De vijver van Philip

De vijver van Philip

Het weer voorspelde gisteren niets goed, want het zou de ganse dag regenen.

Hoe het komt, weten we niet, maar laten we het houden op "je krijgt wat je verdient". Het was in ieder geval zo dat op het ogenblik we de koi naar hun bestemming brachten, het totaal niet geregend heeft....en gelukkig maar, want niets is er onplezieriger dan koi wegbrengen naar een onbekende bestemming waar je nog nooit geweest bent, in de gietende regen.

Wij hebben al veel gezien en meegemaakt in de korte tijd van ons bestaan, maar ditmaal werden we nogmaals aardig verrast. Toen we aankwamen stonden we oog in oog met een vijver zoals we er nog nooit eentje heb gezien. Ik kan het moeilijk anders omschrijven dan een koistraat, koilaan, koi avenue of koidreef....verzin maar iets waar je het gevoel krijgt, dat je koi zwemmen in een straat van water, de waterstraat of de waterdreef...een naambordje met de naam van de straat was het enige dat ontbrak.

20 Meter lang, anderhalve meter breed, en bijna 3 meter diep, met daarin jumbo koi, niets anders dan jumbo koi. Hoeveel precies weet ik niet, en hoe groot ze precies waren kon ik ook niet precies inschatten, maar als ik zeg 17-20 jumbo's van bijna allemaal 80 cm + en zelfs over de 90 cm volgens mij, dan zal ik er niet veel naast zitten. Een filmpje van de koidreef maakt misschien meer duidelijk. Ik kon het filmpje niet beter stofferen dan met de muziek van Il Divo en Celine Dion, voor mij althans een genot om naar te luisteren.

Alle koi zwommen ontspannen rond, en voelden zich goed op hun gemak. De meesten waren al wat ouder, en je kon goed de bloedlijnen, gekoppeld aan de kwekers inschatten. Een showa van Dainishi haal je er zo uit, en een Matsunosuke daar heb je ook geen diepgaande kennis voor nodig, zeker niet als ze het matsu gin bezitten. Matsu gin komt bij meerdere koi voort uit de Matsunosuke bloedlijn, en kenmerkt zich door een glinsterende schubrand. Geen ginrin dat is iets anders. Of het mooi is laat ik even in het midden, maar soms heeft het een geweldige charme.

Als onze shiro en onze showa hierbij moesten, zouden ze zeker een minderwaardigheidscomplex gekregen hebben, zo klein zouden ze lijken. Maar niet getreurd, want even later hoorden we "en heb je deze vijver al gezien?". OK, nu werden we iets slimmer, want mooi verborgen tussen het groen, lag nog een extra vijver van een 25 kuub, waar zich enkele jonge koi in bevonden, waarschijnlijk om door te laten groeien. Dit was fijn, hier zouden ze zich prima voelen, dat kon je zo zien.

Uiteraard waren we gefascineerd door de grote vijver, en konden we met plezier enkele prachtige exemplaren bekijken. De eigenaar had blijkbaar een zwak voor goshiki en koromo, dat liet zich vertalen in enkele imposante koi. Zelf was ik onmiddellijk verliefd op een bloedmooie goshiki van pakweg 85 cm, een huidkwaliteit om van te dromen, en de sumischelpjes op de juiste plaatsen....hier droom ik al heel lang van. Deze koi was al lang in het land, dus zou ze vermoedelijk niet meer het sumi op het rood gaan vertonen wat de koi zou degraderen.

Een imposante showa van Dainishi doorkliefde ook het water, en wat kan je dan nog meer doen dan enkele malen slikken en genieten van de aanblik. In de vijver bevonden zich ook wat "ouder gedienden", respectvol gezegd, en sommigen begonnen hun huidkwaliteit te verspelen, wat uiteraard spijtig is.

En hier ligt een grote uitdaging voor Ben klaar. We denken dat deze huidkwaliteit opnieuw kan verbeteren, niet helemaal, maar dat er een grote kans is voor een zichtbare verbetering. Zoals gedacht was de vijver uitgerust met een perfecte filterinstallatie, maar eentje waar wij onze problemen mee hebben. We vonden natuurlijk onmiddellijk de zware UV lampen en de verschrikkellijke ozon installatie. Geweldig om goed en helder water te krijgen, maar hatelijk om je koi te laten ontwikkelen.

Nu gaan we niet dadelijk de ozon en UV volledig bannen, maar wel een goed gebruik van deze installatie aanraden. Met andere woorden, de ozon en de UV lampen gebruiken als het nodig is, en zoals wij al jaren verkondigen....spelen met algen en plankton en trachten opnieuw voedingstoffen in het water te krijgen dat voor de koi broodnodig is om een goede huidkwaliteit te ontwikkelen.

Ben is overtuigd dat hij resultaat kan boeken, als hij daar de nodige tijd en vrije toestemming voor krijgt gedurende een jaar. Een hele opgave, maar Ben is zeker van zijn stuk, en ik geloof rotsvast in het kunnen van Ben, want ik heb al meerdere malen het voorbeeld gezien.

Daarom werd er afgesproken dat Ben zich gaat toeleggen op het verbeteren van de huidkwaliteit van de koi op zijn manier, en hiervoor krijgt hij het volgend jaar "carte blanche". Indien het mag, zullen we enkele foto's en filmpjes maken van enkele bewoners, en in de loop van volgend jaar laten zien of we resultaten kunnen tonen.

Een machtig project, een uitgelezen kans voor Ben om zich op deze manier te bewijzen. Geen éénvoudige opgave, maar als we bewijzen dat we de huidkwaliteit kunnen verbeteren, dan geloof ik niet dat er nog meer uit te leggen valt. Een tosai selecteren en begeleiden naar grotere hoogten, hebben we al 1000 keer laten zien, maar deze kans is een andere dimensie, en verdient de nodige aandacht. We hebben dit trouwens al eens eerder gedaan....

Geniet van het filmpje.

Meer afbeeldingen

De vijver van Philip: afbeelding 1
De vijver van Philip: afbeelding 2
De vijver van Philip: afbeelding 3
De vijver van Philip: afbeelding 4
De vijver van Philip: afbeelding 5

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240