noemen, maar ik dacht dat 50% van het patroon shiroji zou moeten zijn. "Kindai" wil niet meer of minder zeggen dan "modern" of een moderne showa.

Ik beschouw ze als kindai, en de andere kleuren zijn flagrant aanwezig. Voor mij een showa om te koesteren. Ik hoop dat de eigenaar ze vlug zal kunnen komen halen, want ze verdient een goede vijver.

EXTRA INFORMATIE

Voor mensen die mee willen doen aan de veiling van Sakai, gelieve me te contacteren. Samen met uw bod krijg je een volledig overzicht met een breakdown van de aankoopprijs. De koi kunnen blijven tot in het najaar.

VEILING VAN SAKAI

 

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

7 reacties

Jack

Haha, die white Karashigoi,,,,,waar gaat die eindigen ? Monster in wording , eindeloze eetlust !


ben.

1 woord,prachtig.


Wim DW

goedemorgen, bedankt voor het filmpje toe te lichten - mooie spielereien toegevoegd - super proficiat aan de nieuwe eigenaar van de Sakai Sanke De veiling van Sakai - daar zit veel fraais tussen  ook heel mooie showa van NCM - Proficiat


Patrick D M

De naam is inderdaad niet gestolen, \"tategoivijver\", wat een topvissen !!!! PS. de vijver ziet er ook goed uit (haha)

Wim DW

de vijver gebouwd door mensen die er iets van kennen he

The Untouchable

@Wim DW Leuk onderonsje klaarblijkelijk!


Wim DW

@ che - leuk onderonsje in tijden van corona en voldoende afstand houden vermoed ik dat je dit figuurlijk bedoelde - nu als PDM meldt dat de vijver er goed uitziet kan ik enkel beamen dat dit door profies gebouwd werd


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240