Verder kijken dan je neus lang is

Verder kijken dan je neus lang is

Een koi kopen die op dit ogenblik afgewerkt is, is één ding, een koi kopen die nog moet gemaakt worden is een volgende stap.

Een mooi voorbeeld van een koi waarvan je het einde nog niet hebt gezien is de onlangs gekochte showa van Ueno 1411035.

Op het eerste zicht een showa die niet opvalt. Er zijn zelfs enkele minpuntjes op aan te merken, die potentiële kopers zo graag in de verf zetten. Rood tot over de neus, minder goed sashi op het tweede patroon enz.

Nu moet je weten dat de oyakoi van deze showa uit de oude genen van Sakai FF en de oude genen van Dainichi komen. Ze is ondertussen wat ouder geworden, en is geen oyakoi meer die hoge ogen gooit, maar het blijft een 90 cm imposante showa die barst van de kwaliteiten op haar ouderdom. Het woordje "respect" komt hier om de hoek kijken, want deze dame heeft al veel gepresteerd.

Je mag hier ook niet meer spreken van een Sakai of Dainichi showa, maar van een echte Ueno bloedlijn, want dat heeft ze ondertussen bewezen. Geroemd in Japan, iets minder bekend in onze contreien, maar door specialisten hoog gewaardeerd.

Om showa 1411035 beter in te schatten wat de mogelijkheden zijn, heb ik deze wat ingekleurd om de mogelijke ontwikkeling als het ware te openbaren. Dit resulteert natuurlijk in het ideaalbeeld, maar als je weet dat het sumi van Ueno bijzonder sterk kan opkomen, zoals ook gisteren in de voorbeeldfoto van Jelle duidelijk is geworden, dan krijg je een heel ander beeld van de showa.

Natuurlijk kan je het zwart niet zo intens maken als ik op de foto laat doorschijnen, en natuurlijk is het maar een geschetst voorbeeld, maar je moet het bezien als een ideaal wat je voor ogen moet houden, en er alles voor moet doen om een showa zo te laten ontwikkelen.

Nu krijg je een totaal andere showa te zien nietwaar ? Wat zou je ervan zeggen als deze showa 70-75 cm is en in je vijver zwemt ? Ueno is er voor gekend dat hij veel jumbo voortbrengt, en dan neem ik het magische getal 80 nog niet eens in mijn mond. Begrijp je nu dat ik het soms niet erg vind dat deze nog niet verkocht zijn ?

Een vergelijk kan ik doortrekken met de Isa. Ik heb er nog een 3-tal over en je wil niet weten hoe dit sumi van deze koi momenteel evolueert. Het is lak en lakzwart aan het worden, en zo mag ik de Ueno showa ook inschatten.

Denk je dat je een showa zoals deze nog kan kopen voor 2495 euro als ze gebracht heeft wat er van verwacht wordt ? En tot zondagavond blijft ze in de aanbieding voor 1995 euro. Daarna is het finaal over, dat kan ik je garanderen, want vanaf volgend jaar start ik met een nieuwe prijsbenadering waar ik later nog wel op terug zal komen.

Bovendien heb ik nog even het toekomstideaal van de kashira 1411025 ingekleurd, en dan kom je tot een opmerkelijk resultaat. Nu zie je pas hoe het sumi ingevuld zou kunnen worden, zoals gezegd, dromen kunnen werkelijkheid worden. En als pluspunt weet ik in welke vijver ze terechtkomt, en dat is een bijzonder groot voordeel. Waar zou ze naartoe gaan ? België of Nederland ?

Maandag komen alle koi binnen. Het zal zware arbeid worden, want er komen 41 koi naar Arendonk, 17 boxen met bijna allemaal grote koi. Er zijn er verschillende bij van 80 cm, dus het zal werkendag zijn.

Mijn binnenbakken zullen gevuld zijn met maar liefst 50 nieuwe koi van behoorlijke tot bijzondere kwaliteit. De indeling benadert de perfectie in mijn ogen. We hebben de Momotaro vijver met maar liefst 11 nisai en 3 sansai. De Ueno vijver met 12 nisai en 2 yonsai en de Takigawa vijver met veel éénkleurige koi en kohaku, in totaal 11 nisai waar ik dan nog een klein aantal éénkleurige tosai zal zetten.

Ditmaal heb ik de nadruk gelegd op showa en éénkleurige vissen. De reden is vrij éénvoudig. De showa behoort nog altijd tot de meest verkochte soort. Sanke heb ik nog eventjes voldoende, en de éénkleurige vissen zijn prijstechnisch goedkoper. Dat is volgens mij ook één van de redenen dat ze aan een opmars bezig zijn. Je ziet ze overal verschijnen.

De economie dwingt ons om zuiniger te zijn met onze zuur verdiende centjes, en de éénkleurige koi zijn nu éénmaal goedkoper en makkelijker aan te kopen. Of deze tendens zal blijven duren is nog maar de vraag.

Meer afbeeldingen

Verder kijken dan je neus lang is: afbeelding 1
Verder kijken dan je neus lang is: afbeelding 2
Verder kijken dan je neus lang is: afbeelding 3

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240