Een project van Matthijs

Een project van Matthijs

Een laatste nieuwsitem vooraleer ik morgenvroeg afreis naar Osaka en de trein neem naar Okayama.

Ditmaal wil ik een woordje uitleg geven over een showa, ik noem het "de keuze van Matthijs" die me het volgende vertelde: “Luc, die moet je aankopen en nog een jaar in Japan laten, doe dat voor mij”.

Dat waren zowat de woorden van Matthijs, en zoals een goede huisvader betaamt probeer ik die wensen in te willigen. Ik heb er ook geen probleem mee om voor mensen, waarvan ik vind dat ze het waard zijn om koikenner genoemd te worden, te begeleiden in een project.

Hoe gaat dit dan in zijn werk ?

Zij spotten een koi, zij presenteren deze aan mij en geven door wat de verwachtingen zijn. Ik koop deze dan aan, uiteraard om te verkopen, maar in de eerste plaats om hun te helpen te leren van een koi en om ze te ondersteunen om het resultaat te zien van hun koikennis.

Uiteraard is dit gebonden aan een bepaalde inkoopprijs, en kan je niet zomaar de duurste koi te voorschijn toveren, neen, het gaat over het algemeen over een koi waar je iets in ziet, en waarvan je denkt dat die het wel eens zou kunnen zijn, of dat je eigenlijk een tategoi selecteert.

Ik wil hier nogmaals de nadruk leggen op het woord “tategoi”. Dit woord wordt bijzonder graag misbruikt. “Tate” wil niet meer zeggen dan “houden” en goi dat kan je zelf wel vertalen, dus het is gewoon het woord dat aanduid dat je de koi wil houden omdat je denkt dat deze positief ontwikkelt en daarmee gepaard gaande ook meer geld opbrengt.

Het tegenovergestelde is “Tateshita” of vrij vertaald, zijn het vissen uit de voorlaatste selectie, de vissen dus die de laatste selectie naar tategoi net niet gehaald. Het woord tategoi roept hemelse klanken op, maar is in principe een woord dat misbruikt wordt om kwaliteit weer te geven. Een tategoi hoeft geen goede koi te zijn, maar wordt dus gewoon gehouden om verder te ontwikkelen en dat is wat Matthijs gezien heeft in deze showa.

Het risico is volledig voor mij, maar over het algemeen weten mijn koikichi waarnemers wel waar ze mee bezig zijn. Lukt het altijd ? Neen hoor, er zijn ook koi die niet brengen wat je ervan verwacht, maar geduld en de juiste koper vinden is dan nog altijd een eenvoudige oplossing.

Je moet maar denken dat er voor iedere koi een bepaalde koper is. Soms moet je lang wachten, soms gaat het heel snel…Interkoi werkt met veel mensen samen om koi te selecteren, maar de uiteindelijke beslissing zal ik altijd geven, want tenslotte moet ik naar de koi kijken.

Ik heb Matthijs gevraagd om een verklaring proberen te geven voor deze “tategoi” en dit is zijn verhaal:

Waarom deze showa…. allereerst de bouw, ze heeft een mooie lang doorlopende kop, de start is dus goed, verder lijkt de backbone mooi door te lopen tot diep in de rug.

De achterbouw zou iets beter kunnen maar is nog altijd verre van slecht. Dan de huid, het sumi is moeilijk te beoordelen maar zit wel exact op de juiste plekken in de wachtkamer. Teken hier eens wat van in en geef haar een mooie menware. Geweldig toch!

Dan het beni, goed van voor tot achter, patroon om van te dromen voor mij. Dit aangevuld met het sumi kon wel eens een geweldige showa tevoorschijn toveren!

Het shiroj kan iets beter, echter zijn deze beelden van het moment dat deze echt net precies uit de mudpond is, vanwege deze reden maak ik mij over het shiroj dan ook geen zorgen en ga ik er vanuit dat dit inmiddels ook al sneeuw en sneeuw wit is.

Dan nog de heerlijke zware kop die ze bezit welke ik en velen met mij graag zien op een showa. Motoguru dat aan beide zijden zichtbaar is… heerlijk toch!

Dromen kunnen bedrog zijn, maar laten we hopen dat deze wens van Matthijs vervuld wordt. Bovendien doet het sumi op het hoofd mij een beetje denken aan het sumi dat gisteren op de shiro ook aanwezig was als nisai. Ik ben dus heel benieuwd wat deze showa heeft gedaan als ze uit de mudpond komt. Een mooi vergelijkingspunt zou ik het willen noemen.

Op de foto zien we de showa zoals ze nu is, en daarnaast zoals Matthijs deze heeft uitgetekend in de toekomst, en daarna zoals ik ze min of meer zie ontwikkelen in de toekomst. Mooie dromen zijn bedrog, en laat ons hopen het dit geen nachtmerrie wordt.

Heeft Matthijs hier de weg geopend naar een beloftevolle showa, wat denken jullie ervan ? Is de inkleuring van Matthijs wishfull thinking, of benadert mijn impressie de realiteit ?

Meer afbeeldingen

Een project van Matthijs: afbeelding 1
Een project van Matthijs: afbeelding 2

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137