Een sandan kohaku van Momotaro

Een sandan kohaku van Momotaro

In het begin was ik niet 100% overtuigd van de klasse van deze sandan kohaku van Momotaro. Ik vond de prijs kwaliteit iets te duur....ik heb me vergist en ondertussen zijn mijn bedenkingen bijgesteld, want je ziet ze wekelijks verbeteren van een mooi eendje naar een prachtige zwaan.

Het vertrouwen in de kwaliteit van deze sandan is bijgesteld, en ik denk dat ik hier een hele degelijke kohaku te voorschijn tover die een toekomstbeeld van klasse vertegenwoordigt. Als je in ogenschouw neemt dat ze slechts 18 maanden is, en een degelijke grootte van 59 cm hanteert dan weet je voldoende. Haar body neemt in volledige harmonie toe, haar kwaliteit is gegarandeerd.

Hier moet je passie voor hebben, hier moet je tijd in steken, ze is het waard geloof me. Ik ga geen promotie meer aanbieden want het heeft geen zin proef ik, dus stop ik er maar mee. Als er toch mensen zijn die oog hebben voor toekomst, dan mogen ze me altijd contacteren, ik sta altijd voor alles open. 

Ik heb trouwens vrij veel sandan kohaku in het aanbod verwerkt de laatste aankopen. Toeval ? Ik denk het wel, maar zeg nu zelf, een sandan blijft nog altijd een plezier om naar te kijken. Het worden trouwens weer drukke weken die komen. De jacht op de koi is volop opengebroken....

Ik heb me dikwijls afgevraagd hoeveel koi in het algemeen er per jaar verstuurd worden naar onze kleine landjes, maar ik zou er geen antwoord op kunnen geven. Ik denk trouwens dat je zou verschieten van de hoeveelheid, ik denk dat het in de tienduizenden loopt, zoniet meer.

Waar gaan al deze koi naartoe ? Tel daar dan nog de koi bij die hier gekweekt worden, dat kan ook nog tellen. Er zijn duizenden koi die verdwijnen in de anonimiteit, maar dat zijn niet onze koi....een hoor ! Onze koi blijven bekend, ze hebben dikwijls een naam en kan je altijd terugvinden via het archief.

De aantallen zijn beperkt, want ik verkoop slechts 2-300 koi per jaar en dat is maar een topje van de handel. 2383 Stuks als ik het eventjes nazie, en te bedenken dat het begin van het archief is opgesteld in 2008, want dat was het moment dat ik eraan dacht om een archief samen te stellen.

Als je 2383 stuks deelt door 11 dan kom je op ongeveer 216 stuks per jaar, wat ongeveer overeenkomt met de werkelijkheid. Tel daar nog de jaren 2016 en 2017 bij dan kom je misschien samen op ongeveer 2800-2900 koi. Een habbekrats van de import.

Om je een idee te geven wat betreft de jaarlijks verkoop van koi door Interkoi: 

2019: 208 koi
2018: 211 koi
2017: 273 koi
2016: 285 koi

Bovendien heb ik nog een overzicht van de koi met hun eigenaars, en zodoende kan ik alles terugvinden uit het verleden. Ja, het is een heel werkje om alles juist te plaatsen....wie welke koi koopt, welke koi er nog in Japan zwemmen, de koi die nog in Arendonk zitten, het is een hele logistiek maar het maakt deel uit van de ervaring die je opgebouwd hebt in jaren. Ik kan me niet echt herinneren of er ooit iets fout gegaan is, maar het zal wel zeker....in ieder geval geen onoplosbare fouten.

Op dit ogenblik heb ik nog 102 koi in voorraad die niet verkocht zijn. Maar er zijn nog veel koi die in Arendonk zwemmen en die nog moeten opgehaald worden. En daar wil ik dit keer toch iets over zeggen. 

De weersomstandigheden zijn totaal veranderd. We hebben geen winters meer zoals enkele jaren geleden. Ik kreeg van Ben de informatie dat thuis alles bijzonder goed rondzwemt en dat de temperaturen oplopen tot zelfs 13° de volgende weken.

Is het dan niet verstandiger om de koi te komen ophalen, zodat ik een deel van de verantwoordelijkheid kan doorgeven ? Het zijn geen pluchen diertjes, ze hebben absoluut geen problemen met kouder water en tegelijkertijd kunnen ze de voorjaarsperikelen met je eigen bestand doormaken.

Ik krijg nog zeker 30-40 grote koi binnen in het voorjaar. Allen bijna koi van 70 cm en die hebben plaats nodig. Het zou fijn zijn als je je koi wil komen ophalen in maart in plaats van in april als de weersomstandigheden het toelaten, zodat je zelf kan genieten van je eigen koi.

Vanaf einde februari zet ik de verwarming dan ook volledig uit. Wie zich voorbereid om de koi te komen ophalen zal ik dankbaar zijn. Het bespaart me logistieke problemen en zeg nu zelf...waarom er niet zelf van genieten. 

Wat betreft de kohaku van vandaag ? Hier heb ik geen beoordeling van laten maken. Maar mijn beoordeling is ook objectief hoor, objectiviteit met een vleugje commerciële inslag, en wat is daar mis mee ?

OEPS FOUTJE
____________

Moet ik even rechtzetten. Ik had wel beoordelingen laten maken van deze kohaku, en kreeg naar mijn voeten ! Dus even het foutje rechtzetten...(sorry)

01
Een mooie zuivere Kohaku die technisch ook wel goed is , een goede huidkwaliteit en de bouw is van voor tot achter dik in orde .

02
Mooie klassieke kohaku met oerdegelijk maar nooit saai sandan patroon. Mooie zuivere huid, Sashi en kiwa zoals het moet, en toch nog een klein speels element, het kleinere patroon op de linker flank. Mensen die dit nu een “saaie” koi vinden moeten zich deze koi eens over een paar jaar voorstellen als ze groter en breder is. Voor mij een uitermate sterke kohaku met een toekomstperspectief voor hele goede groei met een huid om te likkebaarden. Ook een mooie zware kop waar ik persoonlijk altijd een zwak voor heb!

03
Mooi uitgebalanceerd patroon drie/vier Staps met perfecte odome zoals ik het persoonlijk zelf graag zie richting de staart bij een Kohaku. Goeie aflijningen (strak) ook richting de laterale lijm met prima sashi en kiwa. Zuiver huidje met dik Beni en goed shiroji en nog hartstikke jong en een hele toekomst voor zich.

04
Mooi  speels drie staps patroon wat bij het uitgroeien nog veel beter tot haar recht komt . Het kiwa en sashi zijn zeer goed. Het beni en shiroji zijn ruim voldoende . Eigenlijk weinig af te keuren aan deze prachtkohaku.

Voila...foutje rechtgezet hoop ik....

 

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

6 reacties

Johan D

Kohaku is een plaatje , tijdens opendeurdag in de bowl ... geweldig


KONDHO

Wederom eentje van betere huize, moet toch iets in dat \"bloed\" zitten, en ja ook in het water te Arendonk. Is gewoon de verhoudingen, vormen van het patroon, neusje aflijning, waaier kwaliteit borstvinnen, ongeziene kwaliteit vinstralen, staartstuk, odome wederom perfect. Hoewel ik het  patroon graag zie spitsen aan de aanzet van de rugvin. Is het bij deze dan weer super strak in het beni, mocht nog wel wat naar de kop toe doorlopen,  nog maar enkele generaties terug was en zelf nu nog, dat is niet gewoontjes he. Maar eentje van de weinigen. En hoe is haar karakter? Soms, ja he madammen. Heb mij eens laten wijsmaken dat je dat kan kweken, karakter he.


Johan

Uitgebreid nieuwsitem verdeeld in 2 elementen. Stuk over interkoi en dan vooral vanuit statistisch oogpunt waarin duidelijk een tendens zoals ze dat noemen te ontdekken is : Namelijk een dalende lijn in aantal koi verkopen die vermoedelijk te maken heeft met hogere kwaliteit koi inkopen. Maar kan het mis hebben Tweede element : De beoordelingen van personen 01, 02, 03 en 04 die we de afgelopen dagen in de nieuwsitem terug konden vinden en persoonlijk elke ochtend toch leuk vind om te lezen. Geeft een objectief beeld en een kijk vanuit verschillende gezichtspunten. Ga zo door Luc daar in het zonnetje


Polleke

Mooi die beoordelingen want ik lees ze graag . Bedankt voor de moeite iedereen . grtjs 


rob

Ik zal eerdaags als je terug bent de showa even komen op pikken 😎

interkoi

mooi zo Rob... 


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240