Een sanke met toekomst

Een sanke met toekomst

De ontwikkeling in de serre is niet wat ik er dadelijk van verwacht had, maar misschien  heb ik dit niet op de goede manier uitgedrukt, en moet ik het wat beter nuanceren.

Toen ik opmerkte dat ik niet onder de indruk was, kwam dat vermoedelijk omdat ik me vooral baseerde op de groei van de koi, zeker niet over de huidkwaliteit en de ontwikkeling van de koi.

Waarschijnlijk ben ik teveel bezig met de koi van Momotaro die veel makkelijker een indrukwekkende groei laten zien. Je moet er ook rekening mee houden dat de meeste koi die in de serre aanwezig waren ook niet uit het hele dure segment kwamen, en misschien waren de verwachtingen te hoog gespannen.

Ontgoocheling is immers relatief, want als ik de koi nu thuis op een objectieve manier bekijk, moet ik mijn mening toch bijschaven, waarbij vooral de sanke van Sakai hoge ogen gooit, net zoals de tancho van Momotaro, maar daar hebben we het weer. Het zijn die kwekers die in principe altijd de boventoon voeren bij Interkoi.

Daags nadien heb ik alle koi afzonderlijk in de bowl gezet om opnieuw te filmen. Ik heb helaas nog niet voldoende tijd gehad om alles in de website op een rijtje te zetten, dat zal volgende week sowieso gebeuren. Het is nogal een hectische week, en alles komt zowat samen, wat het me niet makkelijker maakt.

Maar bekijk  het filmpje van deze sanke SA-V20-3372 die ik kocht in maart op de veiling van Sakai. De kwaliteit spat er vanaf. Of je het patroontechnisch nu een goede sanke vind of niet, heeft er weinig mee te maken, alhoewel ik het patroon bijzonder verfijnd en rustgevend vind.

Qua bouw zit de koi bijzonder elegant in elkaar met een sigaarvormig uiterlijk zoals het gewenst is. Ik herinner me nog dat de klant, toen ik de sanke aankocht me vertelde dat de oyakoi, in dit geval Misia, een dochter uit Miss Japan II, niet de grote groeiers voortbracht, maar wel koi met een bijzonder hoge huidkwaliteit. Ik moet hem gelijk geven en respect hebben voor zijn kennis.

Vooral het sumi is sterk aanwezig met een gedeelte tsubo sumi op die plek waar het thuishoort,  namelijk op de schouder (kata sumi). Verder vind je ook tsubo sumi op de staart en kasane sumi op het beni patroon. Er zijn wat puntjes van aandacht, maar laten we deze gewoon accepteren, want niemand is perfect in deze wereld, ook koi niet !

De sanke is nu 50 cm, en hoort niet echt bij de bijzonder grote groeiers, maar dat maakt ze zeker goed met haar uitstraling en fijn huidje. De bloedlijn is zeker ook niet te verwaarlozen, want het zijn bloedlijnen waar je U tegen mag zeggen.

Langs één kant is het wel zonde dat deze kleppers zo duur zijn, maar ja, anders was het ook zo makkelijk om koi te kopen nietwaar, en zou iedereen het zomaar kunnen. Het zou een geweldige ervaring zijn moest ik van deze kwaliteitskoi er meerdere op de kop kunnen tikken. Dat zou kunnen, maar dat kan ik financieel niet riskeren....

Naast deze sanke, was ik toch ook vrij onder de indruk van de 2 tancho die ook in de serre hebben gezeten. De tancho 2002007 was toch 53 cm met een verfijnd huidje en mooie uitstraling, en de ginrin tancho 2002010 was misschien ietje kleiner maar zag er ook picobello uit. Beiden waren van Momotaro en heb ik juist nog voor de corona crisis kunnen aankopen. 

De kokaku 2002006 van Momotaro was klein bij aankoop, maar heeft al een groot deel van zijn groei goedgemaakt. Wat vooral bij mij opvalt is de zachte vrouwelijke uitstraling die een goed gevoel geeft in combinatie met een zuiver patroon. Geen spatje negativiteit straalt deze kohaku uit. 

Misschien heb ik mij toch te vroeg uitgelaten in een opwelling van negativisme, een verwerpelijk iets. Zo gauw ik tijd heb zal ik alle koi uit de serre toch maar eens laten zien. De drang naar grootte is een onfortuinlijke drang die veel goede eigenschappen naar achter verdringt. 

We moeten dit eigenlijk een betere plaats kunnen geven en niet zo opgefokt moeten zijn met onze zucht naar grootte. Ik ga hieronder nog wat links zetten naar lopende zaken die nog kunnen opgevolgd worden in de loop van de volgende weken. De tijd gaat snel, gebruik hem wel.....

---------------------------------------------------------------------------------------------------

15 JUMBO IN DE AANBIEDING

KANDIDATEN WINTER OPVANG

GROW OUT CHALLENGE 2021

ZIE HEM GLUNDEREN

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Laat Een Reactie Achter

5 reacties

Ronny V

555


Matthijs

555


Ronny V

555


Jack

555

interkoi

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml