De winter slaat vroeg toe

De winter slaat vroeg toe

De koi hebben er natuurlijk problemen mee, of tenminste gaan zich anders gedragen. Hou zelf je hand maar eens 5 minuten in koud water dan weet je het wel.

Bekijk het filmpje en je ziet waarover ik het heb...Onder de 6/8° graden gaan de meeste koi op de bodem liggen en proberen hun energie zo weinig mogelijk te verbruiken. Koi die zich goed aangesterkt hebben in de zomer, zullen dit makkelijker doorkomen, dan koi die in mindere conditie de winter zijn ingegaan.

Dit jaar slaat de winter vrij snel toe, en ik hoop dat deze niet te lang aanhoud. Op dit ogenblik is de temperatuur van het water hier bij de koi die niet verwarmd worden ongeveer 6°. Ik probeer de temperatuur nog wat te regelen door het grondwater in een iets grotere hoeveelheid toe te voegen, omdat dit op 14-15° boven komt. Misschien dat dit iets helpt...

Wanneer de temperatuur echter voor langere tijd rond de 4° zou schommelen zijn er koi die soms op hun zijde gaan liggen. Maak je echter helemaal niet ongerust, en stoor de koi zeker niet tijdens dit proces. De bedoeling van de koi is om een groter oppervlakte van zijn lichaam aan het licht bloot te stellen en via sensoren in zijn laterale lijn meer warmte te vergaren. Denk niet dat de koi dood is, maar hou hem goed in de gaten. Het is mogelijk dat hij zich gedurende de dag verplaatst, en dan kan je weer gerust zijn. Stoor koi zeker niet als ze in winterslaap zijn, hoe erg je het vind of hoe depressief je er ook van wordt.

Het grote probleem zal zich ook niet tijdens de winter voordoen, maar juist na de winter als het water weer opwarmt en de koi verzwakt is. De pathogene bacteriën zien hierin een uitstekende kans om toe te slaan, en de koi heeft minder weerstand. Opletten is dus de boodschap.

Nu worden er tegenwoordig veel koi ingevoerd vanuit het zuiden van Japan, waar ik zelf ook bij hoor, en een bijkomende vraag die zich voordoet is dan ook of deze koi wel tegen de koude kunnen in de winter, omdat een zware winter niet echt voorkomt in het zuiden van Japan.

Dikwijls zet men de koi ook binnen in serres tijdens de winter, en dan is het nog altijd een behaaglijke 16-19°, een onvoorstelbare luxe. Ik kan hier geen definitief antwoord op geven, maar alleen spreken uit eigen ervaring. Ik heb de indruk dat de koi in het eerste jaar meer moeite hebben om zich aan te passen aan de koude, maar eenmaal als ze langer dan een jaar bij ons zijn, hier minder last van hebben.

Natuurlijk is het mooi om de koi ook gedurende de winter op 12-13° te houden, ze blijven dan zelfs nog vrij actief. We kunnen voeren en ze verliezen weinig conditie, maar het is heel begrijpelijk dat velen onder u dit niet kunnen permiteren. We zullen dus moeten nemen wat er komt.

Ik heb deze week ook nog een beetje de kleuterafdeling aangepast zoals je op de tweede foto kan zien, maar heb nog enkele dagen nodig om het volledig af te werken. Ikzelf ben niet zo handig, en doe er dan wat langer over, maar ja, zo komen we er ook wel.

Vandaag is het ondertussen weer zover dat ik opendeurdagen hou. Ik heb het deze week wat moeten laten afweten, want ik ben serieus ziek geweest. Zelfs tot vandaag heb ik het flink te pakken gehad, maar ik heb het al dikwijls gezegd: Ik kan het me niet permiteren om ziek te zijn.

De show must go on, en ik heb bovendien nog 3 zonen die allemaal zelfstandig zijn, wat ook verantwoordelijkheden meebrengt. In mijn 40-jarige zelfstandige loopbaan, heb ik gelukkig maar 1 keer het hoofd moeten buigen, en dat was bij een niercrisis. Ik kreeg stenen aan de nieren, en dat was pijnlijk. Ik herinner me het als de dag van gisteren dat ik in kokend heet water ging zitten om de pijn draaglijker te maken. Ik heb een voormiddag gemist in de zaak, maar ging toen weer aan de arbeid.

Ondertussen heb ik vele waters doorzwommen, en mag ik me misschien gelukkig prijzen dat ze me nog nooit geveld hebben, maar ik denk ook dat je eigen instelling er mee te maken heeft. Desondanks zal ik de aanwezigen vandaag graag ontvangen. De zelfgemaakte snert is overheerlijk, neen, superdeluxe, en we zullen je graag verwelkomen de komende 2 dagen.

Meer afbeeldingen

De winter slaat vroeg toe: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240