De veiling van Momotaro

De veiling van Momotaro

Volgende week maandag 12 december is de volgende veiling van Momotaro. Ik kan er helaas niet naartoe, want ik heb zondag opendeurdag, en december is sowieso een moeilijke maand voor mij.

Indien er toch mensen zijn die een bod willen uitbrengen, gelieve dan je biedprijs in yen door te geven. De yen staat iets gunstiger dan een maand geleden, namelijk 1 euro= 122.5 yen.

Momotaro veiling 11 december 2016

Trek hier echter 3 yen per euro af voor de bankkosten. Je komt dan gemiddeld op 1 euro = 120 yen. Ofwel 100 000 yen = ± 835 euro. Zoals je kan zien op de foto’s worden er weer bijzonder interessante koi aangeboden. Het nadeel is dat ik ditmaal niet zelf aanwezig ben, maar ik heb een mol zitten bij Momotaro, en dat is Adam. Ik zal vragen om ieder bod even te controleren of er geen fouten aan zijn.

Het is niet verstandig om een bod uit te brengen op de betere koi uit de selectie. De reden is heel eenvoudig, je maakt gewoon geen kans. Kunst is om die koi eruit te halen, die voor de Aziatische markt minder geschikt zijn, maar nog voldoende in hun kas hebben om machtige koi te worden.

Nu zul je je afvragen, hoe moeten wij dit nu weten, en daar wil ik geen antwoord op geven. Ik weet ongeveer welke koi er mogelijk kandidaat zijn, en ik weet door ervaring hoe de Aziaten kiezen. Natuurlijk is zelf aanwezig zijn belangrijk om de sfeer te proeven, maar ik ben dit jaar al 4 keer geweest, en december en januari moet ik helaas passen.

Een verstandig bod, om toch kans te maken op een koi is een bod tussen de 500 en 800 000 yen. Let wel op...…dit is de blote biedprijs. Hier komt bovenop 10% commissieloon, de transportkosten en onze beminnelijke BTW van 21%. De koi mogen tot in april/mei in Japan blijven vooraleer ze overkomen.

Wat betreft de transportkosten: voor een nisai moet je rekenen op ± 175-200 euro, voor een sansai 250-300 euro enz....De grootte van de koi bepaald de kostprijs van de vracht. Dus alle prijzen zijn exclusief transport.

Vorige veiling heb ik het geluk gehad om meerdere keren te scoren voor mensen die een bod hadden uitgebracht op een bepaalde koi. Bij bepaalde koi kon ik ook scoren onder de biedprijs, en dit stemde de nieuwe eigenaar alleen maar gelukkig. Dit kan ook gebeuren. Doe je bod dus hoog genoeg, en als het minder is, dan is het alleen maar een voordeel.

Ik weet dat ik door dit nieuwsitem niet veel mensen gelukkig maak, maar ik heb de macht niet om veilingen te orkestreren. Dat doen anderen helaas. Ik zal zelf ook proberen wat koi te pakken te krijgen, en ik hoop dat ik wat hulp krijg van mijn koikenners om een selectie mee te maken. Niet van de beste, de mooiste, de duurste, maar van mogelijke kandidaten.

Vraag me echter niet om een prijs te plakken op bepaalde koi, want dat is zo goed als onmogelijk. Er spelen meerdere faktoren een rol, en er is absoluut geen controle over de prijsvorming. Hetgeen ik hierboven vermeld is een kans op een score, maar het kan ook helemaal anders uitdraaien.

Ik volg de veilingen ondertussen al gedurende 10 jaar, en na meer dan 50 veilngen vind ik het nog altijd geweldig om mee te doen. Waar al die dure koi naartoe gaan is voor mij nog altijd een raadsel. Bovendien doe ik over het algemeen enkel de veiling van Momotaro mee, en af en toe de veiling van Sakai, maar al die anderen doen iedere veiling mee, en kopen voor massa's geld op iedere veiling de beste koi.

Ik zal het geheim nooit ontrafelen, maar ik ben toch altijd blij als ik een aantal koi kan scoren.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240