De winter. Wat nu? (tussendoortje)

De winter. Wat nu? (tussendoortje)

Ik heb nogal wat reacties gehad op deel 3 met name over dat fijnmalen van voedsel door karpers. Daarom even een korte blik op die eetinstrumenten.

Voor degenen die dat interessant vinden, heb ik met betrekking tot de voedselopname van karper (en dus ook koi) wat foto’s uit mijn boek “Het Grote Karperboek”gescand.

De kwaliteit is niet optimaal, maar er is een aantal facetten goed te zien en spreekt wellicht daarom tot de verbeelding.

Op de (röntgen) fotoserie genummerd 14, 16, 17, 19 en 22 is te zien hoe een karper hier een harde maïskorrel opzuigt en die tenslotte naar zijn keeltanden transporteert, waar de vis uiteindelijk deze korrel afvangt tussen de kauwplaat en de keeltanden. Daar wordt de korrel fijngemalen. Links de röntgenopnamen (het zwarte vlekje is de maïskorrel) en rechts het blik van de karper in kwestie zelf. Je zie op die laatste heel duidelijk de slurfbewegingen van de bek. Karpers zijn in staat zeer harde voedseldelen zoals mosselen en harde maïskorrels te kraken en fijn te malen. Ze hebben daar geen enkele moeite mee.

De andere foto toont een detailopname van de keeltanden, waarbij heel duidelijk de groeven herkenbaar zijn.

Een volgende foto geeft een schematische weergave van de kauwplaat en de keeltanden. De corresponderende nummering geeft aan waar de keeltanden op de kauwplaat het voedsel fijnmalen.

Verder een opname van de kieuwfilter. Daar selecteert de karper het opgenomen voedsel en verwijdert hij zand, vuil etc. ten opzicht van het voedsel dat hij naar de keelholte transporteert en van waaruit het uiteindelijk in de darmen terecht komt.

Misschien wel leuk om te tonen zijn de smaakknopjes die in zijn gehele bekholte voorkomen. Maar zelfs ook op het lichaam zelf. Heel gevoelige instrumentjes waarmee de koi uitstekend kan proeven.

Als leadingfoto tenslotte een röntgenopname van een karperkop met de locatie waar de keeltanden zich bevinden.

Het consumeren van voedsel door de koi is een prachtig proces en wellicht is het nu duidelijk hoe dat in zijn werking gaat.

Wordt vervolgd

Rini Groothuis

Meer afbeeldingen

De winter. Wat nu? (tussendoortje): afbeelding 1
De winter. Wat nu? (tussendoortje): afbeelding 2
De winter. Wat nu? (tussendoortje): afbeelding 3
De winter. Wat nu? (tussendoortje): afbeelding 4
De winter. Wat nu? (tussendoortje): afbeelding 5
De winter. Wat nu? (tussendoortje): afbeelding 6

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml