Een nieuwe vlonder dient zich aan

Een nieuwe vlonder dient zich aan

Het stoorde me reeds geruime tijd, de vlonder die er momenteel lag.

Ik heb echter een probleem, ik ben totaal niet bouwkundig ingesteld. Ik kan ideëen geven, ik kan als de beste helpen, maar ik kan op dit gebied geen leiding geven, terwijl ik dat op een ander vakgebied als de beste kan.

De vorige vlonder was 8 jaar oud, en al verschillende malen verbouwd. De planken kwamen los, verbogen, en het was een storend gezicht. Gelukkig ken ik iemand die bouwkundig wel goed in zijn vel zit, en ik schaar me graag als helper eerste klas achter zijn aanpak.

Gisteren zijn we ermee begonnen, en het is zoals het altijd gaat…eerst moet er een paar uur goed gebrainwashed worden om de juiste strategie te vormen en te weten hoe je het werk aanpakt. Hier ben ik wel bijzonder goed in, maar voor het uitvoerend werk te leiden, ben ik een dikke nul.

In ieder geval is het belangrijkste nu gedaan, en de rest zal zijn opvolging vinden de komende dagen totdat mijn nieuwe vlonder een feit is.

Wat ik me wel afvraag is de enorme kracht die de vlonder welke ik onlangs op de website heb gezet wel niet moet hebben ! Ik zit maar met een dik metertje hardhout van 123 cm dat ik omhoog moet tillen, en geloof me dat is niet voor slappelingen.

In ieder geval, zo ziet het er nu uit, en je kan tegelijkertijd mijn eenvoudige filterinstallatie zien, waarbij ik ook even terugkom op het nieuwsitem van gisteren…

Ik ga me niet meer uiten over het fenomeen filteren. Meningen zijn verdeeld, en je komt in discussies terecht waar geen uitweg meer is.

Ervaring, know how, noem maar op, vallen helemaal in het niet tegenover de voordelen die de moderne evolutie voorkauwt, en die vooral gepaard gaat met werkbesparing en glasheldere vijvers. Ik word ziek als ik soms op facebook een vijver zie verschijnen waarbij de vissen als het ware precies rondzweven in de ruimte…

Ik ga nog één ding vertellen, en denk daar maar over na, voor de rest ga ik erover zwijgen. Hoe worden koi grootgebracht ? De beste, duurste en mooiste koi zie je blinkend uit de mudpond omhoog komen.

Stralende, gezonde, gespierde body’s waar je je vingers en duimen van aflikken. Ze zijn niet te spotten in de modderpoels. Je ziet ze niet, er is geen filtrage voorhanden, nada, niets, noppes….

Nooit, maar dan ook nooit, zul je ze nog terugzien zoals ze uit de mudpond komen. Tegenwoordig wordt er door de grote kwekers veel gebruik gemaakt van faciliteiten binnen.

Je moet maar eens naar een opvang gaan waar de tategoi in zitten ! Nog nooit heb ik een vijver met koi gezien die klaargestoomd worden voor de verkoop in glashelder water. Ook in de binnenvijvers zie je de koi bijna niet zwemmen, maar zie je groen, schuim en bijna ondoorzichtig water. Je mag ze zelfs nog niet bowlen als je op een verkeerd tijdstip komt !

Wanneer zie je ze in glashelder water verschijnen ? Als ze voor de verkoop uitgestald worden ? Juist….Een nadenkertje ? Helemaal niet, hier moet je niet veel moeite voor doen om dit te begrijpen.

Geloof me, en dat is niet uit mijn duim gezogen. Zo goed je ze in Japan gezien hebt, zo goed zullen ze nooit meer zijn. Je kan het hoogstens benaderen, en we doen ons best om de teri, glans en uitstraling zo hoog mogelijk te houden, maar het zal ons niet lukken.

Zij weten of doen dingen die door ons niet gekend zijn, ofwel kunnen zij omstandigheden uitbuiten die wij niet kunnen geven…

Mensen die een beetje willen geholpen worden door een goed systeem te bouwen voor hun koi, maken al geruime tijd gebruik van onze diensten. Indien mogelijk willen wij die geven, maar het moet een haalbare kaart zijn, wil het nog betaalbaar blijven.

Tenslotte wil ik nogmaals herhalen, want dat is uit verband getrokken, dat ik geen tegenstander ben van een trommelfilter met bewegend bed. Mits ondersteund door een bioloog of verstandige plantenfilter, moet je zorgen dat je een evenwicht bekomt in je vijver tussen nitrificerende en denitrificerende bacteriestammen, zodanig dat de benodigde voedingstoffen in je water aanwezig zijn.

Ik heb zelfs geen voorfilter, en mijn systeem is zo basic als maar zijn kan. Wel is iedereen het erover eens dat mijn koi er altijd bijzonder goed uitzien met de nodige glans, teri, en kleur, en dit zelfs na maanden hier te zijn.

Ik kan het me niet veroorloven om teveel zweefalgen in mijn vijver te laten, want dan kan ik geen koi meer aan de mensen tonen, maar geloof me, ik snak er soms naar om die blinkende lijven door het groene water te zien klieven.

Het verstandigste antwoord op het nieuwsitem van gisteren in de reacties kwam van Marcel. Hij maakt soms gebruik van dure woorden die het moeilijk maken om verstaanbaar te zijn, en hij zou moeten leren om zijn gedachten op een eenvoudige manier uit te leggen, maar dit was de beste reactie die ik ooit gelezen had: Een verstandige plantenfilter is er één waar het baasje de controle heeft en niet andersom...denk daar maar eens heel goed over na....

Daarmee zet ik nu ook een definitief punt over de discussie van een filtersysteem, het is het sop van de kolen niet waard, en de meeste mensen luisteren toch niet !

Meer afbeeldingen

Een nieuwe vlonder dient zich aan: afbeelding 1
Een nieuwe vlonder dient zich aan: afbeelding 2
Een nieuwe vlonder dient zich aan: afbeelding 3
Een nieuwe vlonder dient zich aan: afbeelding 4
Een nieuwe vlonder dient zich aan: afbeelding 5
Een nieuwe vlonder dient zich aan: afbeelding 6
Een nieuwe vlonder dient zich aan: afbeelding 7
Een nieuwe vlonder dient zich aan: afbeelding 8
Een nieuwe vlonder dient zich aan: afbeelding 9

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240