De vijver van John

De vijver van John

Hoi Luc, Ik heb vandaag m’n vissen gefotografeerd en gefilmd, welke ik de afgelopen jaren bij je gekocht heb. Langzaam word mijn vijver “ge-Interkoi-ed”.

Het blijft lastig om voor de mindere goden een goede vijver te vinden, maar ik heb de tijd. Ik heb mijn eerste vijver 9 jaar geleden gebouwd.

Deze was 12 kuub. 2 jaar later in 2008 heb ik zelf een nieuwe vijver ontworpen van 24 kuub (1,5 meter diep) en heb deze samen met een vijverbouwer gebouwd. Dit verhaal staat nog steeds op zijn website (en dan naar "vijveraanleg Brielle" gaan.)

Dit is niet bedoeld als reclame, maar geeft een goed beeld hoe de vijver is gebouwd en hoe de filtratie werkt. De vijver heeft 2 beluchte bodemdrains die uitkomen uit in een Ultrasieve III. Daarachter zitten 2 x 10m3 drukpompen die elk door een beadfilter gaan.

Bekijk het filmje van de vijver van John.

De eiwitafschuimer draait op een 3de pomp van 10m3 en deze voedt het plantenfilter. De vijver wordt in de winter overkapt en met een CV en op 8-10 graden gehouden. Waterwaardes meet ik nu met een Seneye. In januari en februari voer ik 6 weken niet. Begin april gaat de kap er meestal af en breng ik de temperatuur snel naar 16 graden.

Dit jaar heb ik de vijver uitgebreid met een eiwitafschuimer. Veel info en kennis heb ik uit het boek van Rini gehaald, met name de kennis over waterkwaliteit en het nut van een eiwitafschuimer.

Verder ben ik begonnen met filteren over (8 liter) nitraathars om de nitraat te lijf te gaan ivm draadalg. Dit samen met het plantenfilter met 18 bakken met lissen en japanse holpijp werkt goed. Dit zijn de enige 2 planten die het echt goed doen en de japanse holpijp is ook winterhard en ziet er mooi uit.

De lissen snoei ik 2 x per jaar. Alle bakjes zijn nu voorzien van kiezels in plaats van substraat. Ik ben ook van mening dat dit in de loop der jaren een bron van vuil ging worden met als gevolg de vuilwaterparasiet trichodina.

Ik spoel deze bakjes in de zomer elke week uit, want ze staan op een rooster en het PF heeft een afvoer naar het riool. De laatste jaren daardoor geen trichodina meer. De vijver ligt in de half schaduw en loopt onder het vlonder door tot aan het huis.

Nu over de vissen, want dat is toch waar het om draait, toch? Ik heb nu 17 vissen en de meesten zijn 7-9 jaar oud nu. De oudjes komen uit Niigata en groeien niet of nauwelijks meer. Ik vind dit niet erg, want zoals je weet ben ik niet van kleppers, jumbo, 80-100cm etc.

Op 23 kuub ben je dan snel klaar. Ik vind patroon en huidkwaliteit belangrijker. Ook neig ik steeds meer naar mannen, qua koi dan (mijn vrouw zit al te lachen terwijl ik dit schrijf).

Dit zijn de nummers van de 4 koi die ik de afgelopen jaren bij je heb gekocht. En dit zullen niet de laatste zijn, want ik vind dat je erg goede vissen verkoopt.

Isa showa nr 1403011, nu 61cm (filmpje bij aankoop)

Taniguchi kohaku 1304025, nu 63cm (filmpje bij aankoop)

Momotaro Ginrin Tancho TA-V14-04280, nu 57cm (filmpje bij aankoop)

Okawa Ginrin Ochiba Shigure 1411003 nu 53cm (filmpje bij aankoop)

Er zijn 2 series koi die ik al een tijdje volg en dat zijn de Isa showa’s uit de 1403 serie en de Taniguchi kohaku’s uit de 1304 serie. Wat een prachtige vissen zijn dit geworden.

Ik heb al diverse updates voorbij zien komen en ik vind dat deze het erg goed doen. De lepel kohaku was ook zo’n prachtkoi. Ik kan me noch herinneren dat iemand iets riep over “problematisch sashi in het midden patroon op mijn Taniguchi kohaku 1304025.

Het is misschien niet messcherp, maar erg vind ik dat niet. De huidkwaliteit vind ik ook erg goed en het beni is mooi dik. Er zit een mini shimi op, maar dat mag de pret niet drukken.

Ik zie dat mijn Isa showa 1403011 het niet zo gek doet met z’n 61 cm en wat een huid kwaliteit. Op de 3 foto’s kan je mooi het opkomen van het sumi zien. Je hebt nog 2 broertjes van hem zitten met om en nabij dezelfde lengte, toch? (er zijn er nog 3 en zijn ook rond de 60 cm

Met de ginrin tancho ben ik ook erg blij. Ze/hij is gegroeid is van 42 van 57 in iets meer dan een jaar. Ze/hij is pas 2,5 jaar oud. Geslacht ben ik vergeten te checken. Deze heb je toch van Kentaro gekocht? (is een mannelijke ginrin tancho die ik inderdaad van Kentaro heb afgezeurd. Deze was in principe bestemd voor Sicilië, maar die had afgezegd door interne problemen…tenminste dat zei hij…)

De Okawa Ginrin Ochiba Shigure 1411003 had wat aanpassings problemen en een wondje, begin dit jaar, maar ze doet het nu goed. Toen je de foto van deze ginrin online zette, wilde ik hem meteen kopen, maar er zat in no-time een optie op.

Gelukkig ging dit niet door en was ik nr 2. Een waardige vervanger voor mijn twee jaar geleden overleden 8 jaar oude andere ginrin ochiba van 75cm. Ik doe er foto bij, dat zegt meer dan 1000 woorden (ze was toen 58cm)

Anyway…4 prachtige vissen, waar ik erg blij mee ben.

Nu afwachten wat mijn 2 Taniguchi Sankes nr 21 en 44 hebben gedaan in Japan. [/" target="_blank" rel="noopener">(15 november ben ik er weer en zal ik alle info kunnen doorgeven)

Meer afbeeldingen

De vijver van John: afbeelding 1
De vijver van John: afbeelding 2
De vijver van John: afbeelding 3
De vijver van John: afbeelding 4
De vijver van John: afbeelding 5
De vijver van John: afbeelding 6
De vijver van John: afbeelding 7
De vijver van John: afbeelding 8
De vijver van John: afbeelding 9
De vijver van John: afbeelding 10
De vijver van John: afbeelding 11
De vijver van John: afbeelding 12
De vijver van John: afbeelding 13
De vijver van John: afbeelding 14
De vijver van John: afbeelding 15
De vijver van John: afbeelding 16
De vijver van John: afbeelding 17

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240