" /> " />
Een opmerkelijke tancho

Een opmerkelijke tancho

Iedereen, of bijna iedereen weet dat een tancho "gemaakt wordt". Ze worden zo niet geboren, ze worden zo gemaakt. Bovendien is het risico groot dat een tancho verdwijnt of dat er een vergroeing na enige tijd terug optreed.

Maar als alles goed blijft, dan kan je over een pracht van een koi  beschikken. Ze zijn verleidelijk, de tancho, en ieder wil er wel eentje in de vijver. Wat is een tancho ? De meest bekende is wel de Tancho Kohaku, gewoonlijk Tancho genoemd. We hebben dan te maken met een compleet witte Koi, getooid met een rode vlek op het hoofd, net als de Japanse kraanvogel en de Japanse vlag.

Indien er zich nog rode patronen bevinden op het lichaam, dan spreken we van een maruten kohaku. Buiten de tancho kohaku hebben we nog de tancho sanke, met zwarte vlekken op het lichaam, maar niet op het hoofd, en de tancho showa, waarbij het sumi op het hoofd suprimeert, en als de ligging van het sumi is dat wat wij er van verwachten, bijzonder populair.

De tancho wordt over dezelfde kam geschoren als de kraanvogel. beiden beschikken over de rode bol of tancho op het hoofd, en beide nemen een bijzondere plaats in. De Japanse kraanvogel (Gus Japonensis), in het Japans 'tancho zuru' of ook wel gewoon 'tsuru', is een zeker symbool voor Japan. Hij heeft een rode plek bovenop het hoofd en wordt ook wel in het Engels red-crown-crane (rood-kroon-kraanvogel) genoemd. De twee kanji (karakters) voor tancho´ betekenen 'rood' en 'top' of 'bovenkant hoofd' en 'tsuru' (of zuru) betekent 'kraanvogel'

De kraanvogel staat, zoals een groot aantal dieren in Japan, symbool voor geluk en voor een lang leven. Volgens de legenden kan een kraanvogel namelijk wel duizend jaar worden, maar in werkelijkheid is dit meestal 30 tot 40 jaar. Ook staat deze vogel symbool voor eer en trouw. De vogels leven in paartjes en kiezen hun partner voor het leven.

De Japanse kraanvogel wordt al genoemd in de oude verhalen, maar was rond het einde van de 19e eeuw praktisch uitgestorven in Japan. In 1924 ontdekte men een aantal vogels en door bescherming van o.a. de lokale bevolking is het aantal weer toegenomen. Op dit moment leven er (in oostelijk Hokkaido) 1100 kraanvogels.

Ik ben zelf ook enkele malen in Hokkaido geweest, en het is nog een woest stuk Japan met veel ruimte en plaats. In de tijd dat ik er was, vonden de beroemde feesten plaats waar ze hele gebouwen of andere monumenten in ijs optrokken. Dit was in Saporro, en ik heb het geluk gehad om dit met eigen ogen te zien. Een prachtig stukje land, waar ik bijzonder aangename herinneringen aan heb. Toendertijd waren er nog geen digitale camera's, maar ik heb er nog een groot aantal foto's van, waarvan ik er hier eentje toon, en waar ik nog niet grijs was...

Pascal had een brede smile toen hij de tancho eigenlijk voor het eerst goed zag, en begreep hoe mooi ze was. Na meting had ze er nog enkele centimeter bijgedaan na aankomst. Ik kocht deze tancho op de laatste event vorig jaar bij Narita tijdens de befaamde R-collectie, of zijn  konings collectie waar zijn beste koi samenkomen.

Een laatste filmpje van de tancho en hopelijk zien we ze in de toekomst nog eens terug. Hier nog een filmpje bij aankoop vorig jaar december.

Nu deze gisteren is weggegaan staat de teller van de koi die nog opgehaald moeten worden op 60 stuks. Vandaag gaan er ook nog een aantal naar huis. Het wordt een drukke dag, dat is een feit dat zeker is.

 

Meer afbeeldingen

Een opmerkelijke tancho: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

2 reacties

The Untouchable

555

interkoi

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2402001

sanke 2402001
inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml