Een oude getrouwe

Een oude getrouwe

Ik had gelijk toen ik onlangs vermeldde dat de respectievelijke eigenaar van de Ueno showa het nieuwsitem zou lezen, en hierop zou reageren. Bij deze ontzettend bedankt Jelle. Dit is zijn mail...

Goedemorgen Luc, Ik zag je oproep deze morgen in het nieuws Item en gelijk maar even de onlangs beloofde filmpjes en foto’s gestuurd. Wilde het eerder doen omdat ik de filmpjes nog wat wilde bijknippen maar heb daar helaas geen tijd voor gehad. Maar jou kennende Luc komt dat helemaal goed. De filmpjes zijn enkele weken geleden gemaakt op een van die zaterdagen dat het weer nog lekker aangenaam was.

Als je het filmpje in YouTube goed wil bekijken moet je even de richtlijnen volgen die ik op een foto heb aangegeven. Klikken op "instellingen" en op 1080 HD zetten. De kwaliteit is uiteraard stukken beter.

Het zijn filmpjes van de volgende koi:

PiPa een vrouwelijke Kohaku van Matsue, in augustus 2011 bij ons gekomen en was toen volgens mij 3 jaar? Ze was toen ongeveer 73 cm en is nu precies 80 cm. Zeer lieve tamme en rustige koi met sublieme huidkwaliteit en prachtig dik Hi en mooie brede zware bouw.

Ik ken mensen die hier heel blij mee zullen zijn Jelle, want die vragen er af en toe nog wel eens achter. Het was trouwens een kohaku uit één van de eerste jaren, dus echt een oudgediende. En ik zou ik niet zijn als ik er geen filmpje van gevonden zou hebben. Dit is het filmpje van 4 augustus 2011

Ying / Yang een vrouwelijke Showa van UENO nr. 1104035. Deze is rond oktober. 2011 bij ons gekomen op 55 cm. en was toen nisai, ze is inmiddels 70 cm. Ja wat moet je hierbij nog zeggen bij deze gladiator, het sumi is zeer dik en lakzwart, het beni is op sommige plekken wat dun maar dat mag de pret niet drukken.

Mooie zware bouw met torpedo body, met alles wat we in de vijver hebben meegemaakt vind ik deze zeer sterk wat betreft vatbaarheid voor infecties. Nog nooit heeft ze problemen gehad en is ook een zeer rustige koi. Wat betreft de lengte verwacht ik dat ze ook makkelijk de 80 cm. zal halen.

Ik denk dat ze iets later naar jou toe was gegaaan Jelle. Ik heb nog een filmpje van 1 december 2011 zoals je hier kan zien. Ze was pas binnen en heeft als een gek rondgezwommen toen ze aankwam en stootte met haar neus tegen de muren, ik herinner het me nog goed. Gelukkig zijn de binnenbakken aan de binnenzijde met isolatie van 6 cm bekleed. Het was eventjes zweten.. Je kan, de beschadigde neus nog zien op het filmpje. Gelukkig heeft ze er niets aan overgehouden. Vermoedelijk is ze dan in het voorjaar van 2012 naar jou gegaan.

4 Staps Kohaku van Taniguchi Is ook rond oktober 2011 bij ons gekomen als nisai na een jaar mudpond op 58 cm. Inmiddels ook rond de 70 cm. Op het kleine sec. hi plekje op het hoofd na, een perfecte koi.

Dit plekje was misschien door een ander al lang cosmetisch verwijderd maar stoort mij niet. De kwaliteit van het hi is geweldig en ook mooi dik en gelijkmatig. De groei is iets minder omdat Taniguchi volgens mij de groei minder forceert als andere kwekers. Ook deze schat ik dat de komende jaren nog wel rond de 80 cm uiteindelijk zal komen.

Bijzonder fraaie kohaku, waar menigeen gezond jaloers op zal zijn. Ik moest eventjes nadenken uit welke serie zij kwam, maar nu weet ik het weer. Het was een reeks van een 20-tal kohaku die nog een jaar in de mudpond gebleven waren. Hier ken ik er nog redelijk veel van, en die ik ken zijn zeer goed geevolueerd. Deze mag je daar zeker bij rekenen.

De vrouwelijke Kohaku van Momotaro nr. 1204033. Deze is in okober 2012 bij ons gekomen ook rond de 60 cm. helaas heeft deze vorig jaar een bacteriële infectie opgelopen waardoor ze een flinke wond heeft gehad in de linker zijde. Deze is goed genezen maar een flink litteken is nog wel zichtbaar. Op het sec. hi bij de staart na een hele mooie koi met een prachtige bouw.

Zonde van het opgekomen secundaire hi. Vermoedelijk verwijderd als tosai, en nu teruggekomen. Geld is een slechte meester, want het zet mensen er toe aan om bepaalde zaken te doen die minder op prijs gesteld worden. Het is helaas aan de orde van de dag, en je kan het niet altijd inschatten. De commercie bepaald echter de vraag naar cosmetische ingrepen, dus....who is to blame ?

De Red Tiger showa SH-V14-02166 welke de 3e prijs op de Wagagoi show behaalde is dit seizoen inmiddels van 32 cm. gegroeid naar 43/ 44 cm. Alleen het shiroji (wit) is wat geel geworden. Ik zou niet weten hoe dat kan omdat de andere koi dat niet hebben. Ook het sumi is iets teruggetrokken deze zomer maar ik verwacht dat dit deze winter dubbel zo sterk terug zal komen. Verder een prachtige showa waarvan ik nog veel verwacht.

Langzaam maar zeker Jelle. Dat is precies wat sommigen ervaren als het ultieme in de koihobby. Wat me opvalt is dat het hi nog steeds die paarsachtige gloed heeft. De ontwikkeling is een typische mannelijke ontwikkeling. Dit is een filmpje van bij aankoop op de veiling van februari 2014

De grote sanke van Taniguchi begon helaas hevig te bloeden van de stress waardoor ik je een filmpje helaas schuldig moet blijven tot het voorjaar maar wel een foto van haar. Inmiddels 75 cm. en blijft maar door groeien, als ik mijn bril niet verkeerd op heb gaat deze in de toekomst richting de 100 cm.!

Prachtig mooi stabiel beni en sumi en sneeuw wit shiroji. Wat patroon betreft misschien discutabel maar voor mij een prachtige koi wat ook een echte aanwinst is in de vijver en menige positieve reactie oproept.

Discutabel of niet, het interesseert me geen barst Jelle. Ik kocht deze op 5 seconden omdat ze een overweldigende indruk op mij maakte. Weg met die showtechnische beoordelingen, laat de koi spreken...Dat bloeden is een uiting van stress en kan in principe geen kwaad. Het is wel zonde dat ik hiervan geen filmpje heb, maar dat kan later nog. Noem nog meer eens een sansai van 75 cm...er zullen niet veel kandidaten zijn. Ik zie met verlangen uit naar een filmpje...

En als hekkensluiter hebben we dan nog de kohaku van Peter die hij volgens mij in 2012 van jou had meegekregen als minikoi van enkele cm. Het was een eigenkweek van één van jou klanten. Het is erg leuk om deze toch zo te zien ontwikkelen en deze is dan ook inmiddels ruim 30 cm.

Ja hoor, deze herinner ik me nog goed...zelfs het patroon staat me nog voor de geest. Geen filmpje meer ? Jawel hoor: Deze zat in deze selectie. Peter beloofde me dat hij er een jumbo van zou maken, en voor mij is het al een jumbo hoor. Niet zo evident om een koi van amper 5 cm te laten overleven. Well done Peter...

Betreffende de vijver

De groei is de laatste 2 jaar sterk achtergebleven door A. een geheel nieuwe vijver en B. een achteraf gezien verkeerde flow en iets te krappe mechanische filtering waardoor ik teveel last had van zweefvuil. Met dat ik afgelopen zomer de flow heb verhoogd door de vijver en een trommelfilter met groot BWB heb geïnstalleerd veranderde alles zeer sterk.

De koi voelden zich zichtbaar veel en veel beter en ook begon alles weer te groeien en daardoor heeft PiPa deze zomer 5 cm. gepakt en andere koi tot wel 10 cm. Verder door deze wijziging geen enkel probleem meer ondervonden en waterwaarden zijn super constant met 0 amonia en nitriet.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt, als je meer info wilt Luc dan geef je maar een seintje.

In het voorjaar gaan we verder en hoop ik van wat andere koi ook van filmpjes te maken. O.a. de tancho showa van Momotaro, de sanke van SFF en de grote sanke van Taniguchi. Al met al vind ik dat je een goede zet gedaan hebt om bij UENO deze mooie showa’s te kopen.

Ueno heeft kwalitatief super goede koi welke mijns inziens niet te ver zijn doorgekweekt en of geforceerd bij de groei of hoe je het ook wilt noemen. De koi van Taniguchi, Ueno en Momotaro zijn ook mijn favorieten.

Ik kan je alleen maar bedanken Jelle voor deze prachtige uiteenzetting

De vijver van Jelle is ondertussen meer dan 770 keer bekeken, en ik vind het nog steeds plezierig om ernaar te kijken.

Tot slot toch nog even melden dat het gisteren, 25 november weer de jaarlijkse traditie was van Sint Katrina, een evenement dat jaarlijks plaatsvind en dat goede herinneringen nalaat. De tijden zijn veranderd en de warmte en gezelligheid is wat verdwenen. Toch gingen mijn kleinkinderen weer op stap, en Alejandra (nr. 5 in de reeks) ging voor de eerste keer bewust mee. Ze zong de pannen van het dak...

Al sinds mensenheugenis gaan op 25 november de Arendonkse kinderen van deur tot deur om Sinte Katharina te zingen. Ze nemen hierbij een lampionnetje mee en hopen zo op die avond zakken vol met snoepgoed bijeen te zingen.

Vroeger werd er van huis tot huis gegaan met een uitgeholde biet en daarin een kaarsje. Vanaf 17.00 uur 's avonds tot 20.00 uur trekken de kinderen door de Arendonkse straten en zingen ze uit volle borst het liedje.

Het lied

Sinte Katharina…file Filemina

Een kjeske vur ne cent en al wie daer nie over kan

over een kjeske, over een kjeske

en al wie daar nie over kan

over een kjeske van ne cent

laat ons, laat ons

ne goeien avond onder

Meer afbeeldingen

Een oude getrouwe: afbeelding 1
Een oude getrouwe: afbeelding 2
Een oude getrouwe: afbeelding 3
Een oude getrouwe: afbeelding 4
Een oude getrouwe: afbeelding 5
Een oude getrouwe: afbeelding 6
Een oude getrouwe: afbeelding 7
Een oude getrouwe: afbeelding 8
Een oude getrouwe: afbeelding 9
Een oude getrouwe: afbeelding 10
Een oude getrouwe: afbeelding 11

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240