Een ginrin kohaku

Een ginrin kohaku

Ginrin…een onderdeel van het koigebeuren dat op weinig succes mag rekenen, ondanks het feit dat ze in mijn ogen bloedmooi kunnen zijn.

Wie de grootste en machtigste ginrin heeft is ongetwijfeld Momotaro. Zijn ginrin kohaku zijn gewoon exclusief en niet te evenaren, tenminste als je grootte hier het voordeel geeft.

Uit de vroegere jaren was dit al zo, en de kwaliteit is er niet op achteruit gegaan. Regelmatig zie je enkele exemplaren verschijnen op de veilingen, maar gewoonlijk zijn ze veel te kostelijk om aan te schaffen.

Dan maar met kleinere exemplaren proberen, die ondanks het feit dat het een kleine gok is, redelijk betaalbaar zijn.

In december van vorig jaar kocht ik een trio, wat erop duid dat ze niet gesext en niet goed genoeg gevonden werden om afzonderlijk in de veiling aangeboden te worden.

Maar ze waren goed…duur maar goed en ik heb mijn kans genomen om ze aan te kopen. De aderlating was groot, maar ik had ze in ieder geval en kon mijn honger naar ginrin kohaku bedwingen.

Toevallig kreeg ik deze gisteren in het visier in de groeivijver en kon deze zonder al te veel poespas netten, wat me de gelegenheid gaf er een filmpje van te maken.

Ze waren bij aankoop 21-22 cm, deze sandan was 21 cm lees ik zojuist op het certificaat. Gisteren heb ik ze 33 cm gemeten met een serieuze aanwinst in body.

Let vooral op de evenwichtigheid in het gin over het ganse lijf, zowel over het beni als over het shiroji. Ik denk dat ik er een mooie ginrin van kan maken, afwachten is de boodschap.

Ik heb nog 2 andere ginrin in de groeivijver zitten. Een broer of zuster van deze en nog een ginrin van Taniguchi die ik als cadeau heb gekregen van een klant. Jawel hoor, je leest het goed. Die heb ik als cadeau gekregen....Hier heb ik een mooi vergelijkingspunt tegen het einde van dit jaar.

Laten we echter niet te veel verlangen naar het einde van dit jaar, want wat hebben wij het goed hier met het warme weer…we moeten ervan profiteren zolang we kunnen.

Een andere kohaku uit een andere vijver is een zuster van de koi die gisteren is getoond en haar weg naar huis heeft gevonden.

Ook zij is aan een herstelperiode bezig, en die verloopt bijzonder hoopvol. Deze dingen kunnen helaas ook gebeuren, en soms kan je er alleen maar proberen de beste zorgen voor te dragen.

Deze maruten kohaku is terug op de goede weg en zal volgend jaar weer volledig in orde zijn.

Nu dicht ik deze kohaku wel hele goede eigenschappen toe, ondanks het feit dat deze nooit meer een topniveau zal kunnen halen. Maar deze Matsue kohaku blijft een interessante koi om verder te laten evolueren.

Verkopen zal moeilijk zijn, maar ik wil hier toch echt wel veel energie in blijven steken, omdat ik rotsvast geloof in de kwaliteit van deze kohaku. Ik heb enkele foto's bijgevoegd van Takahiro Iitsuka, de eigenaar van de Matsue koifarm, met de Oyakoi die gebruikt worden.

Tenslotte nog een mini exemplaar gebowld. Deze was zijn rode bol volledig verloren tijdens de quarantaine periode. Ja dat gebeurd ook hoor !

Koi houden als dealer is niet zo eenvoudig als je denkt. Maar deze kreeg na het buiten zetten zijn rode stip terug….was ik toch even blij.

Misschien een interessante tancho kujaku om in te zetten op de show in Arcen, ik weet het niet zeker. Zijn maat van 24 cm is niet bevorderlijk…Dit is ook een product van Taniguchi.

Ik kocht deze samen aan met een aantal tancho uit de tategoi vijver van Taniguchi en die werden nog altijd als vrouwelijk bestempeld.

Zijn dit dan ook allemaal vrouwelijke koi ? Geen idee, want dat is de benadering door de Japanners. Zolang er niet kan aangetoond worden dat het mannen zijn, blijven ze afgezonderd en als vrouwelijke koi bestempeld.

Vanaf het ogenblik dat het duidelijk mannen zijn, verdwijnen ze uit de selectie. Een rare benadering, maar als je er over nadenkt toch wel redelijk correct.

Het man-vrouw syndroom op deze grootte of deze leeftijd blijft een probleem en de Japanners zelf hebben er ook nog altijd moeite mee om het geslacht te bepalen, soms zelfs als nisai is het nog geen zekerheid.

TER INFO

Ik ben morgen tot 15.00 uur open, daarna sluit ik onherroepelijk. Ik wil de voetbalmatch zien tussen de Rode Duivels en de Engelsen...

Meer afbeeldingen

Een ginrin kohaku: afbeelding 1
Een ginrin kohaku: afbeelding 2
Een ginrin kohaku: afbeelding 3
Een ginrin kohaku: afbeelding 4
Een ginrin kohaku: afbeelding 5

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240